Plouă, plouă, plouă. Ce melancolie.
Deși sfârșit de martie, pare noiembrie. E frig și ploua de câteva zile. Picuri grei ai ploii se lovesc de ferestre, nori zgribuliți purtați de vântul rece ne îndeamnă sa stam în casa. Anul trecut pe timpul acesta făcusem deja prima ieșire la mare. Ba chiar am fost “în excursie” pe tărâmurile însorite ale Toscanei sa îl cunoaștem și sa îl aducem acasă pe Felix :). Sa speram ca soarele nu se va mai lăsa așteptat prea mult.
Dar vremea mohorâtă nu trebuie sa ne deprime și sa ne facă sa uitam ca avem lucruri importante și frumoase de făcut E duminica, deci e Sunday Lunch și dacă e Sunday Lunch vom mai citi o poveste frumoasa și ne vom delecta cu cine știe ce rețetă minunata.
Astăzi avem alături de noi pe Liana @ Pe masa din bucatarie, o fata deosebita, mama unui mini Chef, cum imi place mie sa il numesc pe Tudor, care a moștenit de la mămica sa talentul culinar. Ba mai mult, la doar 4 ani, are deja spațiul sau de joaca virtual, Micii Bucatari, unde alaturi de Olga, ne dezvăluie primele lor experiențe în ale bucataritului. Mi se pare nemaipomenit sa ai un pusti care sta cu tine în bucătărie și eventual “se joaca de-a gătitul” sub îndrumarea blândă a mamei, în loc sa se joace cu … știu eu … mașinuțele sau roboțeii … sau sa își piardă timpul în fata calculatorului
Cred ca o cunoașteți cu toții pe Liana având în vedere de popularitatea de care se bucura în blogosfera, popularitate câștigată prin conținutul blogului, prin rețetele propuse și prezentate impecabil, prin modul în care scrie, prin pasiunea pe care o pune în tot ce face, prin talentul și imaginația de care da dovada, prin activitățile pe care le desfășoară prin multitudinea inițiativelor ambițioase pe care le promovează și le susține, prin câștigarea a numeroase concursuri la care participa, prin energia pozitiva pe care o emana, prin ambiția de a realiza lucruri mărețe și de a se face cunoscuta, asa ca nu prea mai îmi rămân prea multe de spus Iar dacă nu o cunoașteți încă, la prânzul de astăzi aveți ocazia sa aflați câte ceva despre ea și sunt sigura ca veți trage cu ochiul mai des la ce are ea “pe masa din bucătărie”.
Acum însă, cred ca e timpul sa o lăsăm pe Liana sa ne spună povestea ei despre prânzul de duminica si sa o cunoaștem putin mai bine.
§§§
Sunday Lunch cu Liana Toma
Desertul nostru de duminica trebuie sa fie suprem! Trebuie sa fie Disturbingly Delicious!!
De ce? Pentru ca în copilărie nu prea am avut parte de el.
Mama nu știe sa facă torturi, iar prăjiturile pe care le făcea erau foarte puține rulada de biscuiți foi de napolitane cu nuci, clătite Oricum, în anii ’70-’80 se găseau foarte puține alimente, îmi amintesc ca stăteam ore întregi la coada pentru un pachet de unt, era bătaie pentru rahat si bomboanele cu lapte se terminau rapid. Ciocolata…rarisima! Îmi amintesc de cea chinezeasca, era chiar buna.
Pranzul de duminica la noi in familie era mai mereu același: supa de pui cu taitei și pui la cuptor. Si o palma după ceafa ca pe mine ma apuca mereu rasul la masa. Si când nu râdeam cântam de-mi zicea mereu o prietena ca o sa-mi iau bărbat nebun. Bărbatul meu e om bun, nebuna am rămas eu
Duminica nu facem nimic, ca muncim sâmbăta ca orbii. Duminica ne ospătăm ne plimbam, ne jucam, ne relaxam. Sotul meu îmi interzice sa coc duminica și în 17 ani de căsătorie i-am respectat dorința.
Dumnezeu a facut lumea in sase zile, iar in a saptea s-a odihnit. Asa si noi.
Si mai trebuie sa spun ca de cand prietena mea, Diana Duca, mi-a lansat propunerea de a-i vizita extraordinara casa, intr-o duminica, la Sunday Lunch, mai exact, m-am tot gandit la duminicile mele comuniste si la duminicile mele actuale.
Vreau ca fiul meu, Tudor sa aiba parte de duminici extraordinare si memorabile, de aceea ma straduiesc sa-i pregatesc mereu dulciuri deosebite. Iar acum i-am pregatit un tort exceptional!
Diana, acest tort e si pentru tine! :*
Tort de Căpșuni cu Panna Cotta de Ciocolata Alba

Ingredients:
- Blat
- ouă - 2
- lapte - 100ml
- unt - 100g
- zahăr - 150g
- faina - 100g
- cacao - 3lg
- praf de copt - 1/2 plic
- Panna cotta de ciocolata alba
- capsuni - 1kg
- lapte - 400ml
- frisca lichida - 400ml
- zahăr - 60g
- ciocolata alba - 400g
- gelatina - 2 plicuri
- Decor
- ciocolata amăruie - 200g
- ciocolata cu lapte - 50g
- ciocolata alba - 50g
- căpșuni - 9-10 ( cu tot cu frunzulite )
Instructions:
Blatul
Blatul e acelasi de la prajitura Noapte de noiembrie pe care-l fac mereu.
Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cu praful de copt si albusurile batute spuma. Amesteci usor, de jos in sus si torni aluatul intr-o forma de tort rotunda tapetata cu hartie de copt si-l dai la cuptor 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca. Cand s-a racit, il tai o singura data pe orizontala.
Am acoperit tava de tort rotunda cu folie de aluminiu si am asezat primul blat.
Dupa ce am spalat sub un jet de apa rece capsunii, i-am curatat de codita, i-am sters si pe cei mai mari si frumosi i-am taiat in doua si i-am pus de jur-imprejurul formei, cu taietura pe forma.
Am asezat cativa capsuni intregi pe tot blatul.
Peste capsuni, am turnat panna cotta de ciocolata alba.
Pana cotta de ciocolata alba
Toarna intr-o cratita laptele, frisca lichida si zaharul si pune-le la fiert.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Intre timp, toaca marunt ciocolata cu cutitul si incorporeaz-o in laptele caldut, amestecand cu telul.
Gelatina se toarna in fir subtire in compozitie si se da toata compozitia la frigider ca sa se intareasca putin, apoi se toarna peste primul blat cu capsuni pana cand ii acoperim. Din panna cotta am mai salvat un pahar, nu am vrut sa umplu toata forma de tort cu varf, deoarece a trebuit sa o acopar cu al doilea blat si vroiam sa incapa in forma. Si se pune al doilea blat deasupra. La fix ;-)
Se da la racit minim 3h, apoi se desface forma de tort, se indeparteaza folia de aluminiu si se aseaza tortul pe o tava sau pe un carton argintat.
Decor
Am topit cate 50g din fiecare ciocolata in boluri separate si am trecut capsunile prin ele, apoi le-am decorat cu alt fel de ciocolata. De exemplu, dupa ce-am dat o capsuna prin ciocolata alba, i-am facut modele cu ciocolata amaruie sau cu ciocolata cu lapte sau chiar cu amandoua.
Cele 150g de ciocolata amaruie ramasa le-am topit si am acoperit blatul de sus.
Cand s-au uscat si capsunile cu ciocolata-e bine sa fie capsunii reci, de la frigider, ciocolata se va intari instant- i-am aranjat frumos peste tort.
Si gata!!! Ta daaaaaaaaaaaa
Si caspunii in ciocolata
Tortul acesta a fost o minunatie!!!
Mi-a fost mila sa-l tai, va jur! Preafrumos...Am trecut lama cutitului prin foc inainte de a-l taia...
S-a mancat rapid, panna cotta de ciocolata alba e un deliciu!!!
Va doresc tuturor o duminica minunata, deosebita si extravaganta!!!
Zâmbesc. Zâmbesc la gândul ciocolatei chinezești care, într-adevăr, nu era rea ( bănuiesc ca vorbim de aceeași ciocolata cu eticheta roșie și cu ceva faguri într-un colt) și care a fost prezenta în copilăria multora dintre noi. Zâmbesc la imaginea bomboanelor cu lapte din vasele mari de sticla de pe tejgheaua cofetăriilor și la modul în care acestea erau vândute într-un soi de coștei de hârtie. Zâmbesc la gândul ca aceste amintiri reușesc după atâția ani sa ne facă sa percepem schimbarea și sa o apreciem. Zâmbesc la imaginile ciocolatoase deosebit de invitante ale tortului Lianei si la gandul ca Chef Tudor e un norocos.
Exact cum ma așteptam! O alta poveste minunata și un prânz ciocolatos și delicios. Nici nu se putea altfel cunoscând-o pe Liana. Si daca tot s-a vorbit de o duminica extravaganta va las cu Loredana ( la sugestia Lianei) si va urez o zi minunata si un pranz disturbingly delicious oriunde v-ati afla.
Si dacă sărbătoriți astăzi Sfintele Paști va urez un Paște fericit, plin de lumină și liniște sufletească.
Iti multumesc pentru invitatie, draga mea, si ca m-ai primit in “casa” ta. Esti o gazda minunata! :*
Ma bucur ca ti-a placut tortul meu si da, vorbim de aceeasi ciocolata chinezeasca
pupici multi :*
Si eu iti multumesc pentru ca ai invitatia si pentru tortul ciocolatos
Imi place tortul, dar sectiunea parca e si mai frumoasa.
Cat despre amintiri, eu am fost un pic mai norocoasa. Parintii mei ne-au crescut in puf moale si luminos. Dar imi amintesc de dulciurile de la cofetarie. Mie imi placeau tare mult gumele de mestecat in forma de tigareta. Acelea cu Mickey Mouse. Imi umpleam gura cu ele si mestecam pana cand i se rupeau falcile.
Va pup pe amandoua!
Ooo, da, guma de mestecat in forma de tigareta!!! Uitasem de ele :). Si eu am fost norocoasa caci nu prea ne-a lipsit mai nimic in copilarie, dar ciocolata chinezeasca cu eticheta rosie si bomboanele cu lapte nu se pot uita Si inghetata cu vanilie de la cofetarie :). Te pup.
Frumos tare si bun rau!