Although I love pasta and it was love at first sight as soon as I stepped on the mediterranean land I don’t eat it very often. Yet, sometimes I fancy a dish of pasta and the only solution is to grab some pasta, throw it in a pot with boiling water and then drown it in one of my favorite sauce. Normally the winner would be a pesto, amatriciana or a ragù. I prefer the duck ragù but this time I prepared a classic one with fresh pappardelle.
Ingredients (four servings):
Ragù alla Bolognese
- 300g minced beef
- 80g pancetta finely chopped
- 1 shallot finely chopped
- 1 carrot finely chopped
- 1 celery stalk finely chopped
- 100ml red wine
- 40g butter
- 2 tbs oil evo
- 2tbs tomato paste
- 250ml beef stock
- Himalayan pink salt with herbs to taste
- Tellicherry black pepper to taste
- 1 bay leaf
Pasta:
- 240g fresh pappardelle
- Parmesan for serving
Instructions:
- Sauté onion, celery and carrot in heated oil and butter over mediun-high heat.
- Add pancetta and beef; sauté until browned; add wine and let alcohol evaporate
- Mix the tomato paste with a bit of stock and pour over the meat; stir to blend
- Add the bay leaf, season with salt and pepper, reduce heat and gently simmer , stirring occasionally , adding the remaining stock when necessary, for 3-4-5 h ( the longer the better).
- Bring a large pot with water to boil; season with salt. Add pasta and cook following the instructions on the package; I used fresh pasta hence I left it for 4′ al dente
- Drain pasta and add it over the ragù in the pan and toss to coat.
- Serve with parmesan
- I recommend a glass of red wine ( Gutturino Colli Piacentini DOC, Colli di Parma Rosso DOC, Colli Bolognesi Barbera DOC, Colli Bolognesi Cabernet Sauvignon)
Enjoy!
Știam că ceea ce contează la un ragu e tocmai timpul prelungit de pregătire. Totuși 5 ore mi se pare o veșnicie, chiar și 3-4, dar ce sa faci, dacă așa e a la carte :). Pupici, Diana! Îmi place că împărtășești cu cititorii informații culinare atât de importante.
Alina, am vazut si variante cu timp mai scurt de pregatire ( 1h 30′ sau 2h), am si incercat uneori, dar rezultatul este diferit si prefer varianta slow cook. Sunt multe retete de ragù, dar asta-i “my way” ;). ( de exemplu eu nu put lapte si adaug dafin).Cand faci ragù, e bine sa-l uiti acolo la foc mic, acoperit, sa bolboroseasca incet si sa stropeasca capacul lenes, in timp ce iti inunda bucataria cu o aroma de plang pisicii
si mor de pofta vecinii. Iar cand e gata sa-ti ungi o felie zdravana de paine proaspata ca sa iti potolesti pofta.
. Te pup si eu, draga mea.
Am înțeles. Am să țin cont de sfaturile tale la următorul ragu, când o să fie acesta. Mi-e poftă de lasagne, dar nu știu când o să fac.
Daca-i cald iti cam trece pofta de ragù. Oricum incearca sa il lasi putin mai mult si cu siguranta vei observa ca obtii un sos mai legat si mai aromat.
Da, intr-adevar cam mult timp. La mine ia cel mult o jumatate de ora
Dar ce sa-i faci? Stau prost cu rabdarea.
Laura, e lunga povestea prepararii unui ragù. Cu siguranta obtii un sos bun si in jumatate de ora, insa nu foarte legat. Si eu il fac mai repejor cand nu am timp desi in ultima vreme cand mi-e pofta de ragù fac in asa fel incat sa ma la dispozitie timpul necesar pentru o coacere lenta la foc domol. Cand il lasi mai mult, e mai putin zemos si are o textura mai “cremoasa” ca sa spun asa iar gusturile se imbina perfect. E ca si in cazul retetei de “Brasato” unde timpii lungi fac o carne frageda care se topeste in gura chiar daca ai o carne “facuta” si intr-un timp mai scurt. Cum spuneam si Alinei, incearca data viitoare sa il lasi putin mai mult si vei observa diferenta.
Draga mea, pastele sunt grozave dar prezentarea este si mai si:)
Multumesc de aprecieri si de vizita
Ufff cum arata!
Am facut o singura data acum vre-o doi – trei si-mi aduc aminte de chestia cu preparatul care dureaza o vesnicie dar e gustos foc! Cred ca eu l-am facut in cuptor ca sa nu trebuiasca sa mestec in el
Stii ca eu la cuptor nu l-am facut niciodata. Ar putea fi o solutie buna. Hmm…
Reteta ca reteta, insa ilustratia este exceptionala!
Multumesc Florentina. Esti draguta ca de obicei
What a robust dinner recipe! The addition of pancetta and herbs is magnificent!
Thank you for passing by, Deb.
I came across this recipe on food gawker.com last week and I decided to make it today. It was an easy recipe to follow and it turned out delicious! I did add a few ingredients to get more veggies into my children (mushrooms, red and green bell peppers), and it went over well! I will definitely make this again, I think it’s my new favourite pasta sauce recipe! Thanks!
I’m so glad you enjoyed it, Devina. Thanks for passing by.
Ahh, cat de bine arata. Zilele astea trebuie sa refac stocul de ragù de pus in congelator, mare salvator de pranzuri cand nu am timp sa stau mai mult in fata aragazului. Si eu il fierb cel putin 6 ore si diferenta e de la cer la pamant fata de cel fiert putin. Mi-ai facut o pofta….
Te pup !
Si eu de obicei fac mai mult si il pun in congelator. Mai am de-un pranz cred :). In legatura cu fiertul mult sunt de acord cu tine, este o diferenta de la cer la pamant. Sosul e mai dens si mai legat. Chiar daca stai mai mult in fata aragazului, merita tot efortul. Te pup si eu draga mea. xoxo