Dacă vi se întâmplă să treceți prin Milano în vacanță, pentru shopping, purtați de responsabilitățile voastre de muncă pentru un meeting important sau mai știu eu din ce alte motive, după ce ați făcut turul orașului și ați vizitat tot ceea ce se poate vizita, după ce ați admirat priveliștea de pe Duomo, v-ați făcut loc prin mulțimea de turiști și porumbei din Piazza Duomo, ați cutreierat galeria Vittorio Emanuele și ați admirat vitrinele stilate de pe Corso Montenapoleone și Via della Spiga, v-ați lămurit în ceea ce privește noile tendințe, ați cutreierat toate magazinele de la Rinascente și de la Excelsior, v-ați îndeplinit datoriile voastre de bun angajat al firmei și ați încheiat vreo afacere, nu vă rămâne decât să vă trageți sufletul într-un loc liniștit și să gustați ceva mai mult din Italia chiar de aici din inima orașului aglomerat.
“Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy.” (B. Franklin)
Locul perfect pentru a face acest lucru l-am descoperit de curând întâmplător în una din obișnuitele noastre “girls’ night out” săptămânale, când după o zi super agitată, petrecută înconjurată de hârtii, sărind dintr-o ședință în alta ca o minge pe un teren de tenis, primul gând care îți trece prin minte e ”A drink! A drink! My kingdom for a drink!”- știu, Richard III a spus ” a horse” dar…cred că în cazul nostru, un drink ajută mai mult :D. Deși avem câteva locuri preferate, în seara cu pricina simțeam nevoia de o schimbare. Astfel una din prietenele mele a propus “un loc pe care îl știa ea”
În impunătoarea Piazza Duomo, în umbra marei catedrale milaneze, asa ca o tentație, se află un Wine Store, în care vinul este ridicat la rang de domn și, ca să înțeleagă toată lumea despre ce e vorba, oamenii cu imaginație din lumea marketului italian, i-au dat numele SignorVino. Și bine au făcut!
Cum i-am pășit pragul am fost plăcut impresionată de această casă milaneză a lui Bacchus, care știe cum să te facă să te simți bine.
Un teasc vechi de lemn te întâmpină la intrare indicându-ți strada în caz că nu știi încotro s-o apuci.
Barul de la intrare poate fi considerat vara când vă puteți înfrupta din cămara lui Bacchus pe terasa amenajată afară. Altfel vă sugerez să vă urmați instinctul și roata de car sprijinită la capătul scărilor spre inima acestui loc, la etaj, unde veți fi primiți într-un ambient cald și veți fi însoțiți într-o călătorie enogastronomică prin diversele regiuni italiene.
Un fel de Wonderland cu circa 1000 de etichete de vinuri italiene din diferite zone ale Italiei și mâncăruri tipice bucătăriei italiene regionale care pun în valoare pasiunea, cultura și experiența viticolă a acestei țări. Un loc dedicat culturii enogastronomice în care protagonistul este Domnul Vin.
Piemonte, Valle d’Aosta, Lombardia, Trentino Alto Adige, Liguria, Friulia Venezia Giulia
Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Lazio, Umbria, Marche, Abruzzo,
Molise, Basilicata, Campania, Sardegna, Basilicata, Puglia
Întreaga Italie într-un singur loc. Depinde doar de voi unde pe unde vreți să călătoriți în momentul respectiv.
Alegerea este a voastră
Noi ne-am plimbat prin Alto Adige alegând un Gewürztraminer, cantina Kellerei Kaltern Caldaro, un vin de culoare galben pai cu nuanțe aurii. Parfumat, cu miros de trandafir, ananas și fructe tropicale, cu gust plin, cremos, fin.
În timp ce așteptam ”recomandările regionale” să ne potolim puțin și foamea , cineva studia cu mare atenție și curiozitate etichetele din jur
Meniul este structurat în mod original în ”recomandări” regionale ce pot fi îmbinate ușor la vinul ales. Dacă la vin am rezistat și am păstrat zona, în ceea ce privește mâncarea a fost mai greu și am pornit într-o călătorie mai lungă :D
După aperitiv în timpul căruia care am ronțăit câte ceva din gustările aduse, ne-am răsfățat cu bucate alese din diferite zone.
“I crostoni di Signorvino” – Crostini cu pâté de ficat de pui, cremă de anghinare și pastă de vinete, prezentate frumos în borcănele haioase
“Filetto di Chianina toscana in “Tartare” ai 5 pizzichi” -Tartar de vită cu cinci condimente (Toscana)
“Bufala Campana” – Mozzarella di Bufala Campana în sos de roșii cu pâine prăjită (Campania)
“Pappa al pomodoro” -Stracciatella pe pat de crutoane scăldate în sos de roșii – date puțin la cuptor (Toscana)
“Carpaccio di tonno” – Carpaccio de ton cu salata de fenicul crud cu ulei de citrice si trei feluri de piper (Sicilia)
“Nell’Aia” – Salată de pui cu roșii cherry, nuci, țelină și măsline negre
“Formaggi del Piemonte” – Robiola, Zola, Bra, Ubriaco Castelmagno, Caprino ( Piemonte)
Dulceața de portocale cu hrean super picantă punea în evidență gustul brânzei.
Strudel cu pere și ciocolată
Dar vinul nu a lipsit nici în timpul mesei :)
Ne-a ținut companie în călătoria noastră enogastronomică, simbol de răsfăț culinar și voie bună.
Dacă v-am stârnit câtuși de puțin curiozitatea și vi se întâmplă sa fiți prin Milano, e musai să-l salutați pe Domnul Vin și să gustați Italia chiar din spatele măreței catedrale. .
Și poate cine știe ne vom întâlni, având în vedere că intenționez să mă întorc că-mi stă mintea numai la bunătățile din meniul acela plin de “recomandări” regionale.
Noroc și la cât mai multe călătorii enogastronomice !
Frumoase cuvintele, frumoase și pozele
Felicitări!
Thanks TWO
Ti-am mai spus si o sa o mai spun de cate ori voi avea ocazia: ESTI FOARTE FRUMOASA! Iar de talent nici nu mai incape indoiala…
Anca draga, ma faci sa rosesc. Sa nu exageram ;). Te pup
Recunosc că nu mă pricep la vinuri, dar mâncarea ce ați servit-o îmi place enorm. Se vede că ai fost foarte încântată de locație, ai vorbit foarte frumos despre ea. Subscriu celor zise de Anca.
Alina, e un loc unde te simti bine. Ti-l recomand cu mare drag cand ajungi la Milano, mai ales ca e la o aruncatura de bat de Excelsior, si, implicit de Ladurée ;).