Mi se pare mie sau timpul asta trece prea repede? Nici nu stiu cand a trecut saptamana aceasta.Dar partea buna e ca, daca e duminica, e din nou Sunday Lunch.
Si astazi , ca in celelalte duminici vom citi o povestioara si vom descoperi o reteta, sau mai multe, tipice unui pranz de duminica. Banuiesc ca suntetin nerabdatori sa vedeti cine ne incanta astazi cu ceva delicios.
Daca-i asa, nu va plictisesc prea mult si va spun ca astazi luam pranzul cu Zoia de la Din dragoste…pentru Gatit.
Daca nu cunoasteti inca blogul sau, cred ca numele este mai mult decat sugestiv.E un blog care a luat nastere din dragoste. Din dragoste pentru gatit. Nu va ramane decat sa ii pasiti pragul sa descoperiti un blog ordonat, cu retete variate din diverse ale lumii, prezentate frumos, in imagini deosebite.
Nu va mai dezvalui eu tot despre lumea pe care a creat-o Zoia ci am sa va invit sa o vizitati.
Acum, haideti sa descoperim mai multe despre ea si sa vedem ce ne propune pentru pranzul de duminica.
§§§
Mai întâi să prezint câteva povestioare introductive… despre Diana, invitaţia Sunday Lunch şi câte ceva despre mine. Pe Diana am cunoscut-o, impropriu spus, prin intermediul blogosferei culinare. Cu siguranţă oricine aruncă o privire pe blogul ei, este captat de preparate pregătite precum şi de iscusinţa cu care imortalizează “orice detaliu din farfurie”… prin asta m-a ademenit şi pe mine, am postat cu siguranţa o părere iar de acolo ea ştie mai bine … Nu după mult timp, am primit invitaţia pentru a participa la proiectul Sunday Lunch, am răspuns afirmativ… şi uitaţi-mă aici. Despre mine pot spune doar că încă din copilărie sunt pasionată de tot ce inseamnă arta culinară, gătesc din drag, cu sufletul… Bucătăria pentru mine este un spaţiu în care mă joc, mă descarc, creez, mă relaxez; este locul în care simt că pot face orice, fără nici o temere.
În familia noastră, numeroasă de altfel, un prânz în familie începea după ce ne întorceam de la Liturghia de Duminică; în general era pregătit totul cu o zi înainte. Meniul varia, de la preparate din peşte (ciorbă de peşte, saramură, prăjit, etc.), carne sau cele de legume (rang de cinste ocupa ciorba rusească de varză, foarte bună) în perioadele de post. Ar fi multe de povestit, însă e cazul să intru în tema iniţiativei iar pentru Lunch-ul din această Sunday :), propun unele reţeţe cu iz ruso-lipovenesc, dar care nu diferă foarte mult de un meniu tradiţional românesc. Propun, dar ce să propun :), nici acum nu am nimic stabil în minte, până la final, mă decid eu, nu vă las să răbdaţi de foame. Primul impuls a fost să prezint o masă cu preparate din peşte, însă pe parcurs m-am abătut de la idee, din varii motive, printre care şi lipsa de inspiraţie.
Mda, răspunsul final… aş propune pentru aperitiv Răcitură de porc cu hrean, felul principal o Ciorbiţă rusească, tot de porc iar la final o feliuţă de Cozonac cu extra nucă, stafide şi cacao. Dacă tot e duminică, să mâncăm mai consistent zic…
Sunday Lunch cu Zoia

Sunday Lunch cu Zoia:
- Haladeţ – răcitură lipovenească
- Ciorbă rusească de varză cu oase de porc
- Cozonac rotund cu cacao, stafide şi extra nucă
Ingredients:
- Haladeţ – răcitură lipovenească
- rasol superior de porc - 1 (cca 1,5kg)
- picioare de porc - 5(cca 1,5kg)
- ceapă - 2
- foi de dafin - qb
- sare - qb
- coriandru - qb
- piper boabe - qb
- Ciorbă rusească de varză cu oase de porc
- picioare de porc - 4
- varză albă - 600g
- cartofi - 4-5
- ceapă - 2
- morcov - 2
- ardei - 1
- rădăcină ţelină - 1
- roşii în bulion - 500ml
- zeamă de la varză murată - 500ml
- ulei de floarea soarelui - qb
- boia de ardei dulce - 1-2lg
- Delikat - qb
- frunze de pătrunjel - qb
- sare - qb
- Cozonac rotund cu cacao, stafide şi extra nucă
- făină tip 000 - 750g
- drojdie - 25g
- ouă - 2
- unt - 75g
- iaurt - 3lg
- zahăr - 7-8lg
- lapte cald - 250ml
- coaja de portocala - 1
- sare - qb
- Umplutura cozonac
- cacao - 3-4lg
- zahăr - 2lg
- esență de rom - 2 fiole
- albuș - 1
- stafide hidratate - 100g
- miez de nucă nemăcinată - 1/2 cană
- Decor
- gălbenuș - 1
- lapte - 2lg
- jumătăți de nucă - qb
- semințe de susan - qb
Instructions:
Haladeţ – răcitură lipovenească
Diferența față de varianta românească constă în faptul că la noi :)) nu se pune usturoi și nu se pune foarte mult accent pe limpezimea acesteia, pe ideea „să se vadă prin ea”. Bunica fierbea carnea de porc + oase în apă cu sare, eventual o ceapă și turna în farfurii sau tăvi pentru a se închega. Se servește musai cu hrean.
Se prăgătesc picioarele de porc: se pârlesc eventualele fire de păr, se taie copitele. Sună cam sadic!? :)) Se spală și se taie pe jumătate fiecare picior de porc. Rasolul se spală, se taie în două bucăți. Se pun la fiert în circa 7 L apă.
Se adaugă 2 cepe întregi, 1-2 foi de dafin, piper boabe, coriandru, 2 linguri sare.
Se fierbe totul circa 2 ore, la foc mic.
Pentru a fi siguri că se va închega răcitura, o verificăm înainte de a opri fierberea: se pun câteva linguri de lichid într-un bol și dacă se încheagă după ce s-a răcit înseamnă ca e gata.
Se scoate carnea. Supa se strecoară prima dată cu ajutorul unei site pentru a îndepărta bucățile grosiere de carne sau de condimente. Lichidul rezultat se mai strecoară de 2-3 ori în tifon steril pentru a se elimina cât se poate de bine grăsimea. Bucățile de carne se dezosează și se așează în platouri; se acoperă cu supa strecurată.
După ce s-au răcit și s-au închegat, se acoperă cu folie alimentară și se păstrează la rece. După cum am precizat, se servește cu hrean... fie el simplu sau cu sfeclă roșie.
Ciorbă rusească de varză cu oase de porc
Ciorba de varză, pregătită în acest mod, se întâlneşte des pe mesele ruşilor-lipoveni
Se pârlesc bine picioarele de porc, se înlătură copitele, se spală bine, se taie pe jumătate şi se pun la fiert în apă cu puţină sare.
Se spumează de câteva ori după care se adaugă legumele: ceapa, morcovii, ţelina. Când se ia carnea de pe oase, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe.
Pirajarca (prăjeala de varză)
Se toacă mărunt varza. Într-o tigaie încăpătoare, se căleşte varza în 1-2 linguri ulei de floarea soarelui, timp de 2-3 minute. Se adaugă roşiile+bulionul, 1-2 lg boia de ardei dulce, Delikat şi se mai ţine totul pe foc circa 1-2 minute.
După ce au fiert bine carnea şi legumele, se adaugă prăjeala de varză şi ardeii. Se adaugă zeama de varză, se potriveşte la sare şi se ţine ciorba la foc mic, până se fierbe varza, circa 10-15 minute.
La sfârşit îmi place să pisez de 3-4 ori cartofii de peretele cratiţei, cu ajutorul unei palete. Se presară pătrunjel proaspăt la servire, iar cu pesmeţi e şi mai bună, ca la bunica.
Cozonac rotund cu cacao, stafide şi extra nucă
Mi-era poftă de cozonac cald, proaspăt.
Se cerne făina de câteva ori.
Se pregătește maiaua:
- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă.
- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul.
Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă complet zahărul. Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală.
Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios. Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute.
După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 10 -15 minute
Umplutura
- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;
- miezul de nucă nu se zdrobește;
- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom se face o cremă.
Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează. La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.
Cele două rulouri obținute se împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt.
Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan.
Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.
După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie, circa 170 ºC.
Pofta buna!
Cred ca dupa un astfel de pranz bogat ati inteles de ce blogul se numeste Din dragoste pentru gatit. Sa pregatesti atatea bucate pentru un pranz de duminica trebuie sa fii intr-adevar pasionat de bucatarie.
Trebuie sa recunosc ca dspre bucataria ruso-lipoveneasca nu stiu prea multe si ma bucur ca am avut ocazia astazi sa aflu lucruri noi.
Cat savurati cozonacul, va las cu Jesse Cook, ca putin romantism nu strica, si va urez o duminica frumoasa si un pranz minunat oriunde v-ati afla.
Rezonant nume: Zoia.
Imi pare bine de cunostinta.
Imi face placere sa iti urmaresc postarile, si cea de astazi imi aprinde o luminita asupra obiceiurilor unei comunitati vechi, foarte cunoscuta si in Braila, cu traditii adinci si legaturi familiale strinse.
O duminica petrecuta in mediul virtual initiat de Diana imi produce bucuria de a lega noi prietenii, bazate pe pasiuni comune si imi prilejuieste ocazia de a-mi imbogati cunostintele culinare.
Te imbratisez cu drag.
Mi-ai transmit emotii foarte placute, Diana.
Multumesc, inca o data pentru toate cuvintele minunate!
Numai bine,
O duminica linistita-ti doresc!
Kyra, din suflet iti multumesc!
hmmm…ce caut pe aici ?? sunt gurmanda !!!
Cate bunatati mai Zoia..O zi frumoasa!
Asa-i la noi Rocsi… acum ca-s bunatati sau nu,
fiecare cu preferintele si gusturile lui.
Pupici
Foarte bine arata totul, dar cu ochiul mi-a tras racitura, ca n-am mai facut de un veac!
O duminica frumoasa!
Și eu mă bucur că am mai învățat ceva nou. Felicitări pentru munca depusă, Zoia! O masă pe cinste! O duminică frumoasă, Diana!
Multumesc, Alina.
Prea putin se simte efortul, atunci cand se depune suflet…
M-as infrupta din toate bunatatile astea preparate cu dragoste de Zoia.
Duminica frumoasa fetelor!
Ciorba asta de varza este printre preferatele mele, ever. Dintr-un motiv sau altul este foarte populara prin partea de Oltenie de unde ma trag. Cea mai buna este iarna, cu coada de purcel.
Superb paranzul tau!