Am început anul cu o salată și Ianuarie a fost luna rodiei aici la Disturbingly Delicious și totuși, iată-mă acum la sfârșit de februarie cu o altă salată și , surpriză , rodie din nou. Nu știu cum s-a întâmplat. Probabil acesta va fi anul salatei . Sau poate nu, nu aș vrea să vă plictisesc cu atâtea chestii light. ;)
Oricum, aceasta ar fi prima rețeta din seria Meatless Monday, concept pe care îl cunoșteam dar la care nu aderasem încă, dar, inspirată de oamenii frumoși de la Milk and Toast and Honey, m-am gândit ca n-ar fi o idee așa rea, având în vedere că mai toate zilele mele de luni sunt meatless .
Rămânând în zona mediteraneeană vom începe cu o salată care nouă ne place tare mult. După cum bine știți , iubesc rețetele cu puține ingrediente dar asta nu înseamnă că nu sunt gustoase. Oh, nu. De obicei preparatele mele sunt vesele și colorate și, nu în ultimul rând pline de savoare. Imaginați-vă radicchio, mozzarella și rodiile împreună. Bănuiesc că vedeți deja o salată veselă, cu note și texturi variate în care cremozitatea mozzarellei, frăgezimea salatei radicchio și gustul dulce acrișor al rodie se se completează reciproc într-un cântec suav dedicat prospețimii. Mda, ați cam prins ideea . Singurul lucru pe care ar trebui însă să îl aveți în vedere este tipul de radicchio pe care îl folosiți si despre asta cred că ar trebui să vorbim puțin .
După cum bine știți, radicchio este foarte folosit în bucătăria italiană dar ceea ce poate nu știți este că există mai multe tipuri de radicchio și nu toate sunt la fel. Cele mai populare sunt Radicchio Rosso di Treviso (cu frunze lungi conice asemănătoare salatei romane), Radicchio Variegato di Castelfranco (seamănă mult cu salata obișnuită dar are frunzele de culoare crem cu striații de un roșu închis) și Radicchio di Chioggia (are o formă rotundă asemănătoare verzei și mai este numită și trandafir de Chioggia). Prima este de asemenea de două tipuri: Precoce care seamănă cu andiva și este mai amară și Tardivo care are frunzele mai răsfirate și are un gust mai delicat, mai putin amar. De obicei folosesc radicchio de Treviso și Chioggia întrucât sunt nemaipomenite la grătar sau risotto. Pentru acastă salată însă am folosit radicchio tardivo deoarece este mai fraged și mai puțin amar. Așadar, dacă intenționați să faceți această salată vă sfătuiesc să folosiți și voi același tip de radicchio, altfel riscați să nu vă placă.
Acum, după atâta vorbărie, să ne întoarcem la salata noastră.
Salată de Radicchio, Mozzarella și Rodii

Ingredients:
- radicchio - 2 căpățâni
- mozzarella cherry - 12
- rodie - 1
- ulei de măsline extravirgin - qb
- cremă de oțet balsamic - după gust
- sare - după gust
- piper negru proaspăt măcinat - după gust
Instructions:
- Spălați radicchio și tăiați-l în bucăți de 2-3 cm. Puneți-l într-un vas încăpător.
- Adăugați jumătate din semințele de rodie.
- Asezonați cu ulei, cremă de oțet balsamic, sare și piper după gust.
- Puneți "cireșelele" de mozzarella deasupra și restul semințelor de rodii.
- Stropiți cu puțină cremă de oțet balsamic.
- Serviți imediat.
Poftă bună!
Note:
- Puteți folosi mozzarella di bufala tăiată cuburi sau burrata în loc de mozzarella cherry.
- Puteți înlocui crema de oțet balsamic cu oțet balsamic, deși eu prefer crema la aceasta salată.
Este o salată extrem de ușor de făcut dar deosebită. Dincolo de elementul cromatic care vă va înveseli masa este foarte proaspătă și aromată. O puteți pregăti chiar și la ocazii speciale. Cu siguranță vă veți impresiona musafirii.
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Ce salata vesela si sanatoasa.
Adevarat,iti inveseleste ziua.
Arata foarte bine salata si pozele sunt de revista. Felicitari!
Arata nemaipomenit salata asta.
Imi place mult salata, are culori fantastice si ingrediente pe gustul meu – cel putin, mozzarella si rodia le stiu, le iubesc
Poate pe langa toate chinezariile or sa aduca si radicchio comersantii nostri, ca imi doresc mult sa-l gust