Dacă tot este sezonul căpșunelelor încerc să profit din plin de prospețimea și aroma lor. Și bănuiesc că ați avut destul timp să realizați că sunt mare fan rețete care nu necesită foarte mult timp și foarte migăloase. Din seria quick & easy, vă propun un desert pe cât de simplu, pe atât de bun. Puține ingrediente, parfum de căpșunele, un miros îmbietor de plâng vecinii de poftă, gust dulce acrișor – crocant migdalat – un mix de arome care ne învăluie și ne răsfață de la prima îmbucătură.
Strawberry Crumble

Ingredients:
- căpșune - 500g
- miere - 3lg
- migdale măcinate - 25g
- extract de vanilie - 1lgt
- oțet balsamic - 1lgt
- Crumble
- făină albă - 125g
- unt - 75g
- zahăr brun - 75g
- migdale fulgi - 100g
Instructions:
- Se încinge cuptorul la 200°
- Se curăță căpșunele, se spală, se taie în patru și se pun într-un vas cu oțetul balsamic, mierea și extractul de vanilie
- Într-un alt vas se amestecă făina cu zaharul, se adaugă untul rece tăiat cuburi și se frământă ușor până obțineți un aluat fărâmicios.
- Se unge vasul (sau vasele) cu unt, căpșunele se distribuie uniform în vasul/vasele pregătite, se toarnă siropul lăsat peste căpșune în fiecare vas și se acoperă cu firimituri din aluatul făcut.
- Se adaugă fulgii de migdale și se coace 30' până crusta de aluat și fulgii de migdale devin aurii iar siropul căpșunelor își face loc la suprafață printre firimituri, debordând nervos din vase, prelingându-se leneș în exterior. ( este indicat să se pună vasul/ vasele pe hârtie de copt într-o tavă ca să evitați spălarea tăvii sau a cuptorului ;) )
Cum aș putea să vă descriu mirosul de căpșune caramelizate care inundă bucătăria? Hmm...să vedem...gândiți-vă la vecina care pregătea ceva dulce iar mirosul acela de aluat cu unt proaspăt copt amestecat cu o notă de vanilie ușor fructată inunda întreg blocul de adormeai poftind la dulcele făcut de vecină. Adăugați-i o notă de caramel și migdale prăjite cred că sunteți pe-aproape.
Siropul căpșunelelor amestecate cu miere care bolborosește nervos în timp ce își face loc prin crusta crocantă încercând să evadeze, prelingându-se pe pereții vasului, este în mare măsură vinovatul de tot ce se întâmplă.
Cert este că brusc, îți dorești să treacă timpul mai repede, să poți înfinge lingurița în crusta crocantă printre fulgii de migdale prăjite, să eliberezi căpșunele prizoniere și să pui capăt suferinței, potolindu-ți pofta cu o porție bună de arome încântătoare
Poate vă întrebați care este rolul oțetului în toată chestia aceasta. Dacă credeți că nu își are locul, vă înșelați. Vă spun doar că o cantitate suficientă de oțet balsamic - ATENȚIE, am spus balsamic, să nu care cumva să vă treacă prin minte să-l înlocuiți cu oțet de vin sau de mere și să vă plângeți că nu v-a ieșit crumble-ul - pune în valoare gustul căpșunelor într-un mare fel iar cu puțină miere, rezultatul este de-a dreptul savuros.
Mda, ce să vă mai spun, ca s-a terminat rapid și că au mai rămas doar pozele și o amintire culinară plăcută. De repetat! ;)
Poftă bună!
o minunatie de desert!
Multumesc de vizita si de apreciere Maria. Te mai astept cu drag.
Mi-ai făcut poftă de crumble :((. Trebuie să fac și eu că nu am mai mâncat de ceva timp. Cu căpșuni nu am încercat niciodată așa că mi-ai dat o idee bună. Te pup, Diana!
Oh, Alina, daca ai fi putin ami aproape. Dar la cat de repede se face iti poti potoli pofta ;). Sa-mi spui cum a fost. Te pup, draga mea.
I love simple and delicious recipes like this. Your crumbles look absolutely gorgeous!
Thank you Rosie. I love this kind of recipes too.
Ar fi numai bun acum pentru micul dejun
Foarte bine arata!
Cat de bine arataaa… Nu am mai facut un cruble de asta iarna. Trebuie sa iau masuri in privinta asta, si cum acum se gasesc capsune peste tot, chiar e o idee minunata. Te pup !
xoxo
E musai sa iei masuri, Ana
Imi inchipui ce frumusete o sa iasa la tine. Te pup, draga mea.
Seria trebuie sa se numeasca Quick & Easy & Delicious
Chiar ma gandeam sa inaugurez seria Quick&Easy ca de-astea tot am …Acum sa vad ce fac cu Delicious
Da, da.
Si eu votez pentru Quick, easy & delicious si as mai adauga “& savory”.
Hmmmm, acum m-ati convins…voi face o rubrica noua
Super delicios!
Chiar e bun, Rocsy
Crumbelul este unul dintre deserturile mele preferate. Arata atat de bine, pozele sunt frumoase, dar vasele sun absolut minunate! Ai vrea sa-mi spui unde gasesc si eu? Mulțumesc frumos! Pupic Diana!.
Si mie imi place mult. Vasele sunt Emile Henry.Pupicei si un weekend dulce! <3
Pingback: Disturbingly Delicious - Apple crumble