Dovleceii! Oh, dovleceii! Legume vesele și delicate, pete de culoare pe mesele noastre, aducătoare de prospețime și bună dispoziție. Cum să nu-ți placă dovleceii?
Dacă și voi ca și mine simțiți nevoia să mâncați puțin mai light vă propun o rețetă ușoară care nouă ne place tare mult si e numai bună pentru această perioadă: dovlecei crocanți (al dente), brânză ușor afumată și prosciutto cotto cu parfum de cimbru proaspăt și dafin și note crocante de fistic.
Provola este un tip de brânză din lapte de vacă sau bivoliță, asemănătoare cașcavalului ca textură, care poate fi afumată sau nu. Arată cam așa :
Dovlecei cu Provola la cuptor

Ingredients:
- dovlecei - 6
- prosciutto cotto - 200g (felii)
- provola afumata - 200g
- fistic - 30g ( măcinat mare)
- parmezan ras - 80g
- ulei de măsline - 4 lg
- cimbru proaspăt - 2 crenguțe
- foi de dafin - 2
- sare - după gust
- piper - după gust
- usturoi - 2 căței
Instructions:
- Spălați dovleceii, tăiați-le extremitățile și feliați-i pe lung cu o mandolină. Sărați feliile de dovlecei. Spălați cimbrul și foile de dafin. Curățați provola de partea afumată și tăiați-o felii. Curățați usturoiul.
- Încingeți două linguri de ulei de măsline cu usturoiul. Adăugați feliile de dovlecei și sotați-le cca 3-4 minute.
- Ungeți cu ulei un vas antiaderent și puneți foile de dafin pe fundul vasului. Așezați un strat de dovlecei, sărați ușor, câteva bucăți de prosciutto, câteva felii de provola și parmezan ras. Continuați alternând straturile terminând cu felii de dovlecei așezate ca un grătărel. Adăugați putin parmezan ras, fisticul măcinat, frunzele de cimbru și stropiți cu uleiul rămas.
- Transferați vasul în cuptorul încins la 180° și coaceți cca 15 minute.
Se lasă câteva minute să se "odihnească" înainte de a servi.
Se servește cald.
Poftă bună!
Note:
- Puteți folosi cașcaval afumat în loc de provola și șuncă de curcan sau de pui în loc de prosciutto cotto.
Mmm, cum arata!! E un fel de lasagna din dovlecei, nu-i asa? ce-i “provola”, te rog? merci! puup
Cam asa ceva, Liana. Un fel de lasagna din dovlecei. Provola este o branzica din lapte de vaca, asemanataoare cascavalului ( poate fi afumata sau nu). De aceea am sugerat chiar folosirea cascavalului in locul acesteia gandindu-ma ca s-ar putea sa nu se gaseasca peste tot. La sugestia ta o sa pun o pozica
Delicios arata!! Imi ploua in gura cu buna dimineata
Te pup
Te astept la masa cu mare drag, Paula.
. Te pup.
Abia aștept să crească dovleceii în grădină! Ador bucătăria italienească și mâncărurile tale simple și rafinate!
Dovleceii din gradina sunt si mai buni! Te invidiez, Alina. Pupici
Ce delicios!!! Imi place dovlecelul la nebunie si trebuie sa incerc reteta ta!
Pupici si Hristos a inviat!
Adevarat a inviat! Ti-o recomand cu mare drag, draga mea tiza ;). Pupici! <3
Cat de bine arata!!! Chiar as gusta putin…
Multumesc, Cristina. Hai la dovlecei
Mvai de mine !!! Minunat …
Minunata sau nu, e al naibii de buna!
trebuie musai incercata reteta !
Musai :)! E bun, buuuna!
No! Cred c-am murit si am ajuns in Rai pentru ca arata DIVIN!
Nooo, n-ai murit si nu esti nici in rai, esti la mine in bucatarie ;).