Dacă ar fi să scriu o odă dedicată legumelor și prospețimii lor aș numi-o “Ratatouille”. De ce?!?! Pentru că nu cred că există un alt preparat care ar putea pune în valoare mai bine legumele și aroma lor. O simfonie de culori și arome care încununează delicatețea și savoarea legumelor într-un preparat unic, obținut din ingredientele cele mai simple. Imaginați-vă o gradină de legume scăldate în roua unei dimineți de vară, cu miros de proaspăt și raze de soare răzlețe. Aceasta este imaginea evocată de o farfurie sănătoasă de Ratatouille.
Ratatouille este o tocană de legume provençale , cu origini în Nisa, numele complet fiind ratatouille niçoise. Am putea considera Ratatouille fratele ghiveciului românesc dacă ne gândim la ingredientele sale.
Există două modalități de preparare a legumelor: fierberea lor împreună sau separat. Ceea ce este foarte important însă, este prospețimea legumelor și ordinea pregătirii acestora pentru a nu se sfărâma.
Ca să evităm neînțelegerile, știu că rețeta tradițională de Ratatouille conține ceapa, ardei, dovlecei, usturoi, roșii și vinete, dar, pentru că îmi plac morcovii m-am gândit că un morcov rondele nu ar strica (îmi place să-l găsesc în farfurie și să-l simt ușor crocant). Așadar, considerați rețeta aceasta, pregătită cu drag pentru Provocarea Dulce Românie, găzduită de Ana care ne îndeamnă să gătim sănătos cu fructe și legume de sezon, un Ratatouille – my way :).
Ratatouille

Rețetă de origine franceză, specifică zonei Provençe ( Nisa)
Ingredients:
- vânată - 1
- zucchini - 2
- ardei gras roșu - 1
- șalotă - 1
- morcov - 1
- roșii cherry - 10
- foi de dafin - 1
- cimbrișor - 3 crenguțe
- usturoi - 3 căței
- vin alb sec - 100 ml
- sare roz de Himalaya cu ierburi aromatice - după gust
- piper - după gust
- peperoncino - o pișcătură
- ulei de măsline - 3 linguri
- busuioc proaspăt - câteva frunze
Instructions:
- Se curăță , se spală și se taie legumele după preferință ( eu am tăiat morcovul rondele, ceapa julienne, roșiile pe jumătate iar celelalte legume cuburi nu foarte mari)
- Se încinge uleiul, se adaugă ceapa și un cățel de usturoi sfărâmat și se călește ușor.
- Se adaugă rondelele de morcovi și se lasă câteva minute până se înmoaie puțin
- Se adaugă cuburile de vinete și ardei și se rumenesc ușor; se sting cu vin și se sotează până când se evaporă lichidul
- Se adaugă dovleceii și se amestecă ușor
- Se adaugă roșiile și ierburile aromatice, se acoperă și se lasă la foc mic câteva minute (cca 10') Nu foarte mult pentru a evita sfărâmarea legumelor.
- Se asezonează cu sare, piper și putin peperoncino măcinat, se adaugă usturoiul tocat, se ia de pe foc și se lasă câteva minute să se odihnească
Alături de couscous poate constitui un prânz sau o cină sănătoasă și deosebit de colorată și aromată.
Poftă bună!
As putea sa mananc in fiecare zi si tot nu m-as satura!
Te inteleg perfect, Ana! Si eu am aceeasi problema
Eu am gătit ieri ‘fratele’, adică ghiveciul românesc
Buuun tare si fratele
Pingback: Dulce Romanie – Parada lunii Iulie | Blog cu legume