Hello Sunday
“Nature alone is antique, and the oldest art a mushroom.” – Thomas Carlyle
Astăzi vă întâmpin cu imaginea unei ciupercuțe pentru că este una din acele duminici de toamnă în care sunt puțin nostalgică, în care amintirile îmi inundă sufletul și mă fac să tânjesc după lucrurile care îmi lipsesc uneori. Îmi amintesc cu drag și mi-e dor de drumețiile în pădurile Moldovei, toamna, la cules ciuperci. Îmi amintesc bucuria și emoția care îmi inundau sufletul de fiecare dată când le găseam pitite, sub frunzele jilave, la umbra unui brad; îmi amintesc cum îl zăpăceam pe tata cu întrebări , ori de câte ori aveam dubii în legătură cu vreo ciupercă găsită. Mi-e dor de zilele acelea de toamnă, mi-e dor de tocana de ciupercile pregătite de mama cu mujdei de usturoi și mămăligă caldă, mi-e dor de zacusca cu ciuperci care parcă avea alt gust când știai că era pregătită din ciupercile găsite de tine.
Dar să lăsăm amintirile ca să nu ne întristăm și să vedem ce facem astăzi la Sunday Lunch. Da, n-am uitat, și astăzi ca în toate cele 46 de duminici trecute ne întâlnim la prânzul nostru virtual cu oameni dragi și talentați. Chiar mă gândeam zilele trecute că peste puțin timp Sunday Lunch împlinește un anișor și sunt încântată să văd că nu ne-am pierdut interesul de a ne întâlni în fiecare duminică
Astăzi vă propun să facem o călătorie, pe meleaguri de poveste, în Țara Bucatelor, un fel de țara minunilor creată de Alice, ieșeanca pe care bănuiesc că toți o cunoașteți și o apreciați pentru prezența sa activă în blogosfera românească și pentru preparatele pe care le împărtășește cu noi. Pe Alice am cunoscut-o virtual cu aproape un an în urmă, încă de când era “albinuța” din spatele bucătăriei albinuței și mi-a atras atenția prin spontaneitatea sa și prin constanța cu care își publica articolele, lucru care i-a asigurat un loc important în blogosfera românească. Talent, pasiune, dragoste pentru frumos și bun, tenacitate, ambiție - sunt calitățile juristului din spatele Țării Bucatelor, care dincolo de activitatea strict legată de blog, a participat la diferite sesiuni de cooking în țară , la evenimente din blogosfera ieșeană și a fost invitată la unele emisiuni ale unor posturi de radio și de televiziune locale și scrie la revista Glaremagazine, ca Redactor al secțiunii de Gastronomie.
Țara bucatelor se remarcă printr-un conținut extrem de bogat, o colecție de rețete dintre cele mai variate, pentru toate gusturile și pentru diferite ocazii, rețete scrise ordonat, prezentate clar și ilustrate în imagini atrăgătoare.
Dacă vă întrebați cum sunt prânzurile în țara bucatelor, o lăsăm pe Alice să ne povestească și să ne prezinte rețeta pentru prânzul de astăzi.
§§§
Sunday Lunch cu Alice
Duminicile noastre sunt frumoase! Și asa au fost dintotdeauna. Frumoase, tihnite, călduroase. Încă de când eram copil, la mama acasă, obișnuiam să ne adunăm cu toții la masă de duminica, la prânzul familiei. Stăteam toți adunați în jurul mesei, chicotind veseli lângă bucate sărăcăcioase (deh, erau vremuri triste, de restriște, comuniste) sau mai bine spus lângă bucate simple. Căci mama ne pregătea, cu drag, bucatele pentru masa de duminică, iar noi eram încântați că aveam și câte un desert. Nu cine știe ce: un pandișpan, un chec sau un tort cu mere și frișcă. Prăjiturile mai “bune” le vedeam și gustam doar la sărbători onomastice, la zile de naștere sau de sărbătorile sfinte. Dar ce conta? Era important că eram toți, adunați acolo, în pace și tihna, cu suflet cald. Eram o familie. Și asta suntem și astăzi! Chiar dacă vremurile s-au schimbat și anii ne-au dus în diferite colțuri ale țării, avem duminicile noastre în care ne întâlnim cu toții, acasă la mama, ne așezăm în jurul mesei, chicotim veseli și exclamăm bucuroși la desert! Și suntem patru generații la masă! Suntem o familie.
Cupcakes cu Frișcă și Lapte Condensat

Ingredients:
- ouă - 2
- unt - 100g
- zahăr - 200g
- lapte - 100ml
- făină - 200g
- praf de copt - 1lgt
- cacao - 1lg
- esență de cafea - qb
- Frosting
- frișcă lichidă - 200ml
- lapte condensat - 10g
- gelatină - 1/2 plic
- apă rece - 50ml
- colorant blue - qb
- buline ciocolată - qb
Instructions:
- Mixați untul cu zahărul, apoi adaugați cacao și ouăle. Mixați de câteva ori.
- Adăugați făina amestecată cu praful de copt, în ploaie, alternând cu laptele. La final aromatizați cu esența de cafea.
- Puneți câte o lingură mare în formele de hârtie și coaceți la 180 grade, în cuptorul preîncălzit, maxim 20 minute.
- Scoateți și lăsați la răcit pe un grătar metalic.
Pentru frosting
- Puneți gelatina la hidratat în 50 ml apă rece. Când a devenit ca un burete, deci s-a hidratat, o puneți pe baie de aburi să se topească. Nu trebuie să fiarbă.
- Încorporați-o în laptele condensat. Mixați frișca lichidă până devine tare, după care o mixați împreună cu laptele condensat.
- Lăsați la răcit în frigider 2 ore, amestecând din când în când în compoziție, de jos în sus.
- Puneți frosting-ul într-un bol și colorați-l cu puțin colorant alimentar blue.
- Ornați cu ajutorul unui poș.
O altă poveste încântătoare , un alt prânz de poveste.
Să aveți o duminică senină ca un cupcake colorat și un prânz plin de savoare oriunde v-ați afla.
Chiar daca nu aveam dulciuri sau mancaruri intr-o gama asa larga ca astazi in copilarie le savuram mereu cu mare drag si erau cele mai bune bucate. Bravo Alice. O duminica placuta tuturor!
Ce frumusele sunt cupcakes-urile! Bravo, Alice!
Duminica placuta!
Multumesc Diana! Cuvintele tale sunt prea frumoase
Multumesc >:D<
Eu iti multumesc draga mea >:D<
Pingback: Cupcakes cu frisca si lapte condensat | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu
Frumoase cupcakes si inca o relatare de pus in caiet! Zi frumoasa >:D<