Jumătatea lui iunie. Nu pot să cred că a trecut așa mult timp de când nu ne-am văzut. Mă gândesc că în curând, în mai puțin de două luni, Little Miss Foodie sărbătorește primul ei anișor. Oh, happy days! Un an plin de noutăți și de evenimente. Începutul unei aventuri frumoase.
Acum că m-ați iertat am să vă vorbesc de una din tartele mele preferate. Perele se găsesc mai peste tot acum și cred că dacă o să o încercați n-o să vă pară rău. E aromată și chiar good looking, aș spune eu. Trebuie doar să fiți atenți la tipul de pere pe care le folosiți. Cele Williams se potrivesc de minune deoarece sunt mai moi și nu rămân tari în timpul coacerii.
Originile cremei frangipane sunt oarecum incerte. Există multe ipoteze în legătură cu povestea acestei creme aromate folosită în Franța pentru prepararea binecunoscutului desert Galette des Rois. Cert este că încântă mereu dând deserturilor care o conțin o notă elegantă. Așa se întâmplă și cu tarta asta a mea cu pere – o tartă delicată și plină de savoare care ne-a făcut o zi obișnuită mai frumoasă și mai dulce.
Tartă cu Pere și Cremă Frangipane

Rețetă adaptată după o rețetă aparținând lui Lorraine Pascale .
Ingredients:
- Aluat
- unt - 125 g
- făină - 225 g
- zahăr brun - 2 linguri
- migdale măcinate - 30 g
- ou - 1
- sare - 1 pișcătură
- Crema frangipane
- unt moale - 100 g
- zahăr brun - 100 g
- făină - 3 linguri
- migdale măcinate (făină de migdale ) - 100 g
- ou - 1
- amaretto - 1 lingură
- Topping
- pere - 3
- suc de lămâie - 1 lămâie
- miere - qb
- zahăr pudră - qb
Instructions:
- Încingeți cuptorul al 180°C
Aluatul:
- Într-un vas încăpător cerneți făina, adăugați sarea, zahărul și migdalele măcinate.
- Adăugați untul rece tăiat cuburi și amestecați cu vârful degetelor până aluatul devine sfărâmicios
- Adăugați oul și frământați repede astfel încât să obțineți un aluat omogen. Formați o bilă, înveliți-o în folie alimentară și lăsați-o la rece cca 30'
Crema frangipane:
- Frecați untul cu zahărul până când capătă consistența unei creme; adăugați oul, amaretto, migdalele și făina și amestecați bine.
Preparare:
- Scoateți aluatul din frigider și întindeți o foaie rotundă pe care o puneți într-o tavă unsă ( eu am folosit o tavă rotundă de 23 cm). Tăiați marginile cu ajutorul sucitorului. Cu coada unei linguri presați aluatul pe pereții tăvii pentru un aspect îngrijit.
- Turnați crema cu migdale peste aluat distribuind-o uniform pe întreaga suprafață.
- Curățați perele, tăiați-le în jumătate și eliminați cotorul. Stropiți-le cu sucul de lămâie pentru a nu-și schimba culoarea.
- Puneți perele cu partea tăiată în jos în crema frangipane și ungeți-le cu puțină miere.
- Coaceți tarta în cuptorul încins cca 40'.
- Lăsați-o să se răcească înainte de a o scoate din tavă.
- Pudrați-o cu zahăr pudră.
De obicei nu dau din casă și rare sunt imaginile “behind the scene” ( poate ar trebui să schimb asta) în articolele mele însă imaginea asta își merită locul aici doar pentru a vă face să înțelegeți cam cât e de delicioasă tarta asta. Felia pregătită pentru fotografii îmi tot făcea cu ochiul în timp ce eu mă străduiam să o prind în ipostaze cât mai invitante iar la un moment dat am cedat tentației – mi-am lăsat aparatul și am mâncat-o cu mare poftă.
Da, se mai întâmplă și așa în timpul unei ședințe foto de food.
Dincolo de farfuria goală care este cea mai bună mărturie pentru un desert reușit, dacă sunteți interesați de detaliile tehnice și cele legate de setul fotografic observați că fotografiile au fost făcute în timpul zilei, sursa de lumină fiind o fereastră laterală ( în partea stângă). Pentru că lumina era destul de bună am avut nevoie doar de un reflector în dreapta (un panou alb) pentru a atenua puțin umbrele. Am încercat să fac fotografiile mai de sus și nu de la nivelul mesei pentru a prinde mai multă lumină. În rest, obiectivele 105 mm f/2.8 și 50 mm, f/1.4, trepiedul și telecomanda au făcut totul. M-am jucat puțin cu diafragma pentru a crea bokeh-ul pe care îl vedeți în unele fotografii și cam atât. Dacă doriți detalii pentru fiecare fotografie dați-mi de știre și discută mai mult. După cum am spus și cu alte ocazii prefer lumina naturală pentru fotografiile mele poate pentru că nu sunt atât de pricepută să mă joc cu cea artificială.
Nu vă mai bat la cap cu teoria și vă las sperând ca tarta mea cu pere va face ziua mai frumoasă multora dintre voi. :)
Îmbrățișări milaneze,
Diana
What a beautiful tart! I don’t think you can ever go wrong with a classic French frangipane and pear tart so I can imagine this tasted divine.
Thank you, Thalia. You are right, you can’t go wrong with frangipane and as I say in my post, frangipane and pear make a winner match
This tart looks amazing, Diana — I love the almond pear combination!
It’s a great combination, indeed, Marcie
Totul arata minunat – si tarta si fotografiile! Nu am avut ocazia sa testez crema frangipane, o pun pe lista
Multumiri pentru detaliile tehnice (si text si foto) <3 <3
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, Simona! <3 <3 Crema frangipane ti-o recomand. E divina
Buna,Diana! Am facut de 3 ori tarta si a fost un succes de fiecare data. Am hotarat azi sa o notez si am o intrebare legata de crema. In ingrediente scrie migdale macinate (faina de migdale), iar in modul de preparare scrie ca se adauga migdalele si faina. Mie nu mi-a iesit cum arata in fotografia ta. Ai folosit faina de migdale?
Buna, Alina! Ma bucur tare mult ca va place tarta. Crema prevede atat faina ( faina de grau) cat si migdale macinate (faina de migdale): 3 linguri de faina si 100 g de migdale macinate( faina de migdale). Banuiesc ca daca ai pus doar migdale macinate, crema era oarecum moale. Eu am facut-o cu faina de migdale. Daca le macini tu ai grija sa fie macinate fin, ca o faina :). Sper ca sfatul meu sa iti fie de ajutor si data viitoare sa iti iasa tarta asa cum vrei tu .
Hello, there !
I have discovered you by chance, after years and years of wondering about on internet. Reading your funny ” CV” , I guess you are a deliciously disturbing person, and a highly trained -skilled cook . Nothing to say about your recipes. Congrats !
Pingback: Disturbingly Delicious - Figs and Almond Frangipane Tart