Ce știți despre topinambur? Sincera sa fiu, eu nu știam prea multe pana nu demult. Il vedeam mereu pe tarabele aglomerate la piață sau pe rafturile supermarketului alături de alte legume și îmi capta mereu atenția, însă, nu știu cum s-a întâmplat ca mereu uitam sa îl cumpăr. Eram curioasa sa vad cum e.
Cu cave timp în urma, o colega de-a mea mi-a povestit despre un nou bistrot deschis în Milano și îmi spunea ca din ce a mâncat acolo, ceea ce i-a plăcut cel mai mult a fost supa crema de topinambur. Astfel am decis ca era momentul sa încerc și eu misteriosul topinambur.
Zis și făcut. Piata, topinambur si o supa crema :). Si un studiu despre topinambur. Inainte de a va “povesti” reteta de supica, haideti sa va spun ce-am aflat.
Topinamburul (Helianthus tuberosus) face parte din familia Helianthus ca si floarea soarelui si este originar din America de Nord. Se pare ca numele de topinambur i-a fost dat de francezi (topinambour) după numele tribului amerindian “Topinambas”. In Europa topinamburul a fost introdus mai întâi in Anglia, Germania și Franța. Mai este numit gulie nemțească, anghinare de Ierusalim, nap porcesc. Tuberculii sunt asemantori cartofului dar au un contur neregulat ca ghimbirul.
Daca ar fi sa-i descriu gustul, cred ca se afla undeva intre cartof, anghinare și gulie.
Tuberculii de topinambur au un conținut caloric scăzut dar sunt bogați în fibre, carbohidrați și mai ales în inulina, o substanță care ajuta la refacerea florei intestinale. Este bogat in vitamina A, B1, B2 , C, fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, mangan, pectine, proteine, aminoacizi. Este recomandat in diete si cure de detoxifiere.
Beneficiile consumarii topinamburului (sursa Monitorul Expres)
- scăderea glicemiei ( este indicat în cazul diabetului)
- reduce si stabilizează tensiunea arteriala
- diminuează factori de risc ai arteriosclerozei
- stimulează imunitatea
- reduce procentul de trigliceride din sânge
- acțiune antitumorala și hepatoprotectoare
Poate fi consumat crud în salata, gratinat, prăjit sau fiert.
Si daca tot a fost denumit in 2002 “best soup vegetables” in cadrul festivalului de la Nisa (Nice Festival For The Heritage Of The French Cuisine ) am ales si eu sa fac o supa crema din acest miraculos tubercul.
Supa Crema de Topinambur

Ingredients:
- topinambur - 500g
- praz - 1
- cartofi - 2
- supa de legume - 1l
- vin alb sec - 100ml
- ulei de măsline - qb
- sare albastra de Persia - qb
- piper negru măcinat - qb
- iaurt grecesc light - 50ml (optional)
- bouquet garnì - pătrunjel și cimbru
- parmezan ras - optional
Instructions:
- Curățați topinamburul și cartofii; spălați-i și tăiați-i felii. Prazul curățat îl tăiați rondele.
- Sotați prazul în puțin ulei de măsline pana devine transparent.
- Adăugați topinamburul și cartofii.
- Adăugați vinul și lăsați sa se evapore alcoolul.
- Adăugați supa de legume și ierburile aromatice si lasatisa fiarba la foc domol pana cartofii si topinamburul sunt moi.
- Asezonați cu sare și piper și mixați cu un mixer vertical pana obțineți o crema fina.
- Adăugați parmezanul ras și iaurtul și mixați din nou.
- Serviți supa cu cu crutoane și câteva rondele de praz. Niște piper proaspăt măcinat și putin parmezan ras dau un plus de savoare. C'est tout!
Pofta buna!
Eu ii rontai asa cruzi,dar n-as refuza o portie din supa ta,arata grozav!
Imi place si noua hainuta a blogului!Bacioni
Cruzi nu i-am incercat inca, Flory, dar dupa experienta asta cu siguranta topinamburul va fi prezent mai des in bucataria DD. ;). Pana atunci te invit la o portie de supica. Te pup. Weekend placut!
Nu știu ce gust are, nu am mâncat niciodată. Nici nu m-am lovit de topinambur prin supermarketuri. O să fiu mai atentă, să cumpăr și eu să văd cum e.
Suna tentant! N-am vazut niciodata in magazinele din zona noastra.
Alina, si eu l-am descoperit aici dar cred ca se gaseste si in Romania. Citisem ca este una dinte cultivatoare importante de topinambur.
Poveste frumoasa , poze minunate!
Pingback: Vegetarian pentru o zi cu Diana de la Disturbingly Delicious | Blog cu legume