Duminica este una din zilele mele preferate pentru că de obicei, când suntem acasă, prânzul de duminica este special: nu ne grăbim, pot pregăti totul cu calm cum nu o pot face in timpul săptămânii (când doamna “Buongiorno, Avanti prego, Grazie” de la restaurantul din firmă ne monitorizează ce și cât mâncăm și ne mustră dacă luam un iaurt in plus), timpul se oprește și așteaptă parcă să savuram din plin aceste momente laturi de cei dragi. Momente neprețuite: căldură, comfort, mâncare bună, acasă. Nu cred că vă spun nimic nou deoarece cu siguranță și voi iubiți duminicile și prânzul de duminică.
De aceea ma gândeam că ar fi plăcut să ne întâlnim la mine pe blog duminica și să ne împărtășiți rețetele voastre demne de prânzul de duminică.
Dacă sunteți interesați vă propun să îmi scrieți la contact@disturbinglydelicious.ro și să îmi trimiteți articolul cu povestea voastră despre prânzul de duminică și rețeta dragă vouă pe care o voi publica la mine “în bucătărie”. Voi publica articolul și rețeta cu link direct la blogul vostru. Dacă nu aveți blog, trimite-ți povestea și rețeta cu poze.
Sunt tare curioasă să văd ce înseamnă pentru voi prânzul de duminică. Între timp o să îmi permit să invit pe unii dintre prietenii din blogosferă să ne împărtășească poveștile lor.
Pentru a inaugura aceasta inițiativă vă sugerez o rețetă cu care sigur nu veți da greș pentru un prânz cu prietenii sau cu familia: Somon în crustă

Somon în Crustă cu Morcovi Glasați

Ingredients:
- Somon in crusta
- somon file - 600g
- unt - 50g
- zeama de lămâie - 1lg
- mărar - 3lg
- busuioc - 2lg
- muștar - 1lgt
- usturoi - 2 căței
- aluat foietaj - 1 foaie dreptunghiulara
- gălbenuș - 1
- sare de Camargue - qb
- piper - qb
- cimbru proaspăt - qb
- Morcovi glasati
- morcovi - 4
- miere - 2lg
- unt - 1lg
- sare de Camargue - qb
- piper - qb
- cimbru - qb
Instructions:
Somon în crustă
- Frecăm untul cu coaja de lămâie, mărarul și busuiocul tocat, muștarul și usturoiul ras. Adaugăm sare și piper.
- Spalăm somonul, eliminăm eventualele oase rătăcite prin file, îl ștergem ușor cu un prosop de hârtie să eliminăm apa în exces, îl sărăm pe ambele părți și îl piperăm.
- Întindeți untul aromatizat pe toată suprafața somonului.
- Pentru a obține o crustă crocantă vă sfătuiesc să împachetați somonul într-o crêpe cu ierburi ( rețeta aici - am adăugat busuioc, chives și mărar îl compoziția de crêpes). În cazul în care una nu este suficient de mare cât să învelească întreg somonul, folosim două.
- Asezăm somonul împachetat pe aluat, ungem marginile cu gălbenuș bătut și facem un pachețel având grijă ca marginile să rămână dedesubt pentru a nu se desface.
- Ungem pachețelul cu restul de ou și facem un model după bunul plac. Măcinăm puțină sare și puțină piper deasupra și adaugăm câteva fire de cimbru.
- Lăsăm să se odihnească vreo 15' după care coacem în cuptorul încins la 200° cca 20-25'.
- Pentru a fi sigur că peștele este făcut încercăm cu o scobitoare și dacă în momentul în care o scoatem din pește este caldă aburindă înseamnă că somonul este bine făcut.
- Lăsăm pește 5' să se răcească puțin înainte de a-l tăia.
- Servim cu cartofi noi, cu legume al vapore cu orez sau cu ce vă place. Un sos hollandaise sau tartare este perfect pentru somon.
Noi l-am papat cu morcovi glasați.
Morcovi glasați
- Curățăm morcovii, îi tăiem în opt bucăți egale și îi fierbem 7 minute în apă cu sare (punem morcovii când fierbe apa).
- Scoatem morcovii, îi trecem sub jet de apă rece pentru a-și păstra culoarea, îi scurgem de apa în exces și îi punem într-o tigaie cu untul încins. Adăugăm mierea, sarea și piperul și lăsăm câteva minute până devin galben aurii. Câteva frunze de cimbru proaspăt vor da un plus de savoare acestor morcovi crocanți și parfumați.
Poftă bună!
Știu că nu e duminică dar aveți deja o idee pentru prânzul vostru de duminica ce vine ;)
Ador pranzul de duminica, iar somonul e extraordinar, in crusta! Buna idee, arata de nu-i poti rezista!
Ti-am lasat adresa de mail la mine pe blog.
Multumesc Any! Ma bucur ca si tu esti oprintre cei care adora pranzul de duminica ;). Abia astept sa citesc povestea ta, ca esti pe lista mea de invitati. Te pup
Arata tare bine somonul asta.Eu il ador,dar il gatesc rar de frica ca prajit nu se face cum trebuie(desi ultima data cand l-am incercat a iesit exact ca la carte).
Pun retea pe lista “de incercat” .
Johanna, si noua ne place somonul mult de tot. Prajit nu il prea fac deoarece mi se pare destul de gras. Ultima data l-am facut in cuptor si a iesit tare bine.
Exact reteta asta de somon este de baza la mai toate petrecerile TWO :). Very nice !
E musai sa trimit si eu ceva
Interesantã ideea, am sa incerc sa scriu un articol cu mare plãcere. te pup:)
@TWO, daca e de baza la familia TWO insemna ca va place si ma bucur mult. E musai sa trimiti si tu ceva. Cum sa lipsesti!!!
Astept povestea ta.
@Ramona, iti recomand reteta cu drag ca e buna rau
Wow cat de bine arata!!!!Imi place!!!
Multumesc! Pregateste-te pentru Sunday Lunch, ca esti pe lista invitatilor
buna treaba ai facut
sa inteleg ca pe sub aluatul asta de foietaj mai sunt doua clatite cu ierburi?
Multumesc W&K ;). Da, somonul a fost invelit in doua clatite cu ierburi. In acest fel, foaia a ramas crocanta.
Minunata initiativa pranzului de duminica si ma bucur ca voi putea participa si eu la aceasta reuniune, fie ea si virtuala! Somon in crusta am facut si eu, unul dintre cele mai de succes preparate (dar oh, la mine tot ce contine somon e de succes :D)
N-am vazut reteta asta pana acum. Arata impecabil. Felicitari!