Hello Sunday! :)
Știu, sunt în întârziere, dar sa nu credeți că lipsesc de la întâlnirea noastră de duminică. Nici gând! Încă nu a venit timpul sa luam o pauza așa că vă rog să fiți îngăduitori și să îmi scuzați întârzierea. Sunt aici, cu o invitată deosebită, o poveste de prânz și o rețetă minunată care vă va face să visați la primăvară și să vă topiți de poftă. Pregătiți-vă pentru ce urmează
Nu o să vă bat la cap prea mult cu povești de-ale mele astăzi și nici nu o să vă vorbesc despre cât sunt de obosită, motiv pentru care prezența mea aici are de suferit; vă voi spune însă câteva cuvinte despre invitata noastră de astăzi pe care eu am descoperit-o de curând și care m-a cucerit cu dulciurile ei prezentate impecabil, cu precizia maeștrilor patiseri în imagini sugestive.
Olguța @ Pastry Workshop a creat o lume magică în care dulciurile sunt la ele acasă și își etalează aromele și aspectul îmbietor ca într-o paradă a modei. În această împărăție a dulciurilor și-au găsit locul rețete delicate pentru diferite ocazii, rețete variate cu diferit grad de dificultate, explicate clar, succint, pe înțelesul tuturor, așa cum un profesor bun explică elevilor săi noile lecții.
Pastry Workshop, un blog relativ tinerel, cu un look aerisit și modern se impune ca un blog cu personalitate, prezentându-se ca vitrina unei cofetării care te face să te oprești din drum și să-i admiri dulciurile expuse cu nasul lipit de fereastra îmbietoare, asemeni copiilor ce nu-și pot lua ochii de la minunățiile vesele, pline de savoare, nereușind să decidă cu ce își vor potoli pofta imediat ce vor păși pragul spațiului scăldat în arome răvășitoare. Cam așa văd eu Pastry Workshop, blogul de unde vă puteți inspira când aveți poftă de ceva dulce, blogul care vă oferă adevărate workshop-uri de gătit.
Sunt curioasă cum îl veți descrie voi după ce îi veți păși pragul și mai ales, după ce veți vedea rețeta de astăzi ;)
§§§
Sunday Lunch cu Olguța
O urmăresc pe Diana și ai ei invitați duminică de duminică așa că invitația de a fi alături de ea duminica aceasta mi-a făcut o mare plăcere. E un proiect tare frumos și mă bucur să fiu parte din el. La cât mai multe duminici în companii minunate, Diana! Mulțumesc pentru invitație.
Când eram copilă, duminica era ziua în care mama ne pregătea tot felul de bunătăți, iar eu nu făceam altceva decât să le savurez, fără a avea vreo grijă. Prăjituri sau torturi, ori dimpotrivă rețete simple care îmi amintesc mereu de copilărie, mi-o amintesc pe mama în bucătărie sâmbăta, gătind pentru ziua următoare, care era mereu rezervată pentru plimbări și relaxare, dar niciodată pentru lucru, nici măcar pentru gătit. Acum rolurile s-au cam schimbat și eu sunt cea care face bunătățile. Duminica suntem toți acasă, de dimineață până seara și tot atunci apucăm să ne așezăm și noi la masă împreună. Și dacă de obicei gătim aceleași feluri de mâncare – ciorbă/supă, pui rotisat și legume la cuptor în diverse variații plus ceva verdețuri aruncate jucăuș într-o salată ar fi unul dintre meniurile noastre de duminică (pe motiv de doi băieți foarte, dar foarte mofturoși) – desertul e mereu unul nou. Și cel de azi nu e nici mai mult nici mai puțin decât un tort cu mousse de afine și ciocolată, cu sirop de afine și ganache – un tort pe care l-am gândit special pentru această ocazie și pe care l-am numit simplu, poate chiar banal, „Blueberry Dream” (dacă aveți o idee mai bună, vă rog, nu ezitați să o împărtășiți cu mine). Afine pentru că le ador aroma delicată și ciocolată pentru că e slabiciunea mea, nu neapărat să o mănânc în stare pură, cât să o folosesc în deserturi. E un tort stratificat, un desert care mă definește 100% și care sper să vă încânte retina și, de ce nu, și papilele dacă vă hotărâți să îl faceți.
Tort Blueberry Dream
Ingrediente și mod de preparare
Sirop de zahăr:
- ½ cană apă
- ¼ cană zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
Fierbeți acest sirop pentru 5 minute și dați deoparte să se răcească. Adăugați vanilia.
Pasta Joconde:
- 20g unt
- 20g zahăr pudră
- 1 albuș
- 20g făină albă
- 10g amidon
- 1 picătură colorant albastru
- 1 picătură colorant roșu
Pasta aceasta este cunoscută și sub numele de pastă decorativ și poate fi chiar congelată pentru a fi folosită mai târziu în cazul în care va mai rămâne. E foarte ușor de realizat. Mixați untul cu zahărul pudră. Adăugați albușul, apoi făina, amidonul și colorantul. Eu am folosit colorant roșu și albastru pentru că aveam nevoie de o culoare asemănătoare cu cea a afinelor, însă voi colorați-l cum doriți. Puneți pasta într-o pungă rezistentă, tăiați-i foarte putin vârful și realizați modelele dorite pe o hârtie de copt. Pentru a realiza modelele mai ușor, puneți foaia cu modelul decorativ sub hârtia de copt și pur și simplu trasați modelul cu pasta. Dați tava la congelator până faceți blatul.
Blat Genoise:
- 6 ouă
- 120g zahăr
- 180g făină albă
- ½ linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
Acesta e blatul pe care îl fac cel mai des. E pufos, aerat și îl prefer pandișpanului pentru ca pot sa las mixerul să-și facă treaba cât eu mă ocup de alte treburi.
Cerneți făina cu sarea și praful de copt și dați deoparte.
Mixați ouăle întregi cu zahărul până își triplează volumul, cel putin 10 minute. Încorporați treptat mixul de făină. Nu vă grăbiți, amestecați încet, de jos în sus. Întindeți jumătate din aluat peste modelul cu pasta Joconde făcut mai devreme, iar restul de blat turnați-l într-o tava rotundă de tort (26cm diametru). Coaceți ambele blaturi în cuptorul preîncălzit la 170C pentru 15-20 minute. Aveți grijă să nu îl ardeți. Trebuie să fie copt dar să rămână cât mai decolorat cu putință. Scoateți tăvile din cuptor, răciți apoi tăiați blatul decorat în 2-3 fâșii, în functie de mărimea tortului. Montați blatul rotund într-un inel de tort și așezați fâșiile de blat pe marginile inelului. Stropiți blaturile cu sirop de zahăr și dați deoparte.
Crocant de ciocolată
- 30g fulgi de porumb
- 100g ciocolată neagră topită
Amestecați fulgii de porumb cu ciocolată și împrăștiați amestecul peste blatul Genoise. Dați la rece să se întărească ciocolata.
Sos de afine
- ½ cană afine congelate, piure
- ¼ cană zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
Combinați cele trei ingrediente într-un vas cu fund dublu și fierbeți 5-10 minute la foc mic până sosul începe sa se îngroașă ușor. Luați de pe foc și lăsați să se răcească.
Mousse de afine
- 70g zahăr
- 30ml apă
- 1 linguriță suc de lămâie
- 2 albușuri
- 8g gelatină hidratată in 35ml apă rece
-140g piure de afine (dat prin sită pentru mai multă finețe)
-150ml frișcă lichidă, batută
Combinați zahărul și apa într-un vas mic pe foc și fierbeți 2-3 minute până se îngroașă. Între timp, mixați albușurile spumă tare. Turnați treptat siropul fierbinte peste albușuri și mixați încă 2-3 minute până devine o bezea fermă. Dați deoparte.
Topiți gelatina pe bain marie sau la microunde 10-15 secunde și amestecați-o cu piureul de afine. Încorporați piureul în bezea, apoi înglobați frișca bătută. Turnați mousse-ul într-o tavă tapetată cu folie alimentară. Tava aceasta trebuie să fie mai mica decât tortul final pentru a obține acel design în interior. Puneți sosul de afine peste mousse și congelați 1-2 ore.
Mousse de ciocolata neagra
3 galbenusuri
60g zahar
30ml apa
4 g gelatina hidratata in 20ml apa rece
200g ciocolata neagra, topita
400ml frisca lichida, batuta
Combinati zaharul cu apa si fierbeti 2-3 minute intr-un sirop gros. Intre timp, mixati galbenusurile pana se albesc apoi turnati treptat siropul de zahar fierbinte si continuati sa mixati 4-5 minute. Topiti gelatina si adaugati-o in mixtura de galbenus, apoi incorporati ciocolata topita. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei si incoporati frisca batuta. Turnati jumatate de mousse peste primul blat si congelati 10 minute. Scoatei mousse-ul de afine din forma si puneti-l peste cel de ciocolata. Turnati restul de mousse de ciocolata de jur imprejurul mousse-ului de afine si dati din nou la rece
Mousse de ciocolată albă
- 200g ciocolată albă
- 150ml frișcă lichidă
- 5g gelatină hidratată în 25ml apă
- 400ml frișcă lichida, bătută
Încălziți cei 150ml frișcă lichidă într-un vas, însă nu lăsați să fiarbă. Adaugați ciocolata, ruptă bucăți și mixați până se topește. Topiți gelatina pe baie de aburi sau în microunde și adăugați în crema de ciocolată. Lăsați să se răcească bine și încorporați treptat frișca bătută. Turnați mousse-ul alb peste cel de ciocolată neagră și dați din nou la rece.
Ganache de ciocolată albă
- 200g ciocolată albă, ruptă bucăți
- 150ml frișcă lichidă
- 30g unt (82% grăsime)
- ½ linguriță extract de vanilie
Încălziți frișca lichidă într-un vas, însă nu o lăsați să fiarbă. Luați de pe foc și adăugați ciocolata. Amestecați cu o spatulă până se topește ciocolata, apoi adăugați untul. Lăsați să se răcorească și adăugați și vanilia. Turnați ganache-ul peste mousse-ul de ciocolată albă și dați la rece câteva ore, de preferabil peste noapte.
Iată și cum arată tortul înainte de a deveni comestibil, la stadiul de schiță.
A doua zi, scoateți tortul din frigider, înlăturați inelul de tort și decorați cu 100ml frișcă bătută bine și căpșuni sau alte fructe, după imaginație. Câțiva toporași mi s-au părut ca merg la fix cu tema tortului.
Tăiați felii și bucurați-vă de aromele minunate și textura aerată!
Să aveți o Duminică cât mai frumoasă alături de cei dragi!
§§§
După ce am asistat la această lecție de pregătit un tort inedit, un adevărat imn închinat primăverii, nu îmi rămâne decât să vă urez o duminică senină și colorată și un prânz plin de savoare oriunde v-ați afla!
Hugs and kisses!
xoxo
spectaculos, impecabil realizat, un desert nu numai frumos dar si cu gust. felicitari!