“Autumn is a second spring when every leaf is a flower.” – A. Camus
Hello Sunday! Hello September!
Raze de soare, miros de struguri proaspăt culeși, culori de vis, must “pișcăcios”, cuptoare încinse, dimineți și seri răcoroase, nostalgia verii trecute, multe tarte cu smochine și nuci :D, drumeții în păduri pictate în culorile toamnei, cules de ciuperci, cămări burdușite pentru iarna ce va veni - asta prevestește o primă duminică de Răpciune. Oh, ador toamna – e anotimpul meu preferat – cu starea aceea de melancolie tipică autumnală în care faci un fel de bilanț al anului ce stă să se sfârșească. Îmi place răcoarea dimineților de toamna, bruma de toamnă târzie, culorile toamnei, confortul unui ceai fierbinte băut într-o seară de toamnă rece, mirosul de pâine și plăcinte cu mere proaspăt scoase din cuptor. Și bucătăria mea e parca mai frumoasă toamna ;). Mda – ne așteaptă o toamnă de vis. Cu ingrediente de care îmi era dor, cu rețete noi și dovleci învăluiți în mister. Cum să nu iubești toamna?!?!
Și ce îmi place și mai mult este că avem ocazia să pășim pragul toamnei împreună în aceasta primă duminică de septembrie, la un nou prânz de duminică cu oameni frumoși, cu povești încântătoare și rețete pline de savoare. Iar astăzi vom fi răsfățați pentru că avem două invitate, nu una, două fete minunate pe care le admir pentru că reușesc să împartă aceeași “bucătărie” virtuală și să ne încânte cu bucate alese – e de admirat pentru că atunci când e vorba de bucătărie, posesiva din mine se trezește și devine o bestie – ha! – Don’t touch my kitchen, it’s mine! Lăsând gluma la o parte, nu cred că-i ușor că până la urmă mai e și o chestie de gust că nu-i simplu să fii pe aceeași lungime de undă cu altcineva când e vorba de bucătărie. Ei bine, uite că se poate și fetele acestea dragi reușesc cu brio să lucreze în armonie fără balamuc Este vorba despre Liana și Laura, surorile talentate din spatele bucătăriei transilvănene, Transylvanian Kitchen. Din dragostea fetelor pentru “gătit, mâncat și făcut poze“s-a născut ”un blog de mâncare din Ardeal“, “un blog pentru pofticioși” – cu rețete inspirate din locurile pe care fetele le “vizitează, din rețetele mamei și ale bunicii (Liana), “rețete la ceaun sau jar de prin incursiunile prin munți și văi sau căutări de ciuperci (să sperăm reușite) prin păduri” (Laura). Toate acestea la un loc, cu un dram de autoironie, o pișcătură de sarcasm și multă voie bună au făcut din Transylvanian Kitchen un colț încântător al blogosferei românești în care bucătăria tradițională se întâlnește cu cea internațională și chiar cu câteva experimente culinare, cum își numesc fetele propriile creații
– un loc unde starea de bine e la ea acasă, unde rețetele sunt explicate clar și ilustrate în imagini sugestive.
Dar oare ce ne-au pregătit fetele pentru prânzul de astăzi? Eu zic c-ar fi mai bine să citim povestioara împreună și să vedem cum se desfășoară un prânz de duminică în bucătăria transilvăneană iar după, vă veți duce frumușel în vizită să vedeți ce mai ascund ele prin ungherele bucătărioarei lor.
§§§
Sunday Lunch cu Liana și Laura
Diana, draga de ea, ne-a invitat la un prânz de duminică şi noi am fost mai mult decât încăntate să îi onorăm invitaţia.
E prima zi din septembrie. Afară e deja răcoare deși soarele strălucește. E o zi frumoasă dar plină de melancolie. A fost o vară superbă, caldă și fericită, iar acum vine toamna.
Ne amintim cu drag cum era această perioadă în casa părinților noștri.
Atunci ne adunam toți acasă: de pe la bunici, de prin tabere, de prin excursii. Mama noastră începea iar să gătească cât pentru 10 (deși eram doar cinci, cu Țumbi, şase). Tot atunci începea și ‘pusul pe iarnă’. Nu numai la noi în casă, tot cartierul mirosea a vinete prăjite, a zacuscă şi gem.
O dată a primit mama niște ardei grași – și verzi și roșii. Nu îmi amintesc exact ce a vrut să facă cu ei. Probabil un sos pentru supe căci astea nu lipseau niciodată din cămară. Și s-a pus toată familia pe treabă: s-au curățat morcovii și ceapa, s-au spălat roșiile, s-a discutat despre cât de sănătos e usturoiul, a venit o vecină în vizită etc – lucruri normale pentru o zi de septembrie pe Calea Mănăștur. Apoi a adus mama ardei la curățat și ne-am pus toți pe treabă. Mă usturau puțin mâinile de la atătea legume curățate. Și pe Laura. Apoi m-am frecat puțin la ochi că parcă îmi intrase ceva în ochi. Tata se ștergea la nas că era puțin iritat parcă.Țumbi a început să strănute. Ne-a uitat unii la alții: toți eram roșii și tumefiați, ca să nu mai spun cum ne simțeam: bineînțeles că ardeii aceia (oricât de ‘Bianca’ păreau) erau foarte, foarte iuți. Și atunci a început disperarea: cu apă rece (oricine știe că apa rece mai mult rău face, numai eu nu știam), cu lapte (???), spălatul mâinilor cu săpun (de parcă mai ajuta la ceva), cu ulei (altă idee creață). Ne usturau măinile, ochii, buzele și orice altă parte a corpului pe care apucasem să punem mâna (nu intru în detalii). Pe toți. Şi nu a trecut cu nimic, pentru câteva zile. Că a fost neplăcut e puțin zis…
Şi uite așa am început noi toamna anului 1998. Acum, 15 ani mai târziu (parcă nu-mi vine să cred că tocmai am scris asta – cum??? avem noi mai mult de 12 ani? [?]) nu vorbim de pus pe iarnă ci de dulciuri. Pentru noi duminica se mănâncă neapărat ceva dulce, făcut acasă, bineînţeles. Aşa ne-a obişnuit mama. Tata ne-a obişnuit cu Radio Romînia Actualităţi la masa de duminică, dar asta e altă poveste.
Şi cum nu mai suntem la mama acasă, am pregătit fiecare în bucătăria ei, un desert de duminică. Pentru că da, desertul de duminică diferă de cele din timpul săptămânii. Una din condiţii ar fi să nu fie ars
Îngheţata de caise e pregătită de Laura (sora mai mică) iar tarta de nectarine de Liana (sora mai mare) – asta ca să nu încurcăm oalele
Sunday Lunch cu Liana și Laura

- Îngheţată de caise
- Tartă cu nectarine
Ingredients:
- Îngheţată de caise
- caise - 500g
- iaurt - 200g
- frişcă lichidă - 200ml
- miere - opţional
- Tartă cu nectarine
- Blat
- făină - 250g
- zahăr - 50g
- ulei de cocos - 100ml
- unt - 20g
- apă rece - 1 păhărel
- sare - 1/2 lgț
- Umplutură
- sana - 200ml
- unt - 70g topit și răcit
- sare - 1/2 lgț
- suc de lămâie - 1 lg proaspăt stors
- coaja de lămâie - 1 lămâie medie
- ouă - 3
- zahăr - 70g
- esență de vanilie - 1 lgț
- esenţă de migdale - 1 lgț
- praf de tapioca - 2 lg (sau făină)
- nectarine - 2
Instructions:
Îngheţată de caise
Este 1 septembrie dar asta nu înseamnă că nu mai putem mânca câte o îngheţată cremoasă şi răcoroasă :D
- Se spală caisele şi li se scot sâmburii. Apoi se mixează în blender.
- Se bate frişca spumă.
- Se adaugă iaurtul şi caisele mărunţite anterior şi se amestecă cu mixerul. Dacă doriţi o îngheţată mai dulce, puteţi pune miere, dar datorită faptului că frişca conţine îndulcitori eu nu mai adaug şi zahăr.
- Se pune îngheţata în forme speciale sau doar într-un castron şi se introduce în congelator.
- Se scoate îngheţata din congelator din jumătate în jumătate de oră şi se amestecă.
Tartă cu nectarine
Blatul:
- Se amestecă făina cu sarea și cu zahărul.
- Se pune untul, uleiul de cocos şi apa. Se amestecă bine până devine un aluat solid, dar maleabil. Mai punem făină dacă e necesar.
- Se tapetează o tavă cu unt şi se asează aluatul în tavă.
- Se dă la rece 1 oră, preferabil în congelator.
- După ce scoatem blatul din congelator îl înţepăm de câteva ori cu furculiţa şi îl dăm apoi la cuptor pentru 15 min. Abia după ce e răcit complet se pune umplutura peste.
Umplutura:
- Se amestecă toate ingredientele cremei foarte bine, cu un tel. Se pune umplutura peste blatul răcit.
- Se pun nectarinele peste cremă.
- Se dă din nou la cuptor, 45 de min la 200C.
O altă duminică de poveste, un alt prânz încântător. Povestea fetelor cu zarzavatul m-a făcut să zâmbesc și m-a dus înapoi în timp în copilărie unde am și eu amintiri cu ardei năstrușnici “sub acoperire” care păreau inofensivi cu tata care strănuta și cu mine cu ochii roșii :D.
Să aveți o duminică minunată, un prânz plin de savoare și o toamna de vis oriunde v-ați afla! <3
Frumoase amintiri din copilarie. Si noi ne-am obisnuit ca duminica sa avem desert facut in casa. Foarte rar se intampla sa nu fac ceva. Bravo fetelor. O toamna frumoasa si tie Diana si fetelor!
Rocsy, o toamna minunata si tie <3
Si pentru mine Diana tot toamna este anotimpul preferat, pur si simplu ma transpune in alta lume in fiecare an! Cat despre inghetata de caise, ce ma mai spun, cred ca o voi trece pe lista mea de “to do”, mai ales ca am inceput vara aceasta sa ma lansez in inghetata de casa!
Stii ca si pe mine ma batea gandul cu inghetata de casa, insa a trecut vara si n-am mai apucat sa o testez
Next summer!!! <3
Mulțumim Diana de invitație și mulțumim pentru cuvintele frumoase! Să ai o toamnă așa cum ți-o dorești!
Și pentru mine toamna e anotimpul preferat. Singura ‘problemă’ e că de la atâta melancoli intru la un moment dat în depresie. Dar apoi vine Crăciunul și îmi revin
Eu va multumesc, fete dragi ca ati venit cu o poveste frumoasa de toamna si cu doua retete bune rau
Multumim de invitatie, Diana draga! Ne-a facut o mare placere!
Delicioase aceste retete!!!
Frumoase amintiri, chiar daca au fost cu peripetii! Preparatele sunt tare delicioase, as servi din fiecare! Va pup fetelor!
Fetelor, ati redat atit de minunat atmosfera din casa copilariei voastre incit m-am simtit ca facind parte din familie si multumesc pentru asta.
Delicioasa tratatia!
Felicitari!
Multumim Diana si multumim tuturor pentru vorbele frumoase