Anul acesta am petrecut Craciunul la Berlin, un oras minunat, incarcat de istorie, de cultura, de arta, un oras pe care daca nu l-ati vizitat pana acum, va sfatuiesc sa o faceti. Sunt multe de spus despre Berlin si poate va intrebati de ce va vorbesc despre el cand ar trebui sa va spun o poveste cu baked potatoes. Ei, dupa cum v-ati dat seama, exista o legatura, ca doar nu-s German baked potatoes degeaba Cat am colindat Berlinul in lung si-n lat normal ca ne-am infruptat nitzel si din bucataria germana. Nici nu se putea altfel…:) …
Intr-o seara, zgribuliti dupa o zi intreaga de umblat si cascat gura prin numeroasele Christmas Markets si muzee, in timp ce ne intorceam la hotel, gandindu-ne ca ne era oarecum foame desi eram ghiftuiti cu tot ce mancasem in timpul zilei , deci nu voiam ceva foarte elaborat, ne iesi in cale, un restaurant cu nume sugestiv, Kartoffelhaus. Pentru un moment ne simtiram ca Hansel si Gretel in fata casutei de turta dulce. Am tras cu ochiul la meniul expus in timp ce am putut vedea o gramada de lume infruptandu-se din bucatele aburinde. Restaurantul era foarte invitant, parea a fi exact ce cautam, un loc cozy in care sa se manance bine , mancare tipica locului si sa se bea o bere buna. Daca nu in Germania, unde?!?!
Desi eram nehotarati deoarece aveam in minte un restaurant langa hotel, am ales sa mancam acolo si nu ne-a parut rau . Aveau un menu destul de elaborat, aveai de unde alege dar eu am optat pentru o supa de cartofi berlineza, buna rau, perfecta impotriva frigului ce-mi intrase in oase in timpul zilei si mi-au facut cu ochiul cartofii copti XXL cu branza si ierburi. A fost asa cum ne-am asteptat: am mancat bine, intr-un ambient cald si primitor
sub paza severa a unei bunici soricel
si…am gasit si berea de care va vorbeam mai sus.
Trebuie sa va spun ca nu stiam ce inseamna un cartof XXL…mi-l imaginam un cartof mare…dar m-am trezit in fata cu un cartof urias din care ar fi putut manca doua – trei persoane fara probleme. Un soi de ridichea cea uriasa….cam asa era cartoful meu. Mda…pana la urma nu am reusit sa mananc putin nici in seara aceea…a trebuit sa ma sacrific sa termin bunatate de cartof cu cottage cheese si ierburi. Oricum, mi-a placut mult cartoful acela ca m-am gandit sa fac si eu acasa si sa va impartasesc reteta ca va poate salva o cina.
Si daca tot vorbim de cartof, unul din ingredientele propuse de Andra care gazduieste in bucataria ei cu parfum de menta si rozmarin provocarea lunii ianuarie “Dulce Romanie” m-am gandit sa ma alatur participantilor. Si uite-asa vin si eu cu cartoful meu …:D…
Si ca sa respect regulile provocarii, sambata dimineata cand am fost la piata, am profitat si am cumparat niste cartofi frumosi, numai buni de aruncat in cuptorul incins si de scaldat mai apoi intr-un sos de branza parfumat. Sa nu va asteptati sa vedeti cartofi XXL in poze, ca nu am gasit….se vede ca italienii nu detin secretul german in ceea ce priveste cultivarea cartofului…:)
German Baked Potatoes

Rețetă specifica bucătăriei germane
Ingredients:
- cartofi - 4
- Philadelphia light - 160g
- iaurt grecesc - 100ml
- ulei de măsline - 1lg
- sare de Camargue - qb
- piper - qb
- mărar - qb
- chives - qb
Instructions:
Spalati cartofii bine, intepati-i cu o furculita si coaceti-i in cuptorul incins la 200° timp de 45'-50' (depinde de marimea cartofilor)
Intre timp pregatiti sosul: amestecati iaurtul cu Philly, uleiul si plantele aromatice tocate marunt.
Adaugati sare si piper proaspat macinat si asteptati frumusel sa se coaca cartofii.
Cand cartofii s-au copt, crestati-i adanc in forma de cruce si incercati sa ii desfaceti usor ( nu de tot) astfel incat sosul sa poata patrunde in interiorul cartofului. Turnati doua trei linguri de crema de branza si ceva verdeata taiata marunt.
Cartofii sunt moi cu coaja crocanta si se potrivesc de minune cu crema de branza aromata cu ierburi proaspete.
Sunt usor de facut , nu necesita foarte mult timp si va salveaza o cina light ...
...asta daca nu sunt XXL ...:D
Si ca sa vedeti cat sunt de buni , va invit la un cartof copt….
…si un pahar de bere in timp ce o ascultam pe Cassandra Wilson
Cheers!
Sa aveti o saptamana minunata!
Delight!
Sau, ca sa fim in ton – nemteste: Pläsier. (nu ca as sti germana, dar mi-a soptit google translator :D)
Arata bestial !!!
Nu-ti pot spune ce pofta m-a luat! Si mai sunt si insarcinata! :))
Diseara stiu ce gatesc: cartofii taiiiiiiiiiii
@Kyra draga, nici eu nu stiu germana, dar daca asa spune google translator, nu pot sa spun decat “danke schön”
@torturi, multumesc, poftim la masa
@Lavi, te poftesc cu drag la un cartof ;). Sa imi spui daca v-au placut.
Arata senzational!!!
Cum arata!!!!! Mor de pofta! Pup
Și mie mi-ai făcut o poftă, Diana. Trebuie să fac și eu.
Haplea, Paula, Alina, poftiti la masa
De nota 10! Alaturi de un pahar de bere rece…perfect!
Minunati cartofii Diana, iar vacanta la Berlin cred ca v-a lasat amintiri frumoase!
Imi plac cartofii mai mult decat trebuie :D,iar reteta ta este o incantare pentru mine!
Bacioni
Nu stiu cine m-a pus sa ma uit la ora asta pe net si la categoria bucate.Cert e ca mi s-a facut foame instantaneu vazand cartofii tai.
Prost!( a se citi noroc in germana;)
Cheers, sa va fi fost de bine! Arata magnific!
)
(Ce poate face un cartof, nu?
Mi-e foame!
@S&B – Asa este, berea merge de minune
Trebuie neaparat sa ii incerci si asa
Prost!
@Any -Multumesc; in perioada Craciunului, Berlinul e fantastic…
@Flory – Ce ma bucur ca nu sunt singura careia ii plac cartofii mai mult decat trebuie
@Johanna – Ha! La cat sunt de simplu de facut, iti potolesti foamea imediat
@Maya – Vezi, a trebuit sa merg pe meleagurile tale ca sa descopar ce poate face un cartof ;). Se mananca tare bine prin partile voastre. Iar berea…nu mai spun
Decadenta nu alta! Imi place
Arata extraordinar si sunt super-deliciosi! Imi place nespus si vasul nemtesc.
It looks so good… I wish the recipe were in English
could you please post the recipe in English? Really looks yummy!
@TWO- Multumesc. Hai la un cartof copt
Enjoy!
@Alina- Sunt intr-adevar super deliciosi.
@Anonymous, Unknown: English version posted
THANK YOU so much for the recipe in English! Can’t wait to try!
You’re welcome! I really hope you’ll like it ;). Thank you for your visit
Diana draga, m-ai cucerit cu reteta asta!
Iti multumesc tare mult pentru participare si te invit maine la parada retetelor