Hello, hello! It’s Sunday again. Si uite asa a mai trecut o saptamana. Si daca e duminica e din nou Sunday Lunch. Si banuiesc ca sunteti curiosi sa descoperiti cine ne mai incanta astazi cu o poveste frumos spusa dinr-o casuta virtuala si cu o reteta tipica unui pranz de duminica.
Nu o sa va tin in suspans si va dezvalui indata ca astazi vom descoperi ce inseamna pranzul de duminica pentru Alina, de la “Alina Avram Dohotariu’s Blog“, un blog tanar dar foarte ambitios.
Pe Alina o cunosc virtual de foarte putina vreme dar imi este draga si o admir pentru pasiunea si ambitia ei. Si pentru retetele care imi amintesc de copilarie. Sper sa reusim sa ne intalnim avand in vedere ca locuim amandoua in Italia, relativ aproape.
Cred ca prima sa reteta care mi-a atras atentia a fost checul in trei culori si cu cateva zile in urma mi-a amintit de bunica mea draga cu pastele cu nuca. Nu o sa mai lungesc vorba si o sa va rog sa o vizitati daca nu ati facut-o pana acum, sa o cunoasteti mai bine.
Acum, ca si voi, sunt curioasa sa vad cu ce ne incanta Alina astazi, la Sunday Lunch
§§§
Sunday Lunch with Alina
Îmi place Diana, deși nu o cunosc personal, îmi place tare mult blogul ei și urmăresc cu mare interes rubrica ei : Sunday Lunch. Îmi place această rubrică pentru că descopăr bloguri noi, pe care le admir și care mă cuceresc definitv. M-am bucurat tare mult când Diana m-a invitat să iau parte la un Sunday Lunch la ea pe blog pentru că mă gândeam în sinea mea, pe vremea când invitația nu era lansată că mi-aș dori tare mult să particip și eu. Nu a durat mult și invitația mi-a fost lansată, iar eu fără să stau pe gânduri am acceptat. Ce poate fi mai frumos decât masa de duminică în familie, chiar dacă am un singur regret: că nu ia parte întreaga mea familie la prânzul de duminică. De doi ani de când sunt în Italia, duminica pregătesc ori eu prânzul, ori îl pregătește tatăl meu. Dacă îl pregătesc eu îmi place să gătesc paste de cele mai multe ori și la capitolul dulce preferatele mele sunt tartele și cheesecake-urile. Dacă pregătește tatăl meu masa, gogoșile sunt mai tot timpul prezente și cum le face el nu le face nimeni. La capitolul feluri principale nu lipsește ciorba de pe masă și friptura. Pentru acest Sunday Lunch eu am ales pizza cu blat subțire (o altă plăcere vinovată de-a mea) și cheesecake cu lemon curd. Eu zic că merg de minune împreună. Voi ce părere aveți? V-am făcut poftă? Atunci notați rețetele, puneți-vă sorțurile și fuguța în bucătărie!
Sunday Lunch cu…Alina

- Pizza cu blat subțire
- Cheesecake cu Lemon Curd
Ingredients:
- Pizza cu Blat Subțire
- făină - 350g
- apă călduță - 1/2 cană
- drojdie - o nucă
- ulei - 1 pahar
- sare - 1lgț
- zahăr - 1lgț
- spalla cotta - 200g
- măsline fără sâmburi - 75g
- ciuperci champignon - 200g
- mozzarella pentru pizza - 200g
- pastă de tomate - 1 cană
- Cheesecake cu Lemon Curd
- biscuți cu ciocolată - 180g
- unt - 100g
- mascarpone - 500g
- frișcă lichidă - 250ml
- zahăr pudră - 120g
- gelatină - 10g
- esență de vanilie - 1
- Lemon Curd
- ouă - 3
- zahăr - 150g
- unt - 50g
- zeamă lămâie - 2 lămâi
- coaja de la o lămâie - 1 lămâie
- esență de lămâie - qb
Instructions:
Pizza cu blat subțire
Pentru început se face un aluat de pizza. Făina se amestecă cu sarea și zahărul. Se adaugă drojdia dizolvată în apă călduță și se frământă aluatul. La final se adaugă uleiul până se desprinde aluatul de pe mână și capătă o formă elastică. Se lasă la crescut la loc cald pentru o oră. După o oră se transferă aluatul pe masa de lucru unsă bine cu făină, se împarte în trei și se întind foi rotunde cu ajutorul sucitorului, cât de subțiri puteți, dar fără a le rupe. Se transferă foile în tăvile de pizza sau chiar în tava aragazului, dar în acest caz va trebui să le coaceți pe rând.
Se ung cu pastă de tomate, se așază pe rând prosciutto tăiat fășii, măslinele tăiate în două, ciupercile tăiate felii și la final se presară mozzarella rasă din belșug.
Se dau tăvile la cuptor, preîncălzit desigur, și se lasă până se rumenește pizza dedesubt și se topește mozzarella. Aluatul fiind subțire nu are nevoie de un timp îndelungat de coacere, iar dacă cuptorul a fost încălzit bine în prealabil, în 10-15 minute e gata pizza. Se scoate pizza din cuptor, se transferă pe o farfurie și se servește fierbinte cu sau fără ketchup.
Aceasta e pizza propusă de mine, cu blat subțire și crocant, exact cum mi-am dorit-o. O puteți face și cu blat pufos, dacă vă place așa.
Tot ce trebuie să faceți este să realizați foile de aluat mult mai groase și să le lăsați mai mult la copt. E bună oricum.
Cheesecake cu lemon curd
În primul rând tind să precizez că eu am folosit o tavă detașabilă mai micuță. Se va observa și în poze. Voi folosiți de care aveți, în funcție de aceasta cheesecake-ul va ieși mai înalt sau mai puțin înalt. Puteți folosi biscuiți digestivi în loc de biscuiți cu ciocolată, iar dacă optați pentru aceștia din urmă, nu-i luați cu fulgi de ciocolată în interior, cum am făcut eu. Fulgii aceștia se vor întări din cauza untului și se va tăia mai greu cheesecake-ul la final.
Biscuiții se fărâmițează și se amestecă cu untul topit. Se toarnă apoi în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt la bază, nu și pe pereți. Se presează bine biscuiții în tavă cu ajutorul dosului unei linguri. Se dă tava la rece. Între timp brânza mascarpone se mixează cu 50 g de zahăr pudră. Se adaugă și esența de vanilie. Gelatina se înmoaie în apă rece pentru minim 10 minute. Se pun la foc mic 2-3 linguri de frișcă lichidă și se adaugă apoi gelatina scursă bine de apă. Se amestecă pentru a se topi integral și se adaugă apoi amestecului de mascarpone și zahăr pudră. Se omogenizează bine compoziția. La final se adaugă frișca mixată bine cu 70 g de zahăr pudră. Se amestecă bine de tot și se toarnă compoziția rezultată în tava cu biscuiți. Se nivelează frumos la suprafață și se uită de cheesecake pentru 4-5 ore, timp în care stă la rece, desigur.
Pentru lemon curd se amestecă ouăle întregi cu zahărul, zeama, coaja de lămâie și esența de lămâie. Se transferă amestecul pe baie de aburi și se adaugă untul. Se amestecă până se topește untul și până când începe să se lege bine compoziția. Cu ajutorul unui tel, întreaga operațiune durează cam 15 minute. După ce s-a legat compoziția și s-a transformat într-o cremă delicioasă se dă la rece pentru câteva ore și ea. După ce s-a răcit suficient se așază deasupra în tava cu cheesecake și se mai lasă puțin la rece să se așeze. După ce s-au scurs cele 4-5 ore, cheesecake-ul poate fi scos din formă încet. Totuși eu nu am desfăcut decât inelul, baza am lăsat-o, nu puteam să o iau, riscam să stric totul.
Ornați după plac cu fructe proaspete, eu am optat pentru căpșuni.
Cu puțin efort am reușit să tai o felie cât de cât acceptabilă și să o pozez. V-am zis ciocolata din biscuiți s-a întărit puțin și a fost mai greu cu tăiatul, dar cu răbdare se rezolvă și problema aceasta. A ieșit un cheesecake delicios, o combinație dulce-acrișoară demențială.
O alta poveste frumoasa, un alt pranz de duminica. Cred ca preparatele propuse de Alina au fost suficiente sa va starneasca curiozitatea pentru a descoperi mai multe in bucataria ei virtuala unde cu siguranta veti descoperi alte retete minunate.
Eu fug ca poate reusesc sa mai gasesc si eu o felie de pizza sau macar o bucatica din cheesecake-ul acesta divin.
Va las cu Cindy Lauper cat va notati retetele
Sa aveti o duminica placuta si un pranz minunat oriunde v-ati afla!
Frumoasa duminica si frumoasa postarea. Pizza merge de minune cu cheesecake-ul. Nici nu stiu ce as alege dintre cele doua. Din moment ce vin in vizita, presupun ca primesc din amandoua. Nu-i asa?
O cunosc si eu pe Alina, are retete una si una, prezentate foarte frumos.
Inca un pranz delicios!
Ce introducere frumoasă mi-ai făcut, Diana. Te pup. O duminică plăcută!
Foarte gustos pranzul, exact pe placul meu…mai ales cheesecake-ul, demential! Alina mi-e tare draga si mie, e mereu inspirata in retetele sale. Pupici
super delicioasa masa!!!
Sa lesini în reluare lînga tarta aia! Arata fantastic!