This month, Magda@ Cat’s Kitchen managed to challenge us like no other with the ingredients she proposed for Provocarea Dulce Romanie. It’s been days now since I keep seeing and dreaming of tarts, sweet tarts, salted tarts, rustic tarts. And they all look delicious. How on earth to resist these temptations? I gave up and I thought that I was done with mushrooms. But, oh, no!!! I let myself go and I prepared a rustic tart :). And, God, I am so glad I took this decision. It was so darn delicious: a rustic tart with sour cherries, walnuts and crème fraîche. Simple and very tasty. I hope you’ll like it too.
Ingredients:
Pâte brisée
- 200g flour
- 50g ground walnuts
- 125g butter ( cold)
- 1 teaspoon brown sugar
- a pinch of salt
- lemon zest
- 1 teaspoon vanilla extract
- 3 tbs cold water
In a bowl combine the flour with walnuts, sugar , salt and lemon zest. Add the cold butter cut in pieces and work until mostly combined. Add the vanilla extract and water and press a small hadful of dough together. Transfer the dough to a sheet of plastic wrap and form the dough into a disk and chill for 1 hour.
Sour cherry :
- 400g sour cherries pitted
- 1 tbs butter
- 1tbs cornstarch
- 2tbs lemon juice
- 2tbs orange juice
- vanilla extract
Put all ingredients together in a pot over low heat stirring occasionally until the sauce thickens. Let it cool.
Cheese cream:
- 200g crème fraîche
- 80g Philadelphia
- 2tbs brown sugar
- lime zest
- 1 egg
Mix all ingredients together to obtain a soft cream.
You will also need:
- 1 beaten egg
- walnuts
- brown sugar crystals
Instructions:
- Preheat the oven to 200°C
- Roll out the pastry dough on a baking sheet (it is easier to trasnfer it on the baking tray)
- Spread the cream cheese evenly over the bottom of the dough (let the edges of 4-5cm)
- Spread the sour cherries evenly over the cream cheese and the nuts on top of them
- Brush the edges with beaten egg
- Fold the border ofdough up and over the edges of the fruit.
- Brush the edges with beaten egg and sprinkle with brown sugar crystals.
- Bake the tart for cca 30-35′
You need to be careful as the sugar crystals tend to caramelize quickly and the tart may become dark brown.
You can serve it cold but I couldn’t resist and I had a bite while still warm. Se servește la temperatura camerei dar eu n-am rezistat și m-am înfruptat cât încă era caldă. It is very flavored, slightly sour form the cherries, with a hint of caramel, soft and creamy and yet crunchy because of thenuts.
Enjoy!
Fata draga, ca de fiecare data reusesti sa-mi starnesti fiori de pofta. Arata bestial, iar gustul nu-mi pot imagina ca este altfel decat fantastic!
Multumesc draga Alina. Ce sa fac ca sa iti potolesc pofta?! Daca ai fi mai aproape
Apetisanta si aratoasa, intr-un cadru sensibil cu frezii.
Imi place tare!
Multumesc Florentina draga. Asa-i ca-s frumoase freziile? Sunt florile mele preferate. Am spus eu ca esti romantica
Deja i-am simtit gustul acrisor si blatul crocant…o nebunie super reusita!
Multumesc Danuta, draga.
Draga mea , nici nu stii cat de fericita sunt ca am reusit sa mobilizez toata blogosfera :).Mi-am dorit se ne unim cu totii si sa pregatim tot felul de delicii cu ingredientele propuse de mine .
tarta ta nici ca putea pica mai bine , eu sunt innebunita dupa visine in dulcegarii , deci … ai facut o nebunie de tarta !!! <3 <3
O zi frumoasa sa ai !!
Draga mea Magda, asta da provocare ;). Ai reusit sa ne mobilizezi pe toti de vedem numai tarte ( inca). Asta demonstreaza ce fata deosebita si apreciata esti tu. Te pup <3 <3
Tarta asta e bestiala. Visinele combinate cu nuci tebuie sa fie delicioasa. Eu folosesc mai tot timpul migdale si alune, dar visinele trebuie sa fie chiar mai gustoase asa, cum le-ai preparat tu.
Prezentarea o sa fie pe placul Adinei.
Pupic!
Rita in combinatie cu visinele prefer mereu nucile. Alunele nu prea le iubesc iar migdalele le folosesc la linzer torte. Nucile au o aroma a lor dar nu e asa puternica ca cea de migdale. Iti recomand sa incerci. S-ar putea sa iti placa. It’s a matter of taste pana la urma. Te pup, draga mea.
Arata atat de bine, incat iti spun ca m-am dus sa verific daca mai am visine in camara! In seara asta le fac baietilor mei o tarta rustica cu visine
Te astept cu impresii. Sper sa va placa. Si multumesc de vizita.
Superba prezentare si banuiesc ca si tarta e deranjant de delicioasa
Multumesc Laura. Esti o draguta.
Ce frumos e blogul tau! Nu stiu cum de nu l-am vazut pana acum, dar imi place tare mult, iar visinele ma fac sa-mi piert simtul masurii mai ales cand sunt pe o tarta
Iti multumesc Kadia, pentru cuvintele frumoase si pentru vizita ;). Te mai astept cu drag. Si mie imi plac visinele muuuuuult de tot, pe tarta sau nu
Din pacate sufar putin ca aici nu se gasesc usor. Te pup
Pingback: Dulce Romanie – Parada lunii aprilie | Cat's kitchen
Cine nu are tarta sa-și facă
Arata super.
Din nefericire, și eu sufăr din lipsa de vișine… cred ca am dar peste ele doar de doua trei ori în zece ani, asa ca situația este și mai grava la mine
Mie imi plac mult, imi place si dulceata dar din pacate nu se gasesc. Cine ar fi spus …ca doar vorbim de visine