În fiecare an aștept cu nerăbdare perioada aceasta în care pe tarabele aglomerate din piață, din micile magazine specializate în comercializarea fructelor și a legumelor, în supermarketuri sau la vânzătorul de fructe de la coltul străzii, își fac apariția aceste minuni delicate ale naturii, țanțoșe și ochioase, pline de savoare care ne răsfață și ne înveselesc mesele. Și în fiecare an, istoria se repetă: încerc să profit de prezența lor din plin introducându-le în bucătăria DD ori de câte ori se poate. Astfel sfârșesc în curd, dulceață, iaurt cremos, tarte sau salate, alintate de vreo picătură de oțet balsamic sau de niște miere ca un potențiator de arome.
Cum ai putea face altfel când sunt atât de delicate și parfumate? Cum să nu le iubești? Îmi amintesc de zilele în care puteam le culeg din gradina bunicii mele: le găseam timide, pitite sub vreo frunză, îmbujorate și pistruiate, dulci și pline de savoare. Ce timpuri frumoase!
Nu îmi pot imagina o primăvară fără căpșune. Acum câțiva ani, când locuiam în Oman, am reușit să le găsesc rătăcite pe un raft în raionul pentru expats în coșulețe mici, cam cum se vând în Europa fructele de pădure, la un preț exagerat (cca 8 euro, 200g ) și mare mi-a fost surpriza când, știind ce mult îmi plăceau mie de mică, am servit fetița unei colege din părțile locului și le-a privit neîncrezătoare deoarece nu știa ce fructe sunt. Nici măcar nu a fost curioasă să le guste. Atunci am realizat ce norocoasă am fost că am crescut în Europa :).
Dar să revenim la cum sfârșesc căpșunele în bucătăria DD și de data aceasta vă propun o salată, de-a dreptul disturbingly delicious :D, în care gusturi și texturi diferite se avântă într-un dans al aromelor, în pași de dulce - sărat, crocant – cremos, în culori de primăvară. Trebuie s-o încercați ca să înțelegeți ce vreau sa spun :).
Și pentru că luna aceasta Cornelia @ Delicatesa. ro ne-a provocat în cadrul inițiativei Dulce Românie și cu căpșune și salate, îmi îmbrac căpșunelele în strai de sărbătoare și le trimit la paradă :).
Salată de Spanac, Căpșune, Feta și Nuci

Ingredients:
- spanac baby - 100g
- nuci - 50g
- feta greceasca - 50g
- căpșuni - 200g (8 -10 căpșuni)
- zahăr brun - 1lgt
- sare - 1 praf
- Vinaigrette Dijon cu oțet balsamic
- oțet balsamic - 2 lg
- ulei de măsline - 3 lg
- mustar Dijon - 1lgt
- miere - 1 lgt
- sare albastră de Persia - qb
- piper - qb
Instructions:
Sos Vinaigrette Dijon cu oțet balsamic:
- Puneți într-un bol uleiul, oțetul balsamic, muștarul, mierea, sarea și piperul.
- Amestecați bine până când ingredientele se combină într-un dressing cremos.
Salata:
- Se caramelizează miezul de nucă cu zahărul brun și un praf de sare.
- Se curata căpșunele, se spală și se taie în 4 sau în jumătate dacă sunt mici
- Se taie brânza feta cuburi
- Se pune spanacul într-un vas încăpător, se adaugă căpșunele tăiate, miezul de nucă caramelizat și brânza feta;
- se toarnă sosul vinaigrette
- Se asezonează cu puțin piper proaspăt măcinat și sare dacă mai este nevoie și se servește imediat.
Poftă bună!
Ce poze frumoase poti sa faci Diana, extraordinare. Felicitari, sincer, reteta ca reteta, dar pozele m-au dat pe spate. Lumina, culorile, tot.
Multumesc, draga mea Any! Ma bucur ca iti plac fotografiile, desi mai am de invatat!!! Weekend frumos.
One of my greatest favorites
Am o reteta asemanatoare intr-unul din episoadele din serialul meu de art cooking. Combinatia asta este motivul pentru care astept primavara. Nu-i asa ca parfumul capsunelor face totul?
hugs.
Tocmai am vazut si salatica ta, Margot! Exact pe gustul meu. Cu siguranta voi incerca si varianta ta. Felicitari pentru arta cooking! Te pup, fata frumoasa.
E o salata magnifica, iar pozele sunt superbe! Cred ca nu ne dam seama cu adevarat ce norocosi suntem ca ne-am nascut intr-o tara frumoasa pozitionata perfect dpdv geografic. Nu suntem multumiti niciodata, ba ne plangem ca ninge, ba ca ploua, ba ca-i prea cald, dar altii ar da orice sa traiasca intr-un asemenea loc.
Asa e, Alina. Ne plangem mereu. Ne mai trebuie din cand in cand cate o experienta care sa ne trezeasca :D. Te pup, draga mea.
Iti vine s a o mananci din poze…
E vesela, Cristina, si foarte invitanta. Weekend frumos!
Foarte aspectuoasa salata,sanatoasa si sunt convinsa ca si foarte gustosa.Trebuie sa o incerc!
Trebuie!!! Multumesc de vizita, Violeta. Te mai astept cu drag.
Ce salata interesanta! Sunt curioasa cum se imbina gusturile. Aspectul e superb!
O sa te indragostesti sigur! Abia astept sa imi spui cum ti s-a parut. Weekend frumos!
Grozav arata salata asta, plina de vitamine si culoare…si are tot ce-mi place mie
Si tu, ca si mine , iubesti nucile si caramelul daca nu ma insel, Paula. Pupici
Prea buna … si cum arata !!!!! S-ar putea sa te trezesti cu mine la usa
Te astept cu mare drag, Alex
Salata avem, mai gasim noi ceva bun
am adunat prima capsuna din gradina
super reteta , o sa o fac !
Te invidiez!!!! Ce frumos, capsunele proaspete din propria gradina!!! Salata ta va avea un gust si mai parfumat ;). Te astept cu impresii :)Te pup.
o I really enjoyed this salad (currently eating it actually!). I think it also would be really good with goat cheese. The only thing I would change is a few less strawberries as it is very sweet.