De obicei în călătoriile mele caut să gust preparatele tradiționale, preparate ce spun povestea locurilor pe care le vizitez. Fiecare loc are o poveste a sa ascunsă în vreo rețetă veche. Ei bine, îmi place să citesc aceste povești cu ajutorul aromelor inconfundabile, arome care mă ajută să iau cu mine o bucățică din acel loc. Așa s-a întâmplat și la Linz. Îmi amintesc că ardeam de nerăbdare să gust faimoasa prăjitură Linz la ea acasă și cât de dezamăgită am fost când patiseria de lângă hotelul unde ne aflam, Das Haus der Original Linzer Torte era închisă. Am privit cu jind la vitrina plina de dulcegării pe care le-am visat și noaptea iar a doua zi m-am înființat dis de dimineață acolo sa îmi cumpăr o Linzer Torte și am cumpărat și doua felii pe care le-am înfulecat înainte de a ajunge la hotel într-o plimbare pe malul Dunării. Așadar amintirile mele legate de Linz sunt dulci, iar Linzer torte este gustul acestui oraș.
Și pentru că zilele acestea mi-e dor de Austria, poate pentru că îmi lipsesc târgurile de Crăciun și atmosfera aceea de sărbătoare tipică orașelor austriece, m-am gândit să-mi alin dorul cu o călătorie culinară. Să fie Linzer Torte.
Am făcut ceva modificări la rețeta originală dar asa rezultatul a fost disturbingly delicious :). Și uite-așa m-am trezit într-un târg de Crăciun într-un orășel austriac învăluită de arome de scorțișoară
Linzer Torte

Ingredients:
- unt nesărat - 150g
- făină - 250g
- migdale măcinate - 100g
- zahăr pudră - 150g
- ouă - 2
- extract de vanilie - 1 linguriță
- coajă de lămâie rasă - 1 lămâie
- praf de copt - 1 linguriță
- scorțișoară - 1 linguriță
- cuișoare măcinate - 1/4 linguriță
- sare - 1 praf
- dulceață de zmeură - 400g
Instructions:
- Încingem cuptorul la 190°C.
- Frecăm untul cu zahărul. Adăugăm făina, migdalele măcinate, coaja de lămâie, vanilia, scorțișoara, cuișoarele, praful de copt și oul. Frământăm până aluatul devine omogen (nu frământăm foarte mult).
- Facem o bilă din aluat, o învelim în folie alimentară și o lăsăm la rece cca 1 oră.
- Întindem o foaie din 3/4 din aluat și o punem într-o tavă unsă cu unt (am folosit o tavă de 24 cm Ø )
- Înțepăm aluatul cu furculița de câteva ori și turnăm dulceața deasupra.
- Din aluatul rămas întindem o foaie și tăiem fâșii din care facem un grătar care îl punem peste dulceață. Acoperim marginea grătarului cu fâșii de aluat.
- Ungem grătarul și marginea cu ou bătut.
- Punem deasupra migdale măcinate mare.
- Coacem 40' -45' până când aluatul devine auriu iar dulceața forfotește printre fâșiile grătarului.
- Scoatem tarta din cuptor și lăsăm să se răcească complet înainte de a o tăia.
Note:
- În rețeta originală aluatul se face cu alune de pădure și se folosește dulceață de coacăze roșii.
- Baza este puțin mai înaltă (cca 1,5cm) dar eu am făcut-o mai subțire și am pus mai multă dulceață (cea pe care am mâncat-o la Linz mi s-a părut cam săracă din punctul acesta de vedere :) )
- Zaharul pudră e facultativ.
- Am pus migdale măcinate pe toată prăjitura nu doar fulgi pe margine.
Bucurați-vă de călătoria voastră culinară la Linz așa cum m-am bucurat și eu ;)
Îmbrățișări milaneze!
xoxo
Ne-am bucurat de calatoria delicioasa.
Si eu prefer mai multa dulceata decat aluat,mai ales daca-i vorba de dulceata de zmeura.
Deja ma gandesc ca ma va bantui o vreme si intr-un final,va fi musai s-o fac.
Ti-o recomand cu mare drag, Clau. Desi e “sora” oarecum cu crostata italiana, aluatul acesta este mult mai fraged iar dulceata acrisoara fac din prajitura aceasta o bunatate.
Minunata reteta iar pozele sunt apetisante rau. Imi place mult aluatul asta. Am facut si eu biscuiti
Pup
Si mie imi place aluatul, Paula. Si am vazut si biscuiteii tai
Si eu ma gandeam sa fac tot cu gem
Foarte fain arata! <3
Multumesc, Gaby <3
Mai c-as sari in masina sa vin pan’ la Milano pentru o felie dar stau cuminte pentru ca sunt sigura ca nu mai ai !
Pupici <3
Flory, tu da-mi de stire cand vii si fac, nu una, doua Linzer
:* <3
Diana,îmi era total necunoscuta prajitura dar arata minunat! Dupa ingrediente sunt convinsa ca e delicioasa.Vreau neaparat sa o incerc!!!
O seara placuta!
Sa-mi spui daca ti-a placut, Violeta. Pupicei
Ce sa mai zic? E una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am mincat vreodata. Indiferent de umplutura… brinza, dulceata, nuca sau mac.
Cred ca si cu nuca e nemaipomenita. Uite ce idee mi-ai dat, draga mea :*
O trec pe lista. Arata prea bine.
Pai s-o faci si sa-mi spui cum ti-a placut