Hello Sunday!
Da, a mai trecut o săptămână… În ultima vreme mi se pare că timpul zboară. Acum nu știu dacă chiar așa este sau e doar percepția mea distorsionată a trecerii timpului. Cert este că dacă mă întrebați ce-am făcut săptămâna ce-a trecut, nu prea am ce să vă spun. Poate pentru că Little Foodie a devenit stăpâna timpului meu și totul se desfășoară în jurul ei . Dar, chiar și așa, am început să îi prezint partea frumoasă a acestei “foodie world” și nu ne-am rezumat doar la prezența ei în bucătărie alături de Felix ,timp în care “îi povestesc” ce fac pas cu pas ci chiar la câteva incursiuni în piață, așa ca să se obișnuiască :). Participă chiar și la scurtele ședințe foto când mai scutur de praf aparatul plictisit între un “tummy time” și un somnic scurt. Nu știu dacă e interesată sau doar n-are de ales deocamdată. Dar cam așa ne petrecem noi zilele și uite așa ne-am trezit că e duminică iar. Partea bună e că dacă-i duminică e Sunday Lunch și mai povestim și noi despre una, despre alta, alături de oameni frumoși, cu mâncare bună și bună dispoziție.
Toți avem un caiet cu rețete, moștenit sau făcut pe măsură ce experimentam noi rețete. Eu îmi amintesc că după ce m-am căsătorit înainte de a pleca din țară mi-am făcut un caiet în care mi-am copiat cele mai bune rețete pe care le pregăteau mama și sora mea. Ea era mai ordonată, avea un dosar cu pagini colorate. Eu am început cu un caiet în care am încercat să surprind gustul “de acasă” ca să îl pot lua cu mine. Îl am și acum. E cam rufos, cu pagini îngălbenite cu câte o pată de ulei pe ici colea, cu colțuri îndoite, dar e caietul meu de suflet la care mă întorc din când în când cu drag.
Astăzi însă nu vă voi vorbi despre caietul meu cu rețete ci despre Caietul cu rețete pe care mulți dintre voi îl cunoașteți deja, caietul cu rețete al Violetei care ne încântă mereu cu mâncăruri alese. Spre deosebire de caietul fiecăreia dintre noi, Caietul cu rețete al Violetei este extrem de ordonat și bine păstrat, ceea ce îl face foarte ușor de consultat. Rețetele “simple,gustoase și accesibil oricui, chiar și unui începător în ale bucătărie” (V.P.) sunt prezentate clar, cu multă grijă până la cel mai mic detaliu și ilustrate pas cu pas în imagini deosebit de sugestive care îți stârnesc curiozitatea și pofta fiind o invitație la gătit. Violeta cu al său caiet vine în ajutorul celor care sunt la început în ale gătitului explicând cu multă răbdare fiecare pas al unei rețete, dând sfaturi foarte utile în același timp.
Modul de prezentare a rețetelor, look-ul modern și aerisit al blogului, imaginile de calitate vorbesc de o persoană deosebit de pasionată care pune mult suflet în tot ceea ce face. Talentul, pasiunea și creativitatea Violetei, dragostea sa pentru frumos și bun au contribuit la crearea unui blog impecabil.
Cu un conținut deosebit de bogat conținând rețete dintre cele mai variate, un melanj în rețete tradiționale și bucătăria altor popoare, cu grad diferit de dificultate, de la aperitive, la feluri principale, fripturi, pește, salate, pizza și paste, băuturi, dulciuri, checuri și fursecuri, torturi, prăjituri, pâine și produse de patiserie, dulcețuri și murături și înghețată se impune în blogosfera românească ca unul dintre cele mai complexe și de succes bloguri. Totodată Violeta ne propune și o serie de rețete de post. Rețetele festive rețete de Crăciun și Revelion și rețete de Paști sunt o adevărată sursă de inspirație și vă vor ajuta să impresionați și cei mai simandicoși meseni.
Caietul cu rețete, în opinia mea o adevărată carte cu rețete virtuală, ar trebui să fie prezent în toate bucătăriile persoanelor iubitoare de mâncare bună.
Spiritul artistic și creativitatea Violetei se reflectă nu numai în rețetele sale deosebite ci și in ideile pe care ni le propune într-un alt caiet, Caietul cu idei care conține “idei creative, tutoriale diverse, lucru manual, activități practice pentru copii, gânduri frumoase, impresii de călătorie, produse homemade, DIY, art and craft”, pe care vă rog să-l răsfoiți
Cum presimt că prânzul de astăzi va fi un adevărat festin, nu o să vă mai țin de vorbă ci vă invit să citim împreună povestea Violetei și să vedem cu ce ne va răsfăța.
§§§
Sunday Lunch cu Violeta
Într-o lume nebună, nebună, în care am devenit atât de grăbiți, de stresați, de nervoși, atât de împovărați de greutăți, prânzul de duminică e printre puținele și măruntele bucurii ale vieții, e cel ce ne adună duminica în jurul mesei, reamintindu-ne cât putem fi de frumoși și buni, aducându-ne energie pozitivă și reîncărcându-ne bateriile pentru întreaga săptămâna ce va urma!
Când Diana m-a invitat la “Sunday Lunch”, un prânz virtual de duminică, m-am bucurat și mi-am reamintit de copilărie și de vacanțele la bunica și decât de mult așteptam aceste răsfățuri de duminică! Nu lipsea niciodată pâinea calda, proaspăt scoasă din cuptor, ciorba de cocos cu tăiței de casă și plăcintele renumite ale bunicii. Bunicii s-au dus să prânzească alături de îngeri, copilăria mea s-a dus și ea odată cu ei dar amintirea prânzului a rămas.
Duminică de duminică pregătesc cu bucurie prânzul pentru familia mea, soțul face cumpărăturile necesare, copiii ajută la pregătirea mesei apoi ne bucurăm împreună de cel mai frumos și vesel prânz. Mâncarea poate fi uneori magică, unește suflete și conferă senzația de fericire! Și ce poate fi mai plăcut decât să îți vezi familia reunită în jurul mesei bucurându-se de mâncare bună, zâmbind, glumind, povestind. Prânzul de duminică e magie!
Felul principal pentru prânzul de astăzi este un delicios escalop de pui cu ciuperci, o rețetă pe placul nostru, dar mai ales al copiilor!
Și cum copiii nu rezistă niciodată tentației de a întinge cu pâine în sos am pregătit niște chifle japoneze pufoase și fragede:
La desert am pregătit ceva special, o prăjitură a copilăriei mele, prăjitura “Ora 12″, o prăjitură pe care nu am mai gustat-o de peste 20 ani, iar astăzi prin intermediul ei am regăsit gustul copilăriei!
Prăjitura ”Ora 12″
Ingrediente:
pentru blat:
- 200 gr unt
- 50 gr cacao
- 200 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 300 gr făină
- 1 plic praf copt
- 100 gr nucă
- 100 gr migdale
- 3 ouă
pentru sirop:
- 200 ml apă
- 100 gr zahăr
- esență rom
pentru glazură:
- 100 ml frișcă lichidă
- 100 gr ciocolată amăruie
pentru decor:
- 200 ml frișcă lichidă
- 50 gr ciocolată amăruie
Mod de preparare:
- Punem într-un vas la foc mic untul, zahărul, laptele și zahărul. Le lăsăm până se topește untul și zaharul și compoziția devine omogenă.
- Lăsăm să se răcorească și adăugăm gălbenușurile, făina și praful de copt. Omogenizăm.
- Prăjim nuca și migdalele în cuptor apoi le măcinăm la robot astfel încât sa rămână și bucatele mai mari.
- Batem albușurile spumă și le adaugăm în compoziție încorporându-le cu ajutorul unei linguri de lemn.
- Turnăm compoziția astfel obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. (dimensiuni tavă 28×35).
- Dăm la cuptorul preîncălzit și coacem prăjitura timp de 60 minute la 180 grade.
- Scoatem blatul pe un platou și îl lăsăm să se răcorească.
- Pregătim siropul astfel: Punem zahărul într-o crăticioară și îl lăsăm să se caramelizeze. Atenție sa nu se ardă fiindcă va deveni amar!!! Când tot zahărul este caramelizat turnăm deasupra apa cu mare atenție fiindcă ne putem răni. Lăsăm pe foc până ce zahărul se topește complet și la final adaugăm romul. După ce se răcește însiropăm blatul.
- Tăiem blatul în pătrate aproximativ egale cu un cuțit bine ascuțit. Le distanțăm puțin unele de altele.
- Punem frișca lichidă împreună cu ciocolata într-un vas la bain-marie și amestecăm până când obținem o glazură omogenă. Dacă doriți o glazură mai lucioasa puteți adaugă o lingură de ulei. Glazurăm fiecare prăjitură lăsând să curgă puțin pe margine glazura.
- Nivelam și dăm la frigider pentru jumătate de oră.
- Mixăm frișca lichidă până devine fermă și o punem într-un poș cu dui stea. Decorăm fiecare prăjitură cu câte un moț de frișcă.
- Presărăm ciocolată rasă.
Dacă vă întrebați de unde vine denumirea de “ora 12″, ei bine nu cred că știu să vă spun, poate îmi spuneți voi. Ma duce gândul la versurile copilăriei: “ora 12 a venit omul negru n-a sosit”, să fie asta oare legătura?
§§§
După așa o poveste frumoasă și un prânz deosebit în atmosfera caldă a familiei, așa cum toate ar trebui să fie, nu îmi rămâne decât să îi mulțumesc încă o dată Violetei că ne-a făcut ziua mai frumoasă și să vă urez o duminică liniștită oriunde v-ați afla.
Îmbrățișări milaneze!
xoxo
Draga mea mi-ai facut ziua infinit mai frumoasa! Iti multumesc din inima pentru invitatie si mai ales pentru cuvintele atat de frumoase! O duminica minunata iti doresc!
Eu îți mulțumesc ca ni te-ai alăturat și ne-ai răsfățat cu o poveste frumoasa și un prânz minunat! <3
Eu astazi am avut ragaz sa intru sa vad. Felicitari, Vio! Esti minunata si tu, nu numai preparatele tale.
Felicitari pentru aceste preparate delicioase!!!