Alegerea unui dish nordic pentru proiectul The Food Connection - frumosul proiect initiat de fetele de la Savori Urbane găzduit luna aceasta de Teodora @ Teo’s Kitchen m-a pus puțin în dificultate și nu atât pentru că nu prea cunoșteam bucătăria nordică ci pentru că atunci când am început să mă documentez am descoperit o sumedenie de chestii care mi-ar fi plăcut. Cum însă somonul reușește mereu să îmi atragă atenția și nu prea lipsește de pe lista mea de cumpărături, proaspăt sau afumat am decis să rămân în zona mea de confort și să fac unul din preparatele mele preferate pe care îl pregătesc destul de des, preparat pe care l-am mâncat pentru prima dată nu într-o țară nordică ci în Italia la una din cinele pregătite de prietena mea.
Gravlaks (norvegeză), gravad laks (daneză), gravlax sau gravad lax (suedeză), gravlax (islandeză) este numele pe care îl poarta somonul marinat într-un amestec de sare, zahar și mărar. Sunt unele rețete care menționează și cognac, akvavit sau vodka.
Cum se întâmplă în cazul multor rețete tradiționale există mai multe variante în funcție de zona și de gustul celui care îl pregătește. Cum nu sunt necesare multe ingrediente și prezența somonului este certă, diferențele cele mai dese sunt legate de proporția sare/zahăr folosită pentru marinarea peștelui care variază de la 1:3, 1:2, 1:1, 2:1, 3:1 ceea ce duce la un preparat mai dulce sau mai sărat. Eu prefer varianta putin mai sărata de aceea fac un amestec de sare/zahăr în proporție de 2:1. Este, cum spuneam, doar o chestie de gust.
Gravlaks - Somon marinat

Ingredients:
- file de somon - 2 bucăți egale ( cu piele) (cca 1 kg)
- sare marină - 4 linguri
- zahăr - 2 linguri
- mărar proaspăt tocat - 4 linguri
- piper alb măcinat - 1 lingură
- cognac - 2 linguri
Instructions:
- Pregătim fileul de somon asigurându-ne că nu mai are oase rătăcite.
- Amestecăm sarea cu zahărul, piperul și mărarul tăiat fin.
- Punem o bucată de somon cu pielea în jos într-un vas încăpător de sticlă. Frecăm somonul cu jumătate din amestecul de condimente și stropim cu o lingură de cognac. Punem restul de condimente pe cealaltă bucată de somon, o stropim cu cognacul rămas și o așezăm deasupra cu pielea în partea de sus.
- Acoperim cu folie alimentară și punem deasupra ceva greu care să preseze peștele (conserve de exemplu).
- Punem vasul în frigider și îl lăsăm două trei zile întorcându-l în fiecare zi astfel încât partea de jos să fie deasupra și cea de deasupra dedesubt, stropindu-l cu lichidul care se adună în vas. După 24 de ore se observă că somonul are carnea mai tare și o culoare mai intensă.
- Se scoate somonul din vas, se trece sub jet de apă pentru a elimina sarea, se usucă cu șervețele de hârtie. Se taie felii subțiri și se servește cu pâine prajită, blinis, pâine integrală sau crackers.
- De obicei se servește cu un sos de muștar eu însă am preferat de data aceasta crema de brânză (se poate folosi și crème fraîche)
Enjoy!
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Desi nu este o bucatarie elaborata, sofisticata sau foarte variata, bucataria nordica are ceva-ul acela care o face sa fie atractiva, cel putin pentru mine: simplitate in alegerea ingredientelor, citeva reguli de baza intr-ale gatitului si folosirea doar a produselor pe care le ofera arealul in care-si manifesta prezenta.
Si, cu toate astea, sunt citeva preparate care mi-au ramas la inima de la prima degustare. Iar gravlaxul se numara printre ele.
Reteta este destul de usor de urmarit, dar cred ca te ajuta sa iti impresionezxi oaspetii,. Tu de unde cumperi somonul?