V-am spus că la Disturbingly Delicious se anunță un an mediteranean și îmi țin promisiunea. Astăzi mergem în vacanță în Piemonte și ne vom răsfăța cu un dulce italian, fin și delicat și foarte ușor de făcut – faimosul Bonet. Deși în trecut se consuma mai ales în sezonul rece, acum se găsește mai mereu în meniurile restaurantelor torineze și nu numai. Vara este nemaipomenit servit rece iar iarna este mai indicat la temperatura camerei.
După cum spuneam bonet-ul este originar din Piemonte, mai exact din Langhe. Numele “bonet” (pronunțat “bunet”) provine din franțuzescul “bonnet”, dată fiind influența franceză, și este dat atât de forma în care era copt pe vremuri (cea asemănătoare a unei bonete de bucătar – “bonèt ëd cusin-a” ) cât și de faptul că era consumat la sfârșitul mesei.
Bonet-ul este verișorul cremei de zahăr ars îmbunătățit cu amaretti - un alt dulce specific regiunii piemonteze, cacao și rom – și fac parte din familia deserturilor “al cucchiaio” ( cum sunt numite în italiană) – adică deserturi care se mănâncă cu lingurița.
În istoria culinară italiană Bonet-ul era deja menționat în scrierile ce descriau ospățurile nobililor din secolul XIII. Rețeta originală însă, “bonet alla monferrina”, care acum nu prea se mai face, nu conținea cacao și rom. În loc de rom pe timpuri se folosea Fernet, un bitter care se servește de obicei la sfârșitul mesei având efect digestiv. Varianta modernă cu cacao și rom a apărut după ce noi ingrediente au fost descoperite în America și, aduse în Europa, au intrat în bucătăriile familiilor înstărite. Există și rețete cu cafea și coniac în loc de rom sau alune de pădure în loc de amaretti. Noi astăzi însă vom vorbi despre cea clasică cu cacao, rom și amaretti.
Acum, după ce am făcut puțină istorie, ar fi cazul să trecem la treabă, zic eu. Avem nevoie de puține ingrediente, de multă voie bună și de nițică răbdare.
Bonet

Rețetă tipică piemonteză
Ingredients:
- ouă - 4
- zahăr - 120 g
- cacao - 50 g
- lapte - 500 ml
- amaretti - 120 g
- rom - 20 ml
- Caramel
- zahăr - 120 g
- apă - 50 ml
Instructions:
- Într-o crăticioară puneți zahărul și apa și lăsați să fiarbă la foc mic amestecând continuu până când obțineți un caramel auriu.
- Turnați caramelul în vasul în care urmează să coaceți bonet-ul, distribuindu-l uniform și pe pereții acestuia și lăsați-l să se răcească.
- Măcinați amaretti într-un mixer.
- Încălziți laptele într-o crăticioară.
- Bateți ouăle cu zahărul cu un tel până când zahărul s-a topit complet.
- Turnați laptele în compoziția cu ouă și amestecați.
- Adăugați amaretti măcinați, cacao cernută și romul și amestecați bine pentru a obține un amestec omogen.
- Turnați amestecul obținut peste caramel și coaceți la bain-marie în cuptorul încins la 150° cca 1 oră, pe grătar în partea de jos a cuptorului.
- Lăsați-l să se răcească și puneți-l la frigider cel puțin patru ore înainte de a-l răsturna pentru a fi servit.
- Îl puteți orna cu amaretti înainte de a-l servi.
Note:
- Încălziți vasul în care veți coace bonet-ul înainte de a turna caramelul în el pentru a putea să-l distribuiți uniform.
- Bonet-ul trebuie să aibă o consistență cremoasă de aceea nu trebuie să bateți ouăle foarte mult pentru a evita un desert cu o consistență tare cu găuri ca un burete; din același motiv nici apa de la bain-marie nu trebuie să fiarbă ( de aceea se coace la foc mic) - apa va fi deja fierbinte când introduceți Bonet-ul la cuptor.
- Înainte de a-l răsturna puteți să puneți tava într-un vas cu apă caldă pentru câteva minute sau să vă ajutați de lama unui cuțit trecut prin jet de apă caldă pentru a-l desprinde de pe pereții vasului.
- În loc de rom puteți folosi cafea espresso sau cognac.
- Folosiți rom nu esență de rom; în cazul în care optați pentru esență, folosiți o cantitate mai mică ( 1 fiolă)
Sperând că va plăcut călătoria noastră culinară de astăzi, hai să savurăm împreună o porție de bonet imaginându-ne că suntem la una din mesele elegantei Caffé Torino din Piazza San Carlo.
On air: “Whatever lovers say” – Nadeah
Îmbrățișări milaneze,
Diana
E prima dată când aud de bonet, shame on me! Îmi imaginez că e mai bun decât banala cremă de zahăr ars, de fapt pun pariu că e mai bun.
Alina, este destul de întâlnit și la Milano. Este asemănător cu crema de zahar ars, dar crema cu zahar ars are și ea farmecul ei.
L-am retinut sa il fac. Este special si arata mai mult decat cum trebuie. Bravo!
Abia aștept sa îmi spui dacă îți place, Didi. Aștept impresii. :*
Un desert interesant si arata intr-un mare fel.Felicitari!!!
Îți mulțumesc, Claudia. Este într-adevăr un dulce deosebit dar foarte ușor de făcut.
Pingback: Round up de februarie: arome de pe alte meleaguri | mananc-inteligent.ro
Pingback: Diana Duca, tiza mea oglindită într-o farfurie cu Bonet - Dor de Duca
Wow! La cum arata si la ce ingrediente are, cu siguranta e o deliciosenie.
Buna! Pare interesant si cred ca este si bun. Cam ce dimensiune, ar trebui sa fie vasul, in care se coace? Eu, ma gandeam sa-l coc intr-o forma de silicon. Bucata din fotografie, este toata prajitura care a iesit din ingrediente sau numai o parte? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna Luminita, e interesant si e si bun
. Eu l-am copt intr-o tava de cozonac. Bucata din fotografie este toata prajitura. Cred ca poti sa il faci in orice fel de tava. Eu l-am vazut prezentat doar asa, copt in tava de cozonac (nu cea mica de chec). Cu cat e mai mare tava cu atat iese mai scund bonet-ul :). Spor la prajiturit si sper sa va placa.
Hi,
I am looking forward to making this Bonet this weekend. What are the cookies see here? What is the recipe for them?
Thank you!!
Hello, Jodi. The cookies are traditional Italian cookies with almonds, named “amaretti”. In this occasion I bought them (I normally do
).