Zucchini! Who doesn’t like zucchini? Those happy and delicate vegetables that bring freshness and joy to our tables. How can someone not like zucchini?
If you like zucchini as much as I do, I share with you this delicious recipe we like very much: crispy zucchini, slightly smoked cheese and prosciutto cotto with a scent of fresh thyme and bay leaves and a note of crispy pistachio.
Ingredients:
- 6 medium zucchini
- 200g prosciutto cotto (sliced)
- 200g smoked provola
- 30g ground pistachio
- 80g grated parmesan
- 4tbs olive oil (evo)
- fresh thyme
- 2 bay leaves
- salt to taste
- pepper to taste
- 2 cloves of garlic
Instructions:
- Wash the zucchini, trim and discard the ends and slice them lengthwise with a mandolin. Season with salt. Wash the thyme and bay leaves. Remove the smoked rind of the provola and slice the cheese. Clean the garlic.
- In a pan heat two tbs of oil with the garlic. Add zucchini slices and sauté them for 3-4′.
- Grease with oil a non stik baking pan and put the bay leaves onto the bottom of the pan. Place a layer of zucchini, season with salt, add few slices of prosciutto , few slices of provola and Parmesan cheese. Continue alternating the layers ending with zucchini slices placed in a latticework (criss-cross) pattern. Add some Parmesan cheese , ground pistachio, thyme leaves and drizzle with the remaining olive oil.
Transfer the baking pan in the pre heated oven at 180° and bake for 15′.
Let it cool a bit before serving.
Serve it warm.
Enjoy!
Mmm, cum arata!! E un fel de lasagna din dovlecei, nu-i asa? ce-i “provola”, te rog? merci! puup
Cam asa ceva, Liana. Un fel de lasagna din dovlecei. Provola este o branzica din lapte de vaca, asemanataoare cascavalului ( poate fi afumata sau nu). De aceea am sugerat chiar folosirea cascavalului in locul acesteia gandindu-ma ca s-ar putea sa nu se gaseasca peste tot. La sugestia ta o sa pun o pozica
Delicios arata!! Imi ploua in gura cu buna dimineata
Te pup
Te astept la masa cu mare drag, Paula.
. Te pup.
Abia aștept să crească dovleceii în grădină! Ador bucătăria italienească și mâncărurile tale simple și rafinate!
Dovleceii din gradina sunt si mai buni! Te invidiez, Alina. Pupici
Ce delicios!!! Imi place dovlecelul la nebunie si trebuie sa incerc reteta ta!
Pupici si Hristos a inviat!
Adevarat a inviat! Ti-o recomand cu mare drag, draga mea tiza ;). Pupici! <3
Cat de bine arata!!! Chiar as gusta putin…
Multumesc, Cristina. Hai la dovlecei
Mvai de mine !!! Minunat …
Minunata sau nu, e al naibii de buna!
trebuie musai incercata reteta !
Musai :)! E bun, buuuna!
No! Cred c-am murit si am ajuns in Rai pentru ca arata DIVIN!
Nooo, n-ai murit si nu esti nici in rai, esti la mine in bucatarie ;).