Desi nu prea m-am facut “auzita” in ultimele zile, am fost prezenta virtual cand mi-a permis timpul ( Nu ca cineva mi-ar fi simtit lipsa :))….) Nu v-am uitat. Nu, nu! Iar pe cei dragi mie i-am vizitat din cand in cand. As vrea sa am mai mult timp. Mult, mult timp! Sa pot face cele multe lucruri, multe si marunte lucruri pe care imi doresc sa le fac. Uffffffiiiiii….nu stiu cum sa ma mai impart…ce bine ar fi sa putem cumpara timp extra pentru lucrurile dragi noua …
In marea mea lipsa de timp pe caldurile acestea insuportabile in care nu reusim sa ne adunam energia nici macar sa mancam, m-am gandit ca nu ar fi nimic mai potrivit decat un Vitel tonné.
Vitel tonné sau vitello tonnato este un dish tipic bucatariei italiene din zona Piemonte. Se poate face cald sau rece , dar reteta rece este perfecta pentru sezonul estiv. Noua ne place mult si il fac destul de des.
Vitello Tonnato

Reteta de origine Piemonte
Ingredients:
- mușchi de vită - 500g
- țelină - 1 tijă
- morcov - 1
- ceapă - 1
- usturoi - 2 căței
- foi de dafin - 2-3
- rozmarin - 1 crenguță
- vin alb sec - 250ml
- ulei - 2 linguri
- cuișoare - 3-4
- sare - qb
- piper - qb
- apă - qb ( sau supa vegetala )
- Sos tonné
- ton în ulei - 100g
- capere - 2 linguri
- filé de anșoa - 3
- gălbenuşuri - 2
- ulei - 2 linguri
- suc de lămâie - qb
Instructions:
Legati muschiul cu sfoara alimentara ca sa isi pastreze forma si sa fie usor de feliat. Puneti-l intr-o cratita cu morcovul, ceapa, telina, rozmarinul, foile de dafin, cuisoarele, usturoiul, sare si doua linguri de ulei. Adaugati vinul si apa sau supa vegetala cat sa acoperiti carnea. Fierbeti la foc domol cca 1 1/2h - 2 h dupa care lasati carnea sa se raceasca in vasul in care a fiert.
Sos Tonné :
Scurgeti tonul de ulei si puneti-l intr-un vas cu caperele, filé-ul de ansoa, galbenusurile, uleiul si sucul de lamaie. Mixati totul cu un mixer verical. Adaugati putina supa in care a fiert carnea pentru a obtine un sos cremos dar nu foarte dens.
Exista doua "scoli de gandire" in ceea ce priveste prepararea sosului : unii spun ca se pot pune ouale fierte intregi iar altii doar galbenusurile. Ar mai fi si o a treia, care, dupa parerea mea iese din discutie, dat fiind faptul ca foloseste maioneza din comert ;). Eu sunt adepta celei de-a doua deoarece consider ca albusul nu numai ca este puternic si s-ar simti gustul de ou prea tare, dar ar face crema noastra mult prea densa. Acum, eu vi le-am spus pe toate. Alegti voi cum vreti sa-l faceti in functie de preferintele voastre.
Dezlegati carnita, feliati-o ( de obicei se serveste felii subtiri, subtiri; de data aceasta am taiat-o felii putin mai groase intentionat caci am vrut sa se simta gustul aromat al carnii ; si aici , ca si in cazul sosului, sunteti chef in propria bucatarie, deci, faceti cum vreti :)....) si acoperiti-o cu sosul tonat. Ornati in functie de inspiratia de moment. Niste capere merg perfect.
Lasati la rece cateva ore bune cat sa aiba timp aromele sa se imbine intr-un dans nebun in care uita care si cui apartin si se lasa duse de val de la carnita la sos si invers ca sa puteti voi savura cu placere o portie de vitel tonné...intr-o zi calduroasa de vara...gandindu-va ca si mine ca timpul nu este suficient pentru tot ce ne propunem sa facem ...
S-aveti pofta si o saptamana delicioasa !!!
What people say