Prima zapada! Minunata. Atmosfera de Craciun se simte din ce in ce mai mult. Craciunul mult asteptat e din ce in ce mai aproape. Magazine aglomerate, goana dupa cadouri, colinde…e divin…iubesc aceasta perioada. Este iarna iar. Si asta ma duce cu gandul, din nou, la cat de repede trece timpul. Si uite asa iata-ne ajunsi din nou la momentul mult asteptat al pranzului de duminica cu prieteni.
Sunteti curiosi probabil sa stiti pe cine avem astazi la pranzul nostru de duminica. Ei bine, dupa cum v-ati dat probabil seama din titlu este vorba de Flory, o persoana minunata pe care am indragit-o imediat prin intermediul retetelor sale, retete fel de fel din bucataria ei virtuala. Blogul lui Flory este un blog de suflet , un blog ordonat unde gasesti retete din cele mai variate, explicate frumos si prezentate impecabil. Un alt blog nascut din pasiunea si talentul unei persoane deosebite.
Va las acum sa descoperiti poveste lui Flory si al pranzului ei de duminica.
§§§
Sunday Lunch with Flory
La invitatia Dianei (Disturbingly Delicious) ,care a initiat un nou proiect numit Sunday Lunch ,am ales o reteta tare draga mie,pe care din pacate o gatesc foarte rar,insotita de cateva randuri despre pranzul in familia noasta.
Dupa parera mea acesta este pranzul perfect de duminica ,una friguroasa de inceput de iarna.O portie de tocanita,perfecta,as spune, servita alaturi de cartofi natur si un pahar de vin rosu de buna calitate.
Duminica imi place sa ma trezesc de dimineata,chiar daca lenevesc destul in fata calculatorului ,savurand o cafea fierbinte si aromata .Apoi ma retrag in locul meu preferat sa prepar pranzul sau desertul de duminica.
Imi place sa fim cu totii la masa,chiar daca suntem doar trei,este important sa fim impreuna,sa ne mai spunem una-alta,sa radem ,sa glumim,sa ne simtim bine,sa fim relaxati si veseli ca doar este duminica.Astfel imi pare ca revad cu ochii mintii mesele delicioase din copilaria mea, preparate cu multa pricepere de mami (cea mai buna gospodina din lume) alaturi de parintii si sora mea, sau cele copioase de la tara, impreuna cu dragii mei bunici, incununate de minunatele placinte ale bunicii.
De aceea pentru mine pranzul de duminica are o insemnatate aparte si cred ca toata familia trebuie sa se stranga in jurul mesei.Acele momente petrecute alaturi de cei dragi ma incarca pozitiv si-mi da toata energia neceara pentru saptamana incacata care va urma.
Cu siguranta veti recunoaste reteta Juliei Child din faimoasa carte Mastering the Art of French Cooking, pe care eu am adaptat-o un pic dupa gusturile mele. Gasiti aici reteta in format PDF, iar daca n-ati vazut inca filmul Julie & Julia, nu trebuie sa va mai scape.
Beef Bourguignon

Adapted from Julia Child, Matering the Art of French Cooking
Ingredients:
- carne de vita - 900g
- bacon - 150g
- ulei de măsline - 2lg
- ceapă - 1
- morcov - 1
- faina - 2lg rase
- sare - 1lgt
- piper - 1/4 lgt
- vin rosu - 600ml (Melrot/Cabernet)
- supa de vita - 500ml
- pastă de tomate - 1lg
- usturoi - 2 căței zdrobiți
- cimbru - 1/2lgt
- dafin - 1 frunza rupta în bucăți
- ceapa mica - 350g
- ciuperci champignon - 250g
- ulei - 1lg
- unt - 1lg
Instructions:
Intr-o cratita,de inox cu fundul dublu am folosit eu dar este de preferat una de fonta daca aveti,sotam baconul pana se rumeneste usor,apoi il scoatem pe o farfurie .Punem in vas si cele doua linguri de ulei de masline si punem si carnea taiata cuburi si uscata foarte bine cu servetele absorbante.O rumenim uniform pe toate partile si o scoatem apoi pe farfurie langa bacon.In grasimea ramasa,sotam pentru cateva minute ceapa tocata(nu foarte fin ) si morcovul spalat,curatat si taiat rondele.
Punem inapoi in cratita carnea si baconul peste legume,adaugam faina si amestecam,astfel incat toata carnea sa fie uniform acoperita.Introducem pentru 4 minute cratita in cuptorul preincalzit,astfel carnea va capata o usoara crusta.
Scoatem vasul, turnam vinul,supa si adaugam pasta de tomate,sarea,piperul,cimbrul,frunza de dafin rupta si usturoiul zdrobit.Acoperim cu un capac oala si o punem la cuptor (160°C)pentru aproximativ 3 ore.
Intre timp curatam ceapa si ciupercile,iar pe acestea din urma le taiem pe jumatate sau chiar in sferturi.Intr-o tigaie punem o lingura de ulei si una de unt si rumenim cepele uniform,la foc mic,scuturand din cand in cand tigaia.Cand sunt rumenite,adaugam si ciupercile,mai lasam 3-4 minute si stingem focul.
Am mai lasat inca vreo 40 de minte si mancarea a fost gata,carnea trebuie sa fie bine fiarta,sa poata fi patrunsa cu usurinta cu furculita.
Servim imediat,alaturi de cartofi fierti ,pe care am presarat patrunjel tocat si un pahar de vin rosu.
Chiar daca necesita timp si ceva ingrediente,merita cu siguranta incercata,este o mancare desavarsita.
Pofta buna!
O alta poveste frumoasa si un pranz minunat!
Flory, arata fantastic de bine. Reteta asta este si una dintre preferatele mele. A fost prima pe lista dupa ce am vazut filmul Julie si Julia ;).
Cred ca povestea lui Flory v-a trezit curiozitatea de a o vizita in cazul in care nu ati facut-o inca. Va las sa trageti cu ochiul la blogul ei , o adevarata sursa de inspiratie.
O duminica minunata si un pranz delicios oriunde v-ati afla!
O mancare grozava!
Flory, arata fantastic mîncarica ta. Nu am mai facut-o demult. Si eu ca alte fete, am facut-o pentru prima data, imediat dupa ce am vazut filmul
Grozav pranz, Flory este minunata, ca si toate retetele ei! Pup
Cred ca toti cei care au vazut filmul au cumparat cartea imediat si au facut Boeuf Bourguignon ;).
De la film mi s-a tras si mie :)), iar acum mi s-a facut pofta din nou …
Multumesc inca o data pentru invitatie,mi-a facut o deosebita placere!Pupici
Si eu o stiu pe Flory si-mi place tare mult blogul ei!
Super preparatul, super blogul lui Flory.
Exact asa s-a intamplat… vazut filmul \ cumparat cartile \ preparat beef bourguignon