Hello summer! Hello Sunny Sunday!
Toți cei care ce încă nu sunt în vacanța bucurându-se de câteva zile de odihnă departe de haosul orașelor aglomerate și al birourilor stresante, mângâiați de razele soarelui, alintați de briza mării sau de aerul curat de la munte sunt invitați și astăzi, ca în fiecare duminică, la Sunday Lunch, moment de întâlnire cu prieteni dragi cu povești frumoase și bucate alese. Și astăzi este un Sunday Lunch special, cu doi invitați, tare dragi mine, ca vouă tuturor de altfel.
Dacă vă spun Simplu și Bun la ce vă gândiți? Cu siguranță la Daiana și Cosmin, două persoane deosebit de talentate care ne încântă mereu cu preparate rafinate, pregătite cu eleganță și stil, născute din pasiunea pentru frumos, pentru gătit și pentru fotografie, pentru adevaratele valori.
Simplu și Bun - un blog complet, cu un conținut bogat și foarte variat care “propune o reîntoarcere la adevăratele valori, în lumea nebuna în care trăim la slow food, slow life, la familie, la natură. Vreau să vorbim deasemenea despre fotografie, clipa trăită despre emoție despre amintirile pe care atât mâncarea cât și fotografia ni le aduc la suprafață…” (S&B) – un blog de poveste.
Fiecare articol este o mărturie a pasiunii care se află în spatele S&B. Frazele curg lin purtându-ne pe poteci de poveste ilustrate în imagini încântătoare în care principiile bucătăriei tradiționale bazate pe ingrediente puține, dintre cele mai simple și de calitate se pierde în farmecul și rafinamentul bucătăriei contemporane. Modul de prezentare al preparatelor pare studiat până în cele mai mici detalii iar fiecare ingredient are locul sau bine stabilit în fiecare fotografie care ne încântă privirea și ne stârnește apetitul.
Preparate dintre cele mai variate, specifice bucătăriei italiene și nu numai, dulciuri delicate, torturi studiate însoțite de figurine nostime, o gamă variată de pâine cu maia își găsesc locul pe tărâmurile colorate Simplu și Bun și ne invită la o alimentație sănătoasă, echilibrată.
Bănuiesc că vă întrebați oare cu ce ne încântă astăzi la prânz? Nu o să vă mai țin pe jar și vă invit sa citim împreună povestea lor și să descoperim ce rețete minunate ne-au pregătit
§§§
Sunday Lunch cu Daiana & Cosmina
Dragilor, astăzi avem onoarea de a răspunde cu cea mai mare plăcere invitației atât de tentante a Dianei de a ne întâlni la Milano, într-o zi frumoasa de sărbătoare, ce poate fi mai plăcut decât o invitație la masa de prânz servită alături de prieteni dragi într-un loc atât de cald, aproape de sufletul nostru.
În vâltoarea creata de agitația din timpul săptămânii, duminica este pentru noi oaza de relaxare, acea zi a săptămânii care curge cu totul altfel, într-un ritm diferit, foarte lent și liniștit, fără nici un fel de constrângeri exterioare și ore fixe prestabilite.
Deși ne-ar face mare plăcere sa lenevim mai mult dimineața, ritmul zilnic imprimat de școală în ceasul interior al lui Patrik nu ne lasă sa dormim prea mult, așa că ne trezim ușor, ușor, pe măsură ce se trezesc rând pe rând copiii și se aduna veseli în patul nostru , înghesuindu-se pentru a câștiga un loc cât mai bun în aglomerația creata.
Este momentul cel mai plăcut al zilei pe care îl savuram cu mare plăcere, de regulă cu o cană de capuccino alături pentru a face trezirea mai ușoară…
Urmează ritualul micului dejun, care de regulă este unul cald, o omletă făcută rapid de Chef Patrik și ajutor Ian, din ouă de casă, legume proaspete și mozzarela alături de o felie sățioasă de paine cu maia și o cană de lapte cald.
Dimineața curge lent fără nici un fel program prestabilit, dar odată cu apropierea prânzului concentrarea crește tot mai mult în jurul pregătirii acestuia.
Masa de prânz este întotdeauna una în familie, cu participarea bunicilor, dar spre deosebire de cele din timpul săptămânii care se desfășoară în același mod dar în mare viteză , duminica se mănâncă cu mult răgaz, spre a savura din plin bunătățile făcute în casă.
Rețeta noastră este întotdeauna una simpla: ingrediente puține , de cea mai buna calitate și o prelucrare cât mai redusa pentru a conserva cât mai mult din principiile alimentare importante și a economisi timp important pentru a-l putea petrece cu copiii.
O masă obișnuită de duminica este compusa obligatoriu din 3 feluri , de aceea astăzi ne-am propus sa o împărțim cu mult, mult drag cu Diana si cu voi.
Deci vă rugăm frumos, poftiți la masa!
Sunday Lunch cu … Daiana & Cosmin

Ingredients:
- topinambur alb și rosu - 600g
- moscardini ( baby calamari) - 500g
- lămâie - 1/2
- dafin - 1 frunza
- usturoi - 2 căței
- ceapă - 1/2
- filé de anșoa în ulei - qb
- supă clară de legume - 1l
- ulei de arahide - 150ml
- rozmarin - 1 rămurică
- ulei de măsline extravirgin - 80g
- făină de kamut - puțină
Instructions:
Pentru felul întâi ce-ați zice de un adevarat deliciu, o supa-crema de topinambur?
- Punem la fiert în apa aromatizata cu lămâia, foaia de dafin și un cățel de usturoi " in cămașă", baby calamari timp de 30 de minute.
- Ii lăsăm apoi sa se răcească în apa în care au fost fierți.
- Într-o oala punem putin ulei de măsline în care dunstuim scurt ceapa tocata mărunt și un cățel de usturoi " in camasa".
- Adaugăm apoi file-ul de ansoa si 3/4 din topinambur, tăiat în cubulețe si supa clara de legume. Fierbem preț de 30 de minute, apoi punem amestecul în blender și îl pasam pana rezulta o crema.
- Restul de 1/4 de topinambur îl tăiem felii subțiri pe care le presarăm cu putina faina de kamut și le frigem câteva minute în uleiul de arahide pana devin crocante. Le scoatem din ulei și eliminam surplusul cu hârtie absorbanta de bucătărie.
- Încălzim uleiul de măsline pana la 120°C împreună cu crenguța de rozmarin. Scoatem apoi crenguța de rozmarin și frigem scurt moscardini, preț de câteva minute în acest ulei.
- Punem crema calda de topinambur în farfurie, peste care câțiva moscardini tăiați felii ( în asa fel încât sa poată fi mâncați cu lingura), feliile de topinambur prăjite și câteva picături de ulei de măsline aromatizat cu rozmarin și o servim cu mare plăcere.
Ce spuneți continuam cu o mica degustare a unor Creveti marinati cu fructul pasiunii
și o porție sănătoasă de Orechiette cu vongole , având în vedere ca suntem mari amatori ai fructelor de mare sub orice forma s-ar găsi acestea și ai bucătăriei italiene clasice?
Pentru desert , cu siguranță nu vom spunem nu unei porții de Inghetata de capsuni
sau unor Mini tortulete de ciocolata
și ne vom răcori cu o minunata Limonada , dar voi?
Ei acum ca am povestit cu prieteni dragi în jurul unei mese îmbelșugate, noi ne vom retrage la o porție de somnic de duminica, ceea ce va recomandam călduros și vouă!
O altă poveste frumoasă, un alt prânz de duminică petrecut cu prieteni dragi într-o atmosferă caldă de familie fericită. Înainte de a pleca la somnicul de duminică vă las cu The Lumineers la sugestia invitaților noștri dragi și vă urez o duminica încântătoare și un prânz minunat oriunde v-ați afla!
Multumim ca ne-ati facut duminica delicioasa.