Hello, I’m Diana and I’m a “tartaholic”.
Na’ că am recunoscut. Asta e, toți avem slăbiciuni. Iar eu am o slăbiciune pentru tartele sărate și ori de câte ori sunt în criză de timp apelez la ele și s-au dovedit a fi cele mai bune prietene că m-au scos mereu din încurcătură, la cină, la prânz, la un brunch întârziat. Crocante și aromate știu să se facă notate și apreciate. Simple și prietenoase, te răsfață de la prima îmbucătură și te ademenesc cu ingrediente dintre cele mai variate: roșii , ceapă, ciuperci, sparanghel, bacon, brânză etc. În asta stă farmecul lor. Se prepară ușor, fără prea multă migală iar rezultatul este de fiecare dată irezistibil. Exact ce ne dorim de la preparatele noastre.
Astăzi vă propun o delicată tartă care vă va purta într-o scurtă călătorie pe meleaguri mediteraneene iar dacă reușiți să o savurați în aer liber vă veți simți în vacanță. Zic scurtă că se termină repede :).
Din seria Quick & Easy – un new entry – Tartă cu roșii cherry, măsline și brânză de capră
Tartă cu Roșii Cherry

Ingredients:
- aluat foietaj - 1 foaie dreptunghiulară
- roșii cherry - 300g
- caprino proaspăt - 160g
- ou - 1
- chives - câteva fire
- cimbru proaspăt - câteva crenguțe
- oregano proaspăt - câteva crenguțe
- usturoi - 3 căței
- măsline taggiasche - 10-15 ( fără sâmburi)
- coajă de lime - 1lgt
- semințe de pin - 1lg
- zahăr brun - 1 lg
- sare albastră de Persia - după gust
- piper Tellicherry - după gust
- parmezan - câțiva fulgi
- ulei de măsline - 2lg
- vin alb sec - 1lg
Instructions:
- Se încinge cuptorul la 200°
- Se întinde foaia de aluat în tavă ( eu am folosit o tavă cu fund detașabil 35x12cm) , se înțeapă cu o furculiță și se dă la rece 10-20'
- Se coace aluatul în cuptorul încins 10'
- Se spală roșiile, se taie în 4 sau pe jumătate (depinde de mărimea roșiilor) și se pun într-o tigaie în uleiul încins; se adaugă sare și vinul alb și se sotează cca 2'; se adaugă zahărul și usturoiul tocat. Se scutură tigaia pentru a amesteca ingredientele. Se adaugă măslinele, frunzele de cimbru și de oregano și se ia de pe foc.
- Se amesteca brânza de capră cu oul, coaja de lime și chives tocat; se asezonează cu sare și piper proaspăt măcinate.
- Se toarnă compoziția cu brânză în tartă, se adaugă roșiile
- Se reduce temperatura cuptorului la 180° și se coace tarta cca 30' până devine galben aurie.
- Când este gata se adaugă semințele de pin prăjite și fulgi de parmezan.
Se servește caldă. Cred că este foarte bună și rece dar nu am avut ocazia sa o testez deoarece s-a terminat imediat cât încă era caldă. Poate data viitoare ;)
Pot să vă spun că este combinația perfectă: cremozitatea brânzei de capră se îmbină excepțional de bine cu crusta crocantă într-un melanj de arome care încântă și cele mai pretențioase și mai fine gusturi. Semințele de pin dau un bonus de crocantețe de o altă textura însă care contrastează cu cremozitatea roșiilor dulci acrișoare, ușor caramelizate.
Despre paleta cromatica o să las fotografiile sa povestească cum stau lucrurile. Sper sa fie destul de convingătoare și să exprime ceea ce eu nu prea reușesc să transmit în cuvinte.
V-aș mai spune câte ceva despre ingredientele folosite și cu ce le-ați putea înlocui:
- Caprino este o brânză proaspătă, cremoasă, din lapte de capră ( se face și din lapte de vacă). Prefer caprino din lapte de capră deoarece este mai light ușor digerabil. Caprino este o brânză slabă indicată în diete ( 250 calorii / 100g); poate fi înlocuit cu cremă de brânză, ricotta sau quark
- Măslinele taggiasche sunt măsline tipice Liguriei. Numele taggiasche vine de la localitatea Taggia în provincia di Imperia. Sunt măsline ușor roșiatice, de dimensiuni nu foarte mari, au o forma ușor alungită; sunt deosebit de aromate și au un gust particular: fructat, ușor dulce, lejer și delicat. Sunt considerate cele mai delicate măsline și, ca drept urmare, sunt cele mai apreciate. Pentru rețeta aceasta cred că și măslinele Kalamata ar merge de minune
- Piperul Tellicherry este un piper negru originar de pe coasta Malabar a Indiei, cultivat pe muntele Tellicherry. Boabele de piper Tellicherry sunt cultivate mai târziu decât majoritatea celorlalte soiuri de piper negru ceea ce îl face să aibă un gust plin, o aromă mai robustă cu o ușoară notă fructată. Gustul delicat îl face piperul potrivit oricărui preparat.
Poftă bună ! Nu uitați să vă răsfățați cu ceva bun astăzi oriunde v-ați afla! <3
Wow ce tarta aratoasa! La ce ingrediente are in ea cred ca e si tare gustoasa.
Din cele mai simple ingrediente se obtin cele mai gustoase preparate, Laura
I’m not a tartoholic yet but I’m sure I will be after I make this!
Ha! I bet you become one, if you try it, Chung-Ah. Let me know if you like it
Deliciu e putin spus! Perfect!
Cred ca ar putea fi pe gustul tau, Maya
o incerc si eu curand!
Sper sa iti placa, Cristina.
Pingback: Disturbingly Delicious - Early Christmas Giveaway