“An apple a day keeps the doctor away”
Îmi plac merele. Îmi plac și dulciurile cu mere. Toate. Îmi plac merele coapte cu miere și nuci, îmi place ștrudelul , îmi plac clătitele cu mere, îmi plac tartele cu mere, plăcintele cu mere, prăjiturile cu mere. De aceea le pregătesc destul de des. Mirosul de mere coapte care învăluie bucătăria stârnește amintiri plăcute legate de persoane dragi, de copilărie. Rătăcesc înapoi în timp pe străzile întortocheate ale vieții și ajung în bucătăria bunicii unde găsesc o plăcintă cu mere aburindă, abia scoasă din cuptor. O bucătărie caldă, miros de scorțișoară și zahăr ars. Un chip blând și o bucurie imensă. Tors de pisic leneș. Momente frumoase pe care le retrăiesc ori de câte ori prepar ceva cu mere. S-a întâmplat și astăzi când am copt o altă prăjitură cu mere. Cu nuci și stafide. Delicioasă :)
Prajitură cu Mere

Rețetă adaptată după Prăjitură cu mere și prune a Ioanei @Pasiune si culoare văzută inițial la Maya @ Maya's World.
Ingredients:
- ouă - 3
- unt - 150g
- zahăr - 150g
- smântână - 200g
- făină - 200g
- nuci - 50g
- mere - 3
- suc de lămâie - 1 lămâie
- extract de vanilie - 1 lgt
- stafide - 70g
- Amaretto - 3lg
- praf de copt - 1 lgt
- cristale de zahăr brun - 2 lg
- coaja de lămâie - qb
- sare - 1 vârf de linguriță
Instructions:
- Se pun stafidele într-un vas cu trei linguri de Amaretto pentru a se hidrata.
- Se unge o formă cu inel detașabil cu unt și se tapetează cu făină.
- Încingeți cuptorul la 180°
- Se macină nucile și se amestecă cu cristalele de zahăr
- Se curăță două mere, se feliază și se stropesc cu suc de lămâie pentru evita oxidarea
- Se amestecă făina cu praful de copt, coaja de lămâie și sarea.
- Se freacă untul cu zahărul , se adaugă ouăle unul câte unul, vanilia și apoi amestecul de făină treptat câte o lingură.
- Se adaugă smântâna.
- Merele și stafidele se adaugă compoziției obținute după care se toarnă în forma unsă.
- Se feliază mărul rămas și se așează deasupra compoziției în tavă.
- Amestecul de nuci și zahăr se adaugă deasupra merelor
- Se introduce prăjitura în cuptorul încins și se coace cca 60'.
Este foarte pufoasă și aromată
Aromele de mere și nuci, cu o tenta ușor migdalată de la amaretto si caramelată de la cristalele de zahăr se îmbină perfect și te cuceresc necondiționat.
Poftă bună!
M-am trezit cu pofta de ceva dulce cu mere si am gasit la tine bunatatea asta atragatoare.
Pup
Pai ai rezolvat problema, Alina. Acum stii ce sa faci
Te pup
Da, am admirat-o si eu la fete, cred ca-i foarte buna! Iar de poze ce sa zic, devii tot mai profi!
Multumesc draga mea. Am facut si varianta cu prune in toamna. Delicioasa ;). Pupici
Și mie îmi plac dulciurile cu mere.
Am vazut eu ca ai o multime de bunatati pe blog cu mere, Alinuta. Pupici
Diana,imi plac la nebunie toate deserturile care sunt facute cu mere.Imi imaginez mirosul bucatariei tale cand aveai prajitura la coptor…si gustul….
pupici
Si mie imi plac deserturile cu mere iar prajitura asta este extraordinara. Mie mi-a ramas gandul la studelul tau
Te pup, draga mea.