Obișnuiți cu călătoriile noastre culinare astăzi vom merge în Germania. Bucătăria germană îmi place deși nu gătesc foarte des acasă preparate tipice. De obicei când ne apucă dorul mergem la un restaurant german aici în Milano și ne răsfățăm cu bunătăți bavareze, bretzel calzi și bere bună.
Astăzi însă nu vom merge la restaurant ci voi găti nemțește pentru că Oana și Diana @ Savori Urbane ne-au provocat să le fim alături într-o călătorie gurmandă în jurul lumii intitulată simbolic The Food Connection , călătorie în care 24 de bloggeri își vor băga nasul prin bucătăriile popoarelor și vor încerca rețete noi care vor fi adunate în colecții specifice țărilor respective. Fiecare blogger va găzdui într-o lună bucătăria unei țări unde va aduna rețetele specifice. Luna aceasta Andie sparge gheața cu bucătăria germană iar noi vom contribui cu rețetele noastre la colecția de rețete germane.
M-am sucit, m-am învârtit și pentru că la restaurantul de care vă vorbeam mai sus fac niște spätzle nemaipomeniți de buni, m-am gândit că e o ocazie bună să încerc să îi fac și eu acasă. Așadar, să fie spätzle.
Spätzle sunt un fel de tăiţei făcuți cu ou care se mănâncă în sudul Germaniei, în Austria și Tirolul de Sud. În funcție de zona în care sunt gătiți și de modul în care sunt pregătiți spätzle pot avea forma unor găluște mici sau a unor tăiţei. Numele lor în germană înseamnă vrăbiuțe (diminutivul lui “spatz”) și este dat de forma pe care o aveau când erau făcuți cu mâna sau cu lingura.
Din câte am văzut eu nu există o singură rețetă de spätzle ci, deși la bază au aceleași ingrediente , făină și ouă, pot fi pregătiți în mod diferit iar fiecare zonă are rețeta ei: unii îi pregătesc cu apă , alții cu apa minerală, alții cu lapte.
Pentru că e primăvară eu am decis să-i fac cu spanac să ne bucurăm de puțin verde.
Spätzle cu Spanac cu Sos de Smântână și Speck

Ingredients:
- spanac - 300 g
- făină - 300 g
- apă - 200 ml
- ouă - 2
- nucșoară - după gust
- sare - 1/2 lingură
- Sos
- speck - 100 g
- unt - 30 g
- vin alb - 50 ml
- smântână pentru gătit - 200 ml
- parmezan ras - 50 g
- sare - după gust
- piper - după gust
Instructions:
- Spălăm spanacul și îl punem la fiert în apă cu sare; îl scurgem și îl facem pastă folosind robotul de bucătărie sau un mixer vertical.
- Într-un vas încăpător ( sau în vasul robotului de bucătărie) amestecăm spanacul cu făina,ouăle, apa, nucșoara și sarea și batem cu telul ( sau cu mixerul) până când obținem o compoziție omogenă mai densă decât cea de clătite ( trebuie să curgă dar să nu fie foarte lichidă). Lăsăm compoziția să se "odihnească" cel puțin jumătate de oră.
- Într-o cratiță încăpătoare punem apă la fiert cu puțină sare. Când apa începe să fiarbă turnăm compoziția în apă cu ajutorul dispozitivului special de făcut spätzle. Eu nu am unul așa că am improvizat și am folosit presa pentru cartofi cu găurile mari ( o vedeți în poză) Dacă nu aveți nici de asta puteți folosi o pungă tăindu-i un colț. Oricum trebuie să îi facem pe rând și să amestecăm din când în când să nu se lipească.
- Când se ridică la suprafață îi luăm cu o spumieră și îi trecem sub jet de apă.
- Într-o tigaie topim untul și adăugăm speckul tăiat fâșii. Când s-a rumenit puțin adăugăm vinul și lăsăm să se evapore alcoolul după care adăugăm smântâna, sarea și piperul.
- Lăsăm la foc mic cca 5' amestecând ușor și adăugăm ai noștri spätzle. Amestecăm să se întrepătrundă aromele.
Îi servim calzi cu parmezan ras deasupra și cu puțin piper proaspăt măcinat.
Poftă bună!
Dacă nu vă plac cu smântână ă speck îl mai puteți pregăti cu unt și salvie sau cu prosciutto.
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Pentru reteta asta era deci poza superba cu “spanacul zburator” care mi-a placut mie zilele trecute

Am vrut si eu sa incerc o reteta de spatzle dar parca nu m-a convins. Pana acum, cand am vazut-o pe a ta
Cu pozele superbe pe care le-ai facut mi se pare si normal sa ma apuc de lucru cat mai repede
Foarte faina alegerea! Mouthwatering reteta si prezentarea!
Diana, esti rafinata in tot ceea ce alcatuiesti aici pe blog (sau simpla prezenta online
) si esti printre putinii pe care nu rezist sa ii mai si citesc. Desi ador povestile si introducerile, nu mai exista timpul fizic
Mmm.. Ce idee faina. Multumim!