A mai trecut o saptamana si ne apropriem cu pasi repezi de mult asteptata vacanta, de Craciun. Dar pana atunci, o alta duminica inseamna o alta poveste, un alt pranz de duminica, o alta reteta.
Invitatul de astazi este Liana, autoarea blogului Caiet cu retete, un “caiet” plin de retete dintre cele mai variate, de la gemuri, la dulciuri, la sosuri, la paste…pe scurt….de toate…:) , retete povestite frumos si prezentate pe intelesul tututor in imagini sugestive.
Pe Liana o cunosc de cateva luni. Nu imi mai amintesc exact cum s-a intamplat sa ne intalnim in blogosfera asta mare, cred ca un cheesecake a fost de vina ( na’, eu si cheesecake-ul, o dragoste mai veche), dar stiu ca blogul ei mi-a placut mult si nu am incetat sa trag cu ochiul in caietul sau de-atunci.
Si acum haideti sa citim impreuna povestea Lianei.
§§§
Sunday Lunch with Liana
Diana este autoarea blogului Disturbingly Delicious, un blog cu fotografii frumoase si cu retete foarte tentante pentru mine (pentru ca ii plac si ei tartele si cheesecake-urile ….). Curioasa sa afle care sunt retele preferate pentru pranzul de duminica, Diana are in fiecare saptamana cate un invitat la Sunday Lunch, iar azi este randul meu sa raspund invitatiei.
Pranzul de duminica este ceva sublim la noi in familie, insa lipseste cu desavarsire – cel putin in forma lui clasica! Suntem cam dezordonati la sfarsit de saptamana si luam masa de pranz cand avem chef, la ora 12 daca am sarit peste micul dejun, sau seara la 6 daca am luat “micul dejun al campionilor” adica o ratota sanatoasa, cu carnati si branza! Se intampla sa avem la pranz doar o mancare rapida, sau supa si felul doi, ori chiar trei feluri daca avem musafiri. Desi nici o duminica nu seamana cu alta, parca supa de pui cu galuste (o face bucatarul meu, eu n-am nici o contributie) apare cel mai frecvent in meniu. Pentru Sunday Lunch insa am ales sa povestesc despre o reteta care imi aminteste de pranzurile de duminica din copilarie (cand “pranzul” era chiar la ora pranzului) si anume snitele chinezesti in sos dulce-acrisor – reteta de la mama. Parca vad sprancenele ridicate a mirare, cum adica mancam noi chinezeste acum 25-30 de ani? Explicatia e foarte simpla: mama a luat reteta dintr-o revista China, care pe vremuri era una dintre putinele reviste la care se putea face abonament in Romania. Revista era in limba romana, plina de poze (asta imi placea mie la varsta aceea), si dupa primele pagini despre planul cincinal si recolta boabe la hectar urmau articole interesante despre istoria, cultura, geografia si chiar arta culinara a unei lumi atat de indepartate de a noastra. Reteta nu e deloc complicata si gatitul nu dureaza mult, astfel incat ramane timp pentru o plimbare cu catelul dupa pranz :).
Sunday Lunch cu Liana

Snitele chinezesti in sos dulce-acrisor
Ingredients:
- Șnițele
- carne porc - 600g ( se poate folosi si carne de pui)
- faina - 100g
- amidon - 50g
- ouă - 4
- ghimbir pudra - 1lgt
- sare - qb
- ulei - qb
- Sos
- suc de roșii - 600ml
- oțet - 50ml
- zahar - 80g
- sos de soia - 1lg
- amidon - 50g
Instructions:
- se taie carnea in bucati de 2-3 cm;
- se amesteca faina cu amidon, sare si ghimbir, apoi se adauga ouale si se amesteca bine;
- se pune carnea in aluat si se amesteca, astfel incat sa fie bine acoperite toate bucatile;
- se pune ulei (cam de-un deget) intr-o tigaie, si cand e bine incins se prajesc snitelele, pe ambele fete, cu grija sa nu se lipeasca unul de altul;
- pentru sos se pune la fiert sucul de rosii cu zahar, otet si sos de soia; reteta originala nu spunea nimic de sos de soia, dar cum sa fie mancare chinezeasca fara el ?; cand fierbe se amesteca amidonul cu putina apa rece pana se dizolva, apoi se toarna in sos, amestecand, si se lasa sa dea doua-trei clocote;
- se servesc snitelele cu sosul de rosii si cu orez.
Pofta buna!
Un alt pranz, o alta poveste frumoasa. Liana , reteta aceasta o sa o fur si o sa o fac si eu cu siguranta. Vezi, alta reteta pe gustul meu. Uite de ce imi place mie caietul cu retete
Iar pe voi va sfatuiesc sa o vizitati pe Liana si al sau Caiet cu retete daca nu ati facut-o pana acum!
O duminica frumoasa si un pranz minunat, oriunde v-ati afla!
super…cred ca e tare deliciossss
Ma bucur ca ti-a placut si aceasta reteta, cat despre cheesecake…. inca nu m-am saturat de ele, veche dragoste si la mine!
Mi-e foame! Vreau si eu o portie, ca bine arata!
Delicioasa reteta…as servi si eu la pranzul meu asa ceva! Pup
Reteta asta e sigur pe gustul fiului meu, care daca s-ar putea ar manca toata ziua chiftelute cu sos de rosii. Nu mi-ar fi trecut prin cap sa-i servesc snitele in felul acesta. Buna idee!