“Winter Song” – Sara Bareilles & Ingrid Michaelson
Sunt multe lucruri care îmi plac iarna însă nimic nu se compară cu mirosul îmbietor al unei prăjituri abia scoasă din cuptor care îți inundă bucătăria și îți zăpăcește vecinii. Ferestrele aburite, Mr. Felix care doarme toropit de căldură pe calorifer și Little Miss Foodie care se oglindește de zor în ușa cuptorului încercând să îi arate lui “Mao” ce bine îi șade cu prosopul în cap transformă orice zi de iarnă într-o zi perfectă.
Nu știu de ce, de multe ori asociez mirosul de mere coapte cu iarna de aceea, prăjiturile cu mere sunt preferatele mele în zilele friguroase. Probabil pentru că mă fac să mă gândesc la copilărie, la merele coapte în rolă de bunica sau la cele făcute de mama la cuptor cu miere și unt.
Zilele trecute aveam ceva timp liber – dar nu prea mult (uhm, ce-i ăla timp “liber”?!?!, cum sună ?! :) )- și o poftă nebună de ceva dulce dar nu foarte complicat, m-am gândit eu așa să fac un Quatre Quarts, de fapt un upgrade al clasicului Quatre Quarts adăugând un al “cincilea element” (hai, 6, dacă mai pui la socoteală și vanilia) care să îmi permită să mă bucur din plin de savoare unui dulce de casă într-o zi rece de iarnă.
Numele “quatre quarts” este dat de faptul ca cele patru ingrediente sunt folosite în cantități egale cum se face și în cazul englezescului pound cake.
Cred că este poate una dintre prăjiturile cel mai ușor de preparat care, cu siguranță te scoate din încurcătură când ai musafiri pe neașteptate, mai ales atunci când ai un toddler prin casă și nu ai la dispoziție timpul necesar pentru a pregăti ceva mai complicat. Cu câteva ingrediente obții desertul pe care l-ai dorit și trebuie să recunosc că am avut o idee genială când am adăugat merele. O să vedeți voi ;)
Quatre Quarts cu Mere

Ingredients:
- ouă - 3 (mari)
- zahăr - 200 g
- unt - 200 g
- făină - 200 g
- păstaie de vanilie - 1
- mere Granny Smith - 3
- suc de lămâie - 1/2 lămâie
Instructions:
- Încălziți cuptorul la 170° C.
- Ungeți cu unt o formă de copt cu inel (24 cm ).
- Curățați merele și tăiați-le cuburi; stropiți-le cu suc de lămâie ca să nu își schimbe culoarea.
- Separati albușurile de gălbenușuri. Frecați gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție ușor deschisă la culoare și adăugați semințele de vanilie.
- Adăugați făina și untul topit și amestecați ușor.
- Bateți albușurile spumă și adăugați-le în compoziția obținută, amestecând ușor de jos în sus.
- Adăugați merele tăiate cuburi, turnati compoziția în tava unsă și coaceți în cuptorul încins cca 45' până se rumenește ușor (puteți face testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că e coaptă bine).
- Lăsați prăjitura să se răcească înainte de a o servi.
Enjoy!
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Minunata!!
Multumesc, Cristina!