Hello sunny Sunday! Ce frumos e sa te trezești dimineața alintată de razele soarelui care-și fac loc jucăușe printre jaluzele. Deși în timpul săptămânii mă trezesc mai mereu cu gândul că abia aștept să mă întorc acasă să ma odihnesc și îmi promit solemn că voi încerca să mă culc mai devreme, fără însă să reușesc să îmi țin promisiunea, în weekend, contrar dorinței mele de a dormi putin mai mult și când chiar aș putea să o fac , în zile ca acestea însorite mă trezesc devreme, cu multă energie și chef de viață. Sar din pat cu gândul la cafea proaspătă servită înconjurată de florile mele frumoase din balcon, cu Felix care se agită de ici colo după muște, câte un sunet răzleț de clopot de la biserica de peste drum, tril de păsări, admirând orașul de la înălțime. Trebuie să recunosc că la trezitul devreme contribuie și motanul meu “deșteptător” care are chef de joacă și știe să se facă auzit (toate acestea nu au efect asupra somnoroșilor care se trezesc când eu sunt deja la a doua cafea). Cam asa începe o duminică dimineață însorită! Și astăzi este una dintre acele duminici.
“Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into.”
(Henry Ward Beecher)
Și știți că dacă e duminică, e un motiv în plus să fiu bucuroasă pentru că duminica ne întâlnim din nou la prânz. Fiecare Sunday Lunch este special deoarece ne deschide o ușă dincolo de un blog, permițându-ne să pătrundem în viața persoanei din spatele acestuia, să o cunoaștem putin mai bine. Chiar mă gândeam zilele trecute ce frumos ar fi să reușim să ne întâlnim nu doar virtual. Dar, având în vedere că suntem toți împrăștiați prin lume, cred că întâlnirile noastre virtuale sunt binevenite.
Ca în toate duminicile de până acum și astăzi vom avea parte de un Sunday Lunch minunat cu o persoană deosebită, cu patima gătitului și a fotografiei. Nu vreau să sune a cliché, dar așa sunt toți invitații mei: oameni frumoși și talentați, ambițioși și muncitori, plini de pasiune și dornici să învețe mai mult, să descopere lumea prin prisma artei culinare și să împărtășească cu ceilalți experiențele lor culinare. În opinia mea, ăsta-i unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care unul le poate avea ;). Dar nu e simplu, că e nevoie și de un dram de talent în toate astea și chiar de studiu. Cărți de rețete, cărți de fotografii, reviste culinare, cursuri culinare și de fotografie, experimente, exerciții culinare și fotografice … cam acestea sunt îndeletnicirile unui food blogger. Și cer răbdare și pasiune. Iar food blogger-ul nostru de astăzi, Anca @ My Classic Cuisine, le posedă din plin.
My Classic Cuisine – un blog relativ tânăr, cu personalitate și foarte ambițios, m-a surprins în mod plăcut de cum l-am descoperit și a devenit unul din preferatele mele. O “bucătărie clasică” foarte îngrijită, bogată în conținut, în care fiecare rețetă se află la locul ei, fiecare imagine transmite ceva, fiecare detaliu este studiat cu atenție, de la template, la font-urile și culorile folosite. Exact pe sufletul meu. Clasic – simbol de eleganță. Simplu și rafinat în același timp. Rețete frumos povestite în imagini superbe. Red Velvet Cake, Coșulețe de Ciocolată, Chec Marmorat, sunt doar câteva din imaginile care îmi vin în minte când ma gândesc la My Classic Cuisine. Îmi amintesc de Tarta cu Sparanghel și Ricotta care părea desprinsă dintr-un tablou. Sau Tarta cu Legume Bonduelle - pictată – cum numai Anca știe să facă. Și totul naște din pasiune, talent și multă muncă.
Profit de ocazie să o felicit pe Anca pentru participarea la Blog Chef și să îmi cer scuze că am botezat-o “Alina” în discuțiile noastre despre rețeta cu care a participat la concursul Transavia & Teo’s Kitchen, rețetă inspirată după Camembert en croûte provençale, care a ieșit câștigătoare de altfel.
Aș mai avea multe de spus despre Anca, care mi-a tare dragă, și despre ”My Classic Cuisine”, dar vreau să descoperiți mai multe voi când o vizitați. Acum eu sunt curioasă să citesc povestea ei despre prânzul de duminica și să vedem ce ne-a pregătit astăzi.
§§§
Sunday Lunch cu Anca
Invitația Dianei/ Disturbingly Delicious la Sunday Lunch a fost pentru mine un lucru neașteptat și îmi amintesc ca am acceptat-o într o fracțiune de secunda. M-am simțit onorata și ii mulțumesc din suflet pentru asta! Asa cum spune chiar Diana, proiectul Sunday Lunch a fost creat în primul rând cu scopul de a cunoaște mai bine oamenii din spatele blogurilor și de a împărtăși experiențe.
Prânzul de duminica îmi amintește de copilărie, implicit de bunicii mei. Nimic nu se compara cu gustul mâncărurilor pregătite cu drag de buni!
Norocul meu este ca cel putin toate mesele festive din familie se desfășoară chiar și acum tot in sufrageria bunicii, unde de cele mai multe ori luam și prânzul de duminica pentru ca de regula in weekend-uri nu stam prea mult acasă.
Blogul s-a născut din pasiunea și entuziasmul pentru gătit și fotografie moștenite de la tatăl și bunicul meu. Fără studii de specialitate, fără aparatură performantă și prea mult timp liber, am pășit timid în aceasta lume incredibila a bloggerilor culinari acum aproximativ un an.
De atunci, aceasta pasiune îmi colorează viata și îmi aduce satisfacții (și câțiva nervi atunci când pozele nu transmit ceea ce îmi doresc!).
Pentru invitația Dianei trebuie să recunosc ca m-am pregătit temeinic cu ceva timp înainte Posibil ca alegerea preparatelor sa-mi fi luat chiar mai mult timp decât pregătirea lor. Mi-am dorit un meniu complet dar în același timp ușor M-am oprit la o Supa cu Verdeață și Macrou Afumat în care aromele se îmbină perfect, File de Somon sub Crusta de Piper pe pat de legume crude și Tartă cu Pere Grizate, care a fost cel mai ușor și parfumat desert pe care l-am gustat până acum.
Sunday Lunch cu Anca

- Supa cu Verdeață și Macrou Afumat
- File de Somon sub Crustă de Piper
- Tartă cu Pere Grizate
Ingredients:
- Supă cu verdeață și macrou afumat
- macrou afumat - 150g
- praz - 1
- cartof - 1 (alb, mare)
- ulei - 1lg
- supă de legume - 800ml
- lapte - 100ml
- mărar - 1lg tocat
- pătrunjel - 1lg tocat
- smântână - 3lg
- suc de lămâie - 1-2 linguri
- sare - după gust
- piper - după gust
- File de Somon sub Crusta de Piper
- file de somon - 2
- morcov - 1
- ardei gras roșu - 1
- ardei gras galben - 1
- dovlecel - 1
- fenicul - 1 bulb mic
- ceapă verde - 1 ( doar frunzele)
- ulei - 2lg
- piper colorat boabe - 2 lg
- suc de lămâie - qb
- Tartă cu Pere Grizate (tavă 23cm)
- Aluat
- făină albă - 200g
- unt rece - 100g
- zahăr pudră - 30g
- ou - 1
- Umplutură
- pere - 5
- vin roșu - 500ml
- zahăr - 250g
- smântână dulce - 200ml
- brânză de vaci - 200g
- lămâie - 1
- baton scorțișoară - 1
- ouă - 5
- coajă de lămâie rasă - 1lgt
Instructions:
Supa cu Verdeata si Macrou Afumat
- Se curata prazul si se toaca separat partea alba de cea verde.
- Se curata cartoful, se spala si se taie bucatele.
- Se incinge uleiul intr-o tigaie mai adanca si se prajeste prazul alb. Se adauga supa, laptele si cartoful si se lasa sa fiarba cam 15 minute, amestecand din cand in cand.
- Se paseaza supa, se adauga prazul verde si se mai lasa sa fiarba 5 minute.
- Se adauga apoi verdeata, smantana, se potriveste dupa gust de sare, piper si suc de lamaie.
- Supa se repartizeaza in 2 boluri si se aseaza in fiecare cate o bucata de file de macrou.
- Noi am servit-o calda alaturi de biscuiti cu branza de capra si piper.
File de Somon sub Crusta de Piper
- Legumele se spala, se curata si se taie fasii.
- Boabele de piper se zdrobesc usor si se pun intr-un castron.
- Pestele se spala, se stropeste cu zeama de lamaie si se tavaleste prin boabele de piper.
- Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste pestele, cate 3 minute pe fiecare parte.
- Legumele se repartizeaza pe 2 farfurii iar deasupra se aseaza fileurile de somon.
Tarta cu Pere Grizate
- Pentru aluat, eu folosesc intotdeauna robotul de bucatarie dar aluatul se poate framanta foarte usor si cu mana: se amesteca faina si zaharul pudra cu untul taiat cubulete pana ce compozitia devine sfaramicioasa apoi se adauga oul. Aluatul va fi foarte elastic si usor de intins.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pe hartie de copt apoi se aseaza in tava de tarta, fara a o unge in prealabil, presandu-l bine de marginile tavii. Aluatul se va desprinde singur dupa coacere.
- Se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la frigider pentru 15-30 minute.
- Mie mi-a mai ramas o bucatica de aluat din care am facut frunzulitele.
- Lamaia se spala cu apa fierbinte, se sterge si se taie felii.
- Vinul se pune la fiert impreuna cu batonul de scortisoara, feliile de lamaie si 100 g zahar.
- Se lasa sa fiarba la foc moale cam 15 minute apoi se scot feliile de lamaie si batonul de scortisoara si se introduc perele decojite si fara cotoare.
- Se acopera cu un capac si se lasa perele la fiert 25 de minute.
- Intre timp, se coace aluatul de tarta la 180 g C pentru 15 minute si se lasa la racit.
- Se scot perele, se taie jumatati si se lasa la scurs.
- Smantana se amesteca cu branza de vaci, se inglobeaza ouale batute cu 150 g zahar si coaja de lamaie rasa.
- Compozitia se toarna peste aluat si se aseaza apoi perele cu fata rotunjita in sus.
- Se coace tarta la 180 g C pentru 40-50 de minute.
- Se lasa la racit in forma apoi se poate felia si servi.
Va doresc tuturor o duminica minunata!
Cam așa stau lucrurile la My Classic Cuisine și aceasta este Anca: pune suflet în tot ce face și tinde spre perfecțiune. Ambițioasă, plină de energie, se prezintă impecabil la evenimente și concursuri – o învingătoare. Sper că prânzul de astăzi a fost suficient să înțelegeți de ce îmi place ”My classic cuisine” .
O altă poveste frumoasă, un alt prânz de duminică.
Vă las cu Loreen așa cum mi-a sugerat Anca și vă urez o duminica frumoasă și prânz minunat oriunde v-ați afla!
Nu uitați să vă răsfățați și să mâncați ceva bun!
Și mie îmi place Anca, iar meniul propus de ea e exact pe sufletul meu :clasic, elegant, rafinat. L-aș savura cu plăcere, oricând. Te pup, Diana.
Eu ma intreb cui nu-i place Anca? Si mie imi place ce-a pragiti. Te pup, draga mea.
Totul e mai mult decat perfect !!!
O duminica frumoasa , fete dragi !! <3
Anca’s style ;). Pupici, fata frumoasa
Wow cat de bine arata!!!!
Oh, da! Cam asa am facut si eu cand am vazut pozicile
Diana, eu iti multumesc din suflet, esti mult prea draguta cu mine. Toata ziua m-am simtit coplesita si extrem de emotionata pentru atatea cuvinte frumoase!
Multumesc foarte mult si fetelor si tuturor celor care sunt alaturi de mine!
O seara buna!
Anca, eu iti mutlumesc pentru ca ai acceptat sa ne incanti cu cateva din bunatatile tale. Cat despre cuvintele frumoase, am exprimat doar ceea ce cred despre tine si despre blogul tau. Sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului
Pupici
Tot ce a preparat Anca pentru acest pranz arata magnific!
Hugs!
Nu pot decat sa fiu de acord cu tine, Alinus ;). Hugs
Un alt prânz delicios şi un alt blog frumos!
Asa ne rasfatam noi la Sunday Lunch
Superb!