Când vorbim de bucătăria italiană fără să vrem o asociem imediat cu câteva chestii specifice. Nu putem sa nu ne gândim la paste, la pizza, la mozzarella, și nu în ultimul rând la faimoasa focaccia genoveză. Dacă nu ați avut încă ocazia sa gustați pufoșenia aceasta de pâine, puneți-vă un semn pentru următoarea vacanță în Liguria să nu uitați. E un must! La fel ca și cu pesto. Trebuie mâncat acolo unde s-a născut ca să ne dăm seama exact cum ar trebui să fie. Și pentru că luna aceasta în cadrul provocării Bucătar curajos, Diana@ Țara mea inventată ne-a propus să pregătim focaccia am copt și eu pâinica asta pufoasă, cu roșii cherry, rozmarin și oregano.
Focaccia cu Roșii Cherry, Rozmarin și Oregano

Ingredients:
- făină albă manitoba - 450g
- apă - 240ml
- zahăr - 1 1/2 lgt
- sare - 1lgt
- drojdie naturală - 35g
- rozmarin proaspăt - câteva crenguțe
- oregano proaspăt - câteva frunze
- sare roz de Himalaya cu ierburi aromatice - după gust
- ulei de măsline - 4lg + qb pentru pus deasupra
- roșii cherry - 300g
Instructions:
- Se încinge cuptorul la 190°
- Se pregătește aluatul. Eu m-am lăsat ajutată de draga mea Moulinica care frământă mai bine decât mine. Am pus ingredientele în ordinea aceasta : apa, ulei, sare, zahar, faină, drojdie și rozmarin tocat și restul l-a făcut ea în 1h și 25'. În cazul în care nu vreți sa folosiți mașina de pâine ca să vă ajute cu aluatul , dizolvați drojdia cu zaharul într-un bol cu puțină apă călduță. Puneți într-un vas jumătate din cantitatea de făină, faceți o gropiță în mijloc și adaugați drojdia cu zaharul dizolvate, apa și 1 lingură de ulei. Se amestecă bine și se lasă la crescut 20'- 30'. Se adaugă restul de făină, uleiul, sarea și rozmarinul tăiat mărunt și se frământă până se obține un aluat omogen și se lasă la crescut până își dublează volumul
- Se întinde aluatul ușor într-o tavă unsă și tapetată cu făină; se apasă aluatul ușor cu vârful degetelor, se toarnă puțin ulei de măsline astfel încât uleiul să pătrundă în locurile create de degete și se lasă la dospit acoperit încă 30' la loc cald
- Între timp se spală și se taie roșiile felii , se elimină semințele
- Când aluatul a crescut se adaugă roșiile și se împing ușor în aluat; se asezonează cu sare și se adaugă frunzele proaspete de oregano; se stropește cu ulei de măsline din nou și se lasă din nou la dospit încă 30'
- Se coace în cuptorul încins cca 30-40' până se rumenește puțin.
- Nu vă puteți imagina mirosul din bucătăria voastră.
- Foccacia este puțin crocantă și foarte aromată
Poftă bună!
Mmm! Exact asta a fost primul lucru la care m-am gandit cand am vazut pozele, la ce miros minunat trebuie sa umple bucataria! Arata fantastic ♥
As fi vrut sa pot descrie mirosul acela minunata dar cuvintele nu mi-ar fi fost de ajuns. Spe ca pozele au reusit sa spuna macar un pic cam cum era focaccia asta ;). Multumesc de vizita, Monica. <3
Arată minunat, Diana! Nu am mai mâncat de ceva timp.
Nici eu nu mancasem de ceva vreme, Alina. Noroc cu provocarea
Pozele sunt exceptionale ca intotdeauna!
Multumesc draga tiza ;).
This looks so bright, beautiful and moreish!
Thank you Angie and thanks for passing by
Numai o întrebare am și eu, cum poți sa te abții sa nu termini toată pâinea dintr-un foc
Trebuie sa recunosc ca e greu, dar, stii, “I have a conscience” si ma gandesc la cantar
Hello ! niciodata nu mi-a reusit o focaccia pufoasa , desi sunt maritata cu un italian mereu m-am facut de rusine. Spune-mi si mie unde gasesc aceste ingrediente si spune-mi si mie te rog ce este aceea ,, faina alba manitoba” .Merci
Hello, Raluca. Ingredientele sunt dintre cele mai simple si daca locuiesti in Italia nu ar trebui sa ai probleme in a le gasi. Ce anume ti-ar putea crea probleme? Am folosit drojdie naturala uscata ( lievito madre secco) care se gaseste mai nou in magazine. Faina manitoba este o faina de grau tanar, cu un continut mai mare de gluten, indicata la preparatele de panificatie. Aluatul cu manitoba este mai elastic si mai usor de manevrat. Atat faina cat si drojdia le gasesti la Esselunga. Sare poti folosi de care vrei (sare marina.)Daca mai ai neclaritati, sunt aici. Te pup si spor la framantat
Buna! Eu locuiesc in Romania si nu am vazut in magazine, faina manitoba. Daca folosesc faina obisnuita, nu o sa-mi iasa bine foccacia?
Multumesc anticipat, pentru raspuns.
Buna,Luminita
Faina manitoba este o faina foarte bogata in gluten. Incearca sa cauti o faina cu o cantitate mai mare de proteine si o poti inlocui. Spor la treaba.