Hello Sunday !
O duminică târzie de august cu amintiri de vacanță și parfum de început de toamnă. O duminică încântătoare în care ne întâlnim din nou cu prieteni dragi, să povestim și să ne bucurăm de oameni frumoși și de rețete savuroase.
Duminica de astăzi e specială pentru că ne aduce o invitată tare dragă mie și sunt sigură că și vouă de altfel :). Este vorba despre Mirela, o persoană sensibilă și deosebit de talentată, o artistă care ne încântă cu ale sale Cadeaux sucrés într-o atmosferă caldă, de poveste, în care imaginile ne transpun într-un tărâm de basm. Cadeaux sucrés este ca o oază de liniște care ne face să ne simțim mai bine, să călătorim în timp, să ne întoarcem în copilărie, să visăm cu ochii deschiși și să ne bucurăm de fiecare moment dulce pe care Mirela ni-l prezintă în imagini splendide. Trebuie să recunosc că o admir pentru faptul că a renunțat “la munca de birou pentru o activitate mult mai plăcută” și a decis să își dedice timpul lucrurilor care îi fac cu adevarat plăcere : “am hotărât că este mult mai bine să îmi dedic timpul lucrurilor care îmi fac cu adevărat plăcere gătitul, fotografiatul și viata simplă de zi cu zi care întotdeauna are cu ce să mă surprindă ” ( M.N.) Și face ceea ce îi place cu multă pasiune, cu mult entuziasm dar cu profesionalism același timp. Cadeaux Sucrés este un blog inovativ, cu un look modern și o structură aerisită, cu rețete inedite prezentate în imagini impecabile, deosebit de sugestive – un blog plin de culoare și sensibilitate. Fiecare articol spune o poveste, scrisă cu haz uneori, din suflet, iar fiecare poveste este ilustrată în imagini care și ele vorbesc la rândul lor.
Dincolo de pasiunea pentru ” a prăjituri”, Mirela este pasionată și de fotografie, artă pe care o studiază la o Școală de Arte Vizuale di Belgia. Portofoliul său Bits of life este o mărturie a talentului și a capacității sale de a surprinde momente ale vieții dintre cele mai simple și de a le imortaliza în imagini de calitate.
În interviul acordat Mixtopiei ca și în cel din What Liberty Ate puteți afla mai multe despre persoana din spatele “cadourilor dulci”, care ne răsfață de ceva vreme, lunar și în revistele Good Food.
Astăzi însă vom descoperi împreună ce înseamnă prânzul de duminică pentru Mirela și vom vedea ce cadou dulce ne aduce.
Și pentru ca tot am vorbit toată săptămâna despre ele, vă dau doar un indiciu: smochine
§§§
Sunday Lunch cu Mirela
Zilele de duminică sunt speciale pentru mine. Dimineața îmi place să fac ” la grasse matinee” cum spun francezii, să lenevesc în pat și să mă bucur de plăcerea de a ști că am în față o zi în care nu trebuie să fac nimic, o zi pe care o pot umple cu mici plăceri.
Micul dejun, masa mea preferata dealtfel, trebuie să fie ceva special. De multe ori îmi place să ies în oraș și să testez diverse braserii pe care le vânez în timpul săptămânii. Nu vreau mâncare care să mă impresioneze cantitativ, prefer sa fie puțin dar de calitate: o baghetă crocantă și putin unt gras, un ou moale și niște dulceață sunt perfecte! Și să nu uit de croissant! Dacă le pot servi la o masă afară, într-un loc de unde pot urmări agitația străzii, este semn că o zi perfectă va urma!
Tot duminica este ziua în care îmi permit să testez rețete colecționate de-a lungul timpului. De cele mai multe ori asa cum vă așteptați sunt deserturi. Fără să mă grăbească nimeni, cu o muzică bună pe fundal, cântăresc ingrediente, amestec, fierb și coc “prăjitura de duminica”, cum îmi place să o numesc. Cred că o duminica fără o prăjitură este incompletă. Încă de când eram copil mama pregătea în această zi clătite cu dulceață, negresă, sau cremă de zahăr ars, rețete clasice cu care mergea la sigur. Mie îmi place să experimentez, să testez, să văd ce iese. De aceea am ales să am un blog cu deserturi, bune de încercat duminica
Pentru această duminică am pregătit un tort cu două creme: una de ciocolată albă și una de ciocolată neagră, felii de smochine proaspete și un blat care mie mi se pare extraordinar de bun, însiropat cu lichior de afine.
Sunday Lunch cu Mirela

Tort cu doua feluri de ciocolata și smochine
Ingredients:
- Blatul
- cacao pudră - 60gr
- zahăr - 300g
- făină - 150gr
- apă fierbinte - 120gr
- ulei - 110gr
- ouă - 4
- albușuri - 2
- extract de vanilie - 1 linguriță
- praf de copt - 1 linguriță
- bicarbonat alimentar - 1 linguriță
- sare - 1 vârf
- forma de tort - diametrul 16cm / 10cm înălțime
- Cremă de ciocolată albă
- ciocolată albă de calitate - 100gr (eu am folosit Valrhona) cu continut ridicat in unt de cacao
- unt - 100gr
- brânză tip Philadelphia - 170gr
- ou - 1
- gălbenuș - 1
- smântână - 1 lingură
- extract de vanilie - 1 lingură
- Cremă de ciocolată neagră
- ciocolată neagră(60 - 70% cacao) - 220gr
- frișcă lichidă - 450gr
- Sirop
- apă - 200gr
- zahăr - 100gr
- cacao - 40gr
- lichior de afine ( Crème de Cassis) - 25gr
Instructions:
Blat:
- Cu douăzeci de minute înainte încălziți cuptorul la 180 de grade.
- Amestecați cacao și apa fierbinte până capătă consistența unei creme groase.
- Acoperiți cu o foile de plastic și lăsați deoparte să se răcească cam 30 de minute.
- Mixați gălbenușurile și uleiul cam 1 minut până ce compoziția devine ca o maioneză.
- Adăugați extractul de vanilie.
- Amestecați într-un alt vas făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul și sarea.
- Adăugați jumătate din amestecul de făină de mai sus peste cacao lăsată la răcit, amestecați bine. Adăugați restul de cacao. Mixați bine.
- Adăugați albușurile pe rând și apoi amestecul de gălbenușuri.
- Coaceți 25-35 minute, până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
- Scoateți blatul din formă cât este cald, nu îl lăsați la răcit pentru a preveni colapsarea mijlocului!
Crema de ciocolată albă:
- Topiți pe bain marie ciocolata alba și jumătate din cantitatea de unt amestecând din când în când. Bateți cu furculița oul și gălbenușul, apoi adaugați-le în amestecul de ciocolată albă. Continuați să amestecați până ce se îngroașă. Adăugați vanilia. Răciți la temperatura camerei( va dura cam 30min).
- Mixați brânza și untul, adăugați lingura de smântână. Adăugați gradat amestecul de ciocolată albă răcit. Mixați câteva secunde la o viteză ridicată.
Crema de ciocolată neagră:
- Tocați ciocolata mărunt. Încălziți frișca lichidă până atinge punctul de fierbere. Turnați-o peste ciocolată și amestecați bine cu un tel până ce se topește toată ciocolata. Dați amestecul al frigider aprox o oră o oră jumate, amestecând din când în când. Mixați la început la o viteză mică, până ce amestecul se întărește și formează "vârfuri" ca la albușuri, apoi măriți viteza dar verificați din când în când să nu se taie. O altă metodă pe care am experimentat-o eu a fost de a amesteca cu telul după ce amestecul s-a întărit la mixer.
Siropul:
- Puneți la fiert zahărul, cacao și apa pana ce începe să clocotească. Dați la o parte, lăsați să se răcească și adăugați lichiorul de afine.
- Mai aveți nevoie în plus de 6 smochine proaspete, câteva boabe de strugure și afine pentru decor.
Asamblarea tortului:
- Feliați câteva smochine în felii circulare fine.
- Tăiați blatul răcit în trei părți. Însiropați primul blat cu 1/2 din sirop, așezați câteva felii de smochine, adăugați jumătate din crema de ciocolată neagră. Așezați al doilea blat și repetați operațiunea cu însiropatul, feliile fine de smochine și stratul de cremă de ciocolată neagră. Așezați ultimul blat pe care nu îl mai însiropați pentru a fi siguri că startul de cremă de ciocolată albă se va menține frumos. Cu o spatulă se îmbracă tortul în crema de ciocolata albă și se ornează cu smochine tăiate, struguri și afine.
Tips: cremele de ciocolată se prepară cu minim 1h înainte de a le folosi în prăjitură
O altă poveste frumoasă, un alt prânz de duminică cu prieteni dragi într-o atmosferă dulce, de poveste. Vă las să savurați o felie din tortul delicios în compania lui Katie Melua la sugestia Mirelei și vă urez o duminică minunată și un prânz încântător oriunde v-ați afla.
Frumos! Multumesc, Diana, asa am descoperit un blog ce merita trecut in lista favoritelor mele.
Duminica frumoasa!
Oooo, da! Neaparat sa-l treci pe lista. <3
Ce surpriza frumoasa, savuroasa, delicioasa… cu smochine!
Exact pe sufletul meu!
Stiam eu ca o sa-ti placa, Margot!
uau! cata eleganta…minunat!!!!
duminica frumoasa
Zi frumoasa si tie, Beta! <3
Un tort extraodrinar si elegant, perfect pentru o duminica speciala! Pupici
Intr-adevar Paula, e tortul perfect pentru o duminica cu prieteni. <3. O zi frumoasa. Pupici
Multumesc pentru invitatie Diana si pentru vorbele frumoase care m-au cam facut sa rosesc :). Mi-a facut placere sa fiu alaturi de tine ieri!
Eu iti multumesc Mirela, ca ne-ai facut duminica mai frumoasa si ne-ai permis sa patrundem dincolo de taramul de poveste a “cadourilor dulci”. Te imbratisez cu drag. O saptamana minunata! <3
Superba prezentarea!!!
… ca toate prezentarile Mirelei
Diana, ce invitata! Iubesc fotografiile Mirelei, au un echilibru perfect, si-mi trezesc tot felul de emotii!
Si eu le iubesc, Ana, si inteleg perfect ce spui in legatura cu emotiile <3
Am descoperit demult blogul Mirelei, foarte elegant si cu bun gust !
Sunt un fan al pozelor Mirelei, si sincer tare as gusta din ce pregateste ea… nu ai cum sa nu poftesti!
Ce blog minunat ! Ma bucur ca te-am intalnit, MIrela !
Foarte fain tortul de duminica ! Voi cerceta tot ce ai postat pana acum…m-ai cucerit definitiv !!!
Va multumesc mult fetelor pentru aprecieri! Ma bucur mult ca Diana m-a invitat la masa ei sa ne cunoastem si cu unele dintre voi sa ne revedem! Va imbratisez cu drag!
Diana scumpa,minunata “provocarea” ta de la”Sunday lunch”.Am citit cu interes toate povestioarele si retetele delicioase prezentate de invitatele tale.Ma incanta enorm idea sa particip.Te pupacesc!Violeta
Ma bucur ca vrei sa ni te alaturi! Abia astept sa vad cu ce o sa ne incanti! Pupicei
Buna! Diametrul tortuletului din poze, mi se pare mult mai mic decat 35-40 cm, cat este specificat in reteta. As vrea foarte mult sa-l prepar, dar nu stiu ce diametru ar trebui sa aiba forma, in care sa coc blatul.
Buna Luminita cred ca s-a strecurat o greseala cand am editat textul . Eu am facut tortul acesta in mai multe variante: prima data l-am facut pe acesta din imagine intr-o forma rotunda mai mica si mai inalta: 16cm diametrul x 10cm inaltime si am taiat blatul in trei pe orizontala. Apoi cu aceleasi cantitati am copt doua blaturi separate in doua forme de 23cm diametru x 5cm inaltime. Sper sa iti fie de folos!
Luminita, multumim pentru sesizare. Am corectat dupa ce am verificat cu Mirela, fiind reteta ei. Spor la prajiturit si poate ne trimiti si o fotografie sa vedem ce-a iesit
Multumesc pentru raspuns si pentru urare. Cu siguranta, am sa trimit o poza cu tortuletul.
va rog sa completati cantitatea de zahar de la blat
multumesc
Buna Maria, sunt necesare 300g zahar pentru blat. O zi frumoasa.