După ce v-am vorbit de rețeta de pâine albă cu maia cu care am pornit în călătoria mea culinară în lumea magică a brutăritului experimentând rețete și gusturi noi, astăzi vă propun o pâinică deosebit de aromată, cu “personalitate” aș spune eu, dacă putem vorbi așa în cazul pâinii – Pâine cu brânză pecorino cu piper, chilli și pătrunjel. Și dacă mă gândesc mai bine mi se pare perfectă pentru această zi specială în care sărbătorim World Bread Day alături de sute de bloggeri din întreaga lume.
Paine cu brânză pecorino, chilli și pătrunjel

Rețetă adaptata după rețeta lui Emmanuel Hadjiandreou din How to make bread
Ingredients:
- făină albă - 150g
- făină manitoba - 150g
- preferment (maia) - 200g
- sare - 2 lgt
- chilli - 1/2 lgt
- brânză pecorino cu piper - 150g
- pătrunjel proaspăt - 2 lg (tocat)
- apă călduță - 180ml
Instructions:
Pregătim prefermentul după cum v-am explicat aici
- Într-un vas mic amestecăm făina cu sarea și chilli mărunțit.
- Într-un alt vas amestecăm brânza rasă cu pătrunjelul tocat.
- Într-un vas mai mare amestecăm starterul (prefermentul) cu apa călduță.
- Adaugăm amestecul uscat și cel cu brânză peste cel cu maia, amestecăm cu mână până se leagă.
- Acoperim vasul și lăsăm să se odihnească 10 ‘.
- După 10’ frământăm trăgând aluatul de dedesubt și împingându-l spre centru învârtind vasul
- Acoperim și lăsăm să se odihnească 10'.
- Repetăm pasul 6 și 7 de două ori. Apoi din nou pasul 6. Acoperim vasul și lăsăm să crească 1 oră.
- Presărăm puțină făină pe planul de lucru, răsturnăm aluatul și facem o bilă , punem bila într-un vas cu o pânză sau un prosop de bucătărie sau într-un baneton ( în care am pus făină)
- Lăsăm aluatul la crescut până își dublează volumul ( între 3 și 6 ore)
- După ce a crescut, răsturnăm pâinea pe hârtie de copt și o crestăm cu un foarfec sau lamă de brutărie
- Cu 20’ de a coace pâinea încingem cuptorul la 240° ( punem piatra de copt și un vas gol în cuptor)
- După ce s-a încins cuptorul, reducem temperatura la 220°, turnăm o cană de apă în vasul încins și punem pâinea la copt pe piatră.
- Coacem pâinea 30’ sau până devine aurie. Se coace pe penultimul nivel de jos al cuptorului. Ca să vedem dacă e gata o întoarcem și o batem ușor cu mâna – trebuie să sune a gol
După cum vă spuneam este deosebit de aromată și e minunată cu puțin unt ;)
Mai găsiți rețete de pâine și aici:
- Țara bucatelor
- Saffron and dates
- Monya’s
- Food design
- Cofetar de ocazie
- Pasiunile Mihaelei
- Simona’s passion for cooking
- Dea’s Cakes
Happy World Bread Day!
Îmbrățișări milaneze!
xoxo
Pingback: Fougasse cu chorizo - GustoLandia | GustoLandia
Pingback: Chifle din faina integrala cu seminte | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu
Interesanta idee. Nu am incercat niciodata sa fac paine cu branza dar cred ca e foarte buna. Si arata de zile mari!
Multumesc,Claudia draga
este minunata! Am mai avut si alte incercari cu parmezan si a iesit nemaipomenita!
Pingback: Colacei si paine din aluat cu suc de rosii si seminte de dovleac
Pingback: Paine de secara cu kalamata, coaja de lamaie si ierburi de Provence | FOOD DESIGN
Minunat arata painea, felicitari!
Multumesc, Simona :*
Fabuloasa paine ta,asa cum ma asteptam.Pupici !
Multumesc Flory! Te pup si eu :*
Pingback: Retetele Mele Dragi Paine cu busuioc - Retetele Mele Dragi
In fiecare an imi propun sa particip si de fiecare data uit!
Painea ta cred ca-i delicioasa, arata extraordinar!
E foarte gustoasa, Any. Eu am aflat intamplator anul acesta si mi-a placut initiativa.
Pingback: Pâine rapidă cu iaurt şi seminţe - Cartea de Bucate AromateCartea de Bucate Aromate
Vai Diana… nu doar ca e crocanta si cred ca si absolut delicioasa… dar si modelul cu cerculete e tare! Super tare! :*
Multumesc, Alexandra :*
Hmmm, deci ploua, ploua, ploua! Mereu trebuie sa ma inarmez cu curaj atunci cind te vizitez! Stiu ca ispitele sunt mari!
Draga Mala, mie mi se par mai mari ispitele la Oala Lumiii
Excelenta painea ta Diana, de gust nici nu ma indoiesc !!!!
E chiar gustoasa, Simona
Diana, I’m a huge fan and mad about bread, your bread looks wonderful and I like to eat a generous slice with a few drops of olive oil
That makes two of us, Linda
I love homemade bread too. I wish I could treat you with a generous slice with few drops of quality EVO. I must confess though that with butter is quite delicious
Wonderful loaf of bread and beautiful photos. Thank you for participating in World Bread Day 2014!
Pingback: Paine cu busuioc
Pingback: Paine de secara cu kalamata si ierburi de Provence | Livit