“Blues is to jazz what yeast is to bread. Without it, it’s flat.”-Carmen McRae
Întotdeauna mi-a plăcut mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor într-o bucătărie caldă. Miroase a “acasă” și creează ideea unui spațiu cald și confortabil. Și pâinea de casă are parcă un alt gust. Are ceva care îți trezește cele mai dulci amintiri ale copilăriei. De aceea am obișnuiam să coc pâine acasă în ultimii ani folosind drojdie proaspătă sau uscată.
A trecut ceva vreme însă de când am început să mă joc cu maiaua mea după ce am găsit curajul să o cultiv acasă și trebuie să recunosc că nu m-aș mai întoarce la pâinea cu drojdie. Am urmat sfaturile Codruței @ Codru de paine și am reușit cu câteva luni în urmă să-mi cresc propria “creatură” (săraca n-a mai căpătat un nume). N-a fost ușor deoarece am întâmpinat ceva probleme în a găsi făina care-i place dar până la urmă i-am dat de capăt. Am încercat câteva din rețetele lui Hamelman iar zilele acestea experimentez unele aparținând Emmanuel Hadjiandreou, din cartea de care vă vorbeam cu ceva timp în urmă, How to make bread. Am decis să împărtășesc cu voi câteva dintre experimentele mele începând cu rețeta de pâine albă cu maia a lui Hadjandreou, ce poate fi folosită ca bază pentru alte experimente (cu măsline, cu semințe, cu ierburi etc)
Pâine albă cu maia

Rețeta adaptată după Emmanuel Hadjandreou
Ingredients:
- făină albă 00 - 150g
- făină manitoba - 100g
- sare - 5g
- apă călduță - 150ml
- preferment(maia) - 75g
Instructions:
Pregătim prefermentul după metoda lui Hadjandreou:
- 15g maia mamă (hidratare 100%) hrănită și crescută
- 150ml apă
- 150g făină
Amestecăm maiaua mamă cu apa; adaugăm făina și lăsăm să crească peste noapte. A doua zi folosim cantitatea de preferment necesară pentru pâinea noastră. Este important sa folosim maiaua mama când este în creștere ( ca și pre fermentul de altfel)
- Într-un vas mic amestecăm făina cu sarea.
- Într-un vas mai mare amestecăm starterul cu apa călduță
- Adaugăm amestecul uscat peste amestecul cu maia, amestecăm cu o lingura de lemn și apoi cu mână până se leagă
- Acoperim vasul și lăsăm să se odihnească 10 ‘.
- După 10’ frământăm trăgând aluatul de dedesubt și împingându-l spre centru învârtind vasul
- Acoperim și lăsăm să se odihnească 10'.
- Repetăm pasul 5 și 6 de două ori. Apoi din nou pasul 5. Acoperim vasul și lăsăm să crească 1 oră.
- Presărăm puțină făină pe planul de lucru, răsturnăm aluatul și facem o bilă , punem bila într-un vas cu o pânză sau un prosop de bucătărie sau într-un baneton ( în care am pus făină)
- Lăsăm aluatul la crescut până își dublează volumul ( între 3 și 6 ore)
- După ce a crescut răsturnăm pâinea pe hârtie de copt și o crestăm cu un foarfec sau lamă de brutărie
- Cu 20’ de a coace pâinea încingem cuptorul la 240° ( punem piatra de copt și un vas gol în cuptor)
- După ce s-a încins cuptorul, reducem temperatura la 220°, turnăm o cană de apă în vasul încins și punem pâinea la copt pe piatră.
- Coacem pâinea 30’ sau până devine aurie. Se coace pe penultimul nivel de jos al cuptorului. Ca să vedem dacă e gata o întoarcem și o batem ușor cu mâna – trebuie să sune a gol :)
- Dacă dorim o pâine mai mare, dublăm cantitățile și o lăsăm mai mult în cuptor.
S-aveți poftă!
xoxo
Am văzut în magazin lievito madre. Ai idee cum aș putea să o folosesc? Presupun că tu ai pregătit maiaua ca la carte.
Alina, maiaua am pregatit-o dupa reteta Codrutei @Codru de paine si o am din iunie. Am vazut si eu lievito madre in magazin si l-am si folosit inainte de a face maiaua mea si am respectat instructiunile de pe ambalaj. ( in jur de 35g la 500g de faina daca nu ma insel.) Mi-a placut. Se foloseste in cantitati putin mai mari decat drojdia si timpul necesar cresterii aluatului este mai mare. Poti sa incerci. Cred ca o sa iti placa. Pupicei mamica de copil frumos. <3
Mulțumesc, Diana. O să încerc cândva.
Arata senzational! Imi place tare mult painea de casa, dar ca un facut in ultimele doua luni n-am reusit sa coc nici macar una.
Multumesc Alina. Eu nu ma mai pot opri de cand am “creatura”. Heheheheh. Te pup, draga mea.
Mi-e dor de o paine cu maia dar prin coltul asta de lume,unde locuiesc eu nu exista incalzire centrala in casa iar temperatura e sub 23 grade asa ca astept pana la vara.Ti-a iesit perfect!!
Multumesc Violeta! Si painica ta cu masline era superba! Te pupacesc, draga mea. :*
Foarte interesant! M-a surprins reteta, pentru ca tehnicile sunt diferite de ce am vazut la Hamelman/ Codruta sau am experimentat eu pana acum. Ma refer la amestecatul fainii cu sarea, apoi folosirea apei caldute, apoi perioada de fermentare de o ora, dar de dospire de 3 ore. Si uite ca painea a iesit splendid, deci stau si ma intreb cat de mult conteaza toate astea
Felicitari Diana!
Andie, intr-adevar, metoda lui Hadjiandreou este diferita de cea a lui Hamelman ale carui retete le-am experimentat si eu (cateva). Dupa cum spuneam cu ceva timp in urma, cartea si abordarea lui mi se pare putin mai simpla si mai potrivita celor care sunt la inceput de drum (ca mine). Am facut multe experimente folosind metoda lui si rezultatul a fost surprinzator de fiecare data, asa ca, I’ll stick to it :D. Iti multumesc pentru vizita si pentru apreciere. Pupici
Ti-a iesit o painica de toata frumusetea! Bravo Diana!
Multumesc, Any! <3
È meraviglioso!
Ciao Diana, grazie per essere passata a trovarmi mi hai dato l’occasione per conoscerti
Ti aspetto se vuoi per la raccolta sui lievitati, buona giornata
Sonia
Che sorpresa trovarti qui, Sonia. Grazie per la visita. Non mancherò, sicuramente :*
ha un bellissimo aspetto. bravissima!
Grazie, A tea for U
Brava Diana, painea e fantastic de reusita si imi imaginez cat poate fi de buna cu maiaua pregatita de tine. Eu n-am avut curaj sa ma “inham” la asa ceva pana acum :). Dar admir si eu pe ici pe colo si apreciez munca acelora care fac maia acasa. Nu e chiar usor sa ai grija de ea.
Felicitari.
Multumesc, Any draga. Si mie mi-a trebuit ceva timp sa ma incumet sa-mi cresc maiaua dar a meritat
Pingback: Disturbingly Delicious - Pita Breads
Pingback: Disturbingly Delicious - Pâine cu maia cu brânză, chilli și pătrunjel