Deși părea foarte departe, iată că August bate la ușă și, în prag de vacanță, îmi aduce bucuria de a fi gazdă a uneia dintre cele mai îndrăgite și de succes inițiative din blogosfera românească, “Provocarea Dulce Românie” lansată de Mihaela cu scopul de a oferi bloggerilor culinari “o ocazie de a vedea idei noi și de a ne cunoaște mai bine” (MPD).
Aventura Dulce Românie a început cu mai bine de doi ani în urmă, când Mihaela a făcut doveacul vedetă și ne-a îndemnat să-l folosim în rețetele noastre.
A urmat o lungă serie de provocări, cu ingrediente dintre cele mai variate care ne-au purtat prin diferite colțuri ale lumii și ne-au dat posibilitatea de a ne îmbogăți repertoriul culinar cu rețete și arome inedite. Ca să înțelegeți ce vreau să spun și să realizați amploarea proiectului Mihaelei vă propun să trecem în revistă ingredientele și temele aduse în lumina reflectoarelor până acum:
2010
- Provocarea Lunii Octombrie 2010 – Dovleac – De prin lume adunate
- Provocarea Lunii Noiembrie 2010 – Nuci și Usturoi - Furnicuța boscodină
- Provocarea Lunii Decembrie 2010 – Peste și Fructe de mare - Alison’s trials
2011
- Provocarea Lunii Ianuarie 2011 -Rucola și Ciuperci – Bucătăria aromată
- Provocarea Lunii Februarie 2011 – Ciocolata – Dulciuri fel de fel
- Provocarea Lunii Martie 2011 – Cafea și Vin – Bucătăria furnicutilor
- Provocarea Lunii Aprilie 2011 – Miel și Miere – Bucate pe alese
- Provocarea Lunii Mai 2011 – Sparanghel si Dulce de Leche – Explora Cuisine
- Provocarea Lunii Iunie 2011 – Menta și Cireșe– Dulcegării culinare
- Provocarea Lunii Iulie 2011 – Fructe de pădure și Busuioc – Rețete fel de fel
- Provocarea Lunii August 2011 – Pui și Prune– Rețete papa bun
- Provocarea Lunii Septembrie 2011 – Vinete și Pere – Betty Kitchen
- Provocarea Lunii Octombrie 2011 – Cupcakes și Ziua Recoltei – My Fancy Cake
- Provocarea Lunii Noiembrie 2011 – Mere și Hrean– Xandrine si ale ei ispravi culinare
- Provocarea Lunii Decembrie 2011 – Ghimbir și Prăjiturele de Crăciun – Cooking with my soul
2012
- Provocarea Lunii Ianuarie 2012 - Detoxifiere și Citrice – Mitinita
- Provocarea Lunii Februarie 2012 - Drojdie și Rețete cu Dragoste– Caietul cu rețete
- Provocarea Lunii Martie 2012 – Paste și Frișcă – Arome și culori
- Provocarea Lunii Aprilie 2012 – Mac și Specialități de Paști– Blog de soție fericită
- Provocarea Lunii Mai 2012 – Spanac – Toată ziua în bucătărie
- Provocarea Lunii Iunie 2012 - Caramel și Preparat Vegetarian - Andie’s Veggies
- Provocarea Lunii Iulie 2012 – Zmeură, Vanilie și Brânză de capră - Simplu și bun
- Provocarea Lunii August 2012 – Amintiri din copilărie și Levănțică – Kiss the Cook
- Provocarea Lunii Septembrie 2012 – Piersica și De-ale cămării – All Day Cooking
- Provocarea Lunii Octombrie 2012 – Cea mai bună rețetă personală – Plăceri simple
- Provocarea Lunii Noiembrie 2012 – Ziua României– De prin lume adunate
- Provocarea Lunii Decembrie 2012 – Bezea – The Foodie Family
2013
- Provocarea Lunii Ianuarie 2013 – Cartofi și Mere – Menta si rozmarin
- Provocarea Lunii Februarie 2013 – Mango, Nuca de cocos, Bucătăria Internațională – Pasiune si culoare
- Provocarea Lunii Martie 2013 – Cacao, Nuci, Ziua femeii – Enjoy Dessert
- Provocarea Lunii Aprilie 2013 – Leurda, Ciuperci, Tarte Rustice – Cat’s Kitchen
- Provocarea Lunii Mai 2013 – Mazăre, Căpșuni și Salate – Delicatesa
- Provocarea Lunii Iunie 2013 – Aluaturi dulci și sărate, Ziua Copilului: aperitive festive, deserturi colorate – Simona’s World
- Provocarea Lunii Iulie 2013 – Să gătim sănătos cu fructe și legume de sezon- Blog cu Legume
Cred că 34 de luni sunt mai mult decât suficiente ca să aveți o imagine clară despre succesul inițiativei în rândul bloggerilor care au răspuns provocărilor și ne-au încântat cu rețetele lor savuroase și imagini fermecătoare.
După o lungă listă de așteptare în care am urmărit cu mare interes și cu mult drag provocările propuse de celelalte gazde, here I am now, gazdă a unei noi provocări, provocarea lunii august. Trebuie să recunosc că nu a fost simplu să aleg ingredientul pentru luna august considerând că în mai bine de doi ani, all the goodies were taken . Și apoi e vară și mulți dintre noi suntem încă în mood de vacanță, scăldați de razele soarelui, alintați de briza mării sau de umbra și răcoarea munților și nu aș vrea să vă pun la treabă. De aceea, provocarea lunii august se vrea o provocare simplă și accesibilă tuturor, o provocare de vară, de vacanță.
Așadar, m-am gândit, m-am sucit, m-am răzgândit și “analizând” vedetele lunilor precedente, ca să nu spun “anilor precedenți”, am observat că Măria sa Roșia, regina verii, nu a avut încă o lună dedicată. Ok, spuneți voi, mai sunt și alte ingrediente care nu au fost vedete încă, dar eu iubesc roșiile (și sunt sigură că nu sunt singura :D) și le consider potrivite pentru aceasta provocare mai ales pentru că îmi amintesc mereu de vacanța de vară petrecută la bunica și de salata ei minunată de roșii pe care o mâncam cu brânză proaspătă de vacă și pâine prăjită. Așa că vă rog să nu vă fie cu bănat că vă propun să transformați roșia în starul preparatelor voastre.
“Roșia, astrul pământului, multiplă și fertilă stea, cu ale ei arcuiri și curgeri, aleasă desfășurare și abundență , fără duritate, fără asprime, fără ironii, roșia ne dăruiește cadoul ei de pătimașă culoare și rece împlinire” (Pablo Neruda- Oda al Tomate)
Roșia are o valoare nutritivă deosebită datorită conținutului său bogat în magneziu, fosfor, fier, potasiu, vitamina A, B și C, acid folic și licopen, un puternic antioxidant. De aceea cred că ar trebui să profitam de prospețimea acestora pe timpul verii adăugând totodată o pată de culoare alimentației noastre.
Urmând sfatul Anei, vă invit “să gătim sănătos” și luna aceasta, cu roșii de această dată, roșii pe care, ca și Andra, vă rog să le procurați de la piață, din propria gradină, de la vecini sau de la vânzătorul de fructe și legume de încredere care comercializează produse bio.
Și pentru că vă vorbeam de vacanță mai sus și vreau să vă simțiți ca în vacanță când gătiți pentru provocare vă propun o temă alternativă care să vă facă sarcina mai ușoară și mai plăcută: Arome de vacanță, arome de vară (cu sau fără roșii ) – preparate dulci sau feluri principale, salate, aperitive sau băuturi care vă duc cu gândul la vacanță programată sau deja trecută, preparate potrivite zilelor toride de vară. Cu siguranță visați la ceva bun de pe tărâmurile pe care le-ați vizitat sau urmează să le vizitați și ar fi tare frumos să le împărtășiți cu noi ;).
Avem ingredientul lunii, avem o temă … Roșia și/ sau Arome de vacanță, arome de vară … and now what?! … Simplu:
Dați frâu liber imaginației, publicați articolul cu rețeta pe blogul vostru făcând trimitere Provocarea Dulce Românie și trimiteți o scurtă descriere a preparatului cu link la rețetă și o poză la adresa contact@disturbinglydelicious.ro până pe 29 august.
Acestea fiind spuse, vă doresc un August splendid cu zile frumoase, pline de inspirație și spor la gătit.
Aștept cu drag rețele voastre cu roșii proaspete și/sau arome de vacanță și ne reîntâlnim la sfârșitul lunii să vedem ce-a ieșit și pe unde ne-om plimba
cat de provocatoare e tema, pot spune doar ca o ador si am sa incerc sa sosesc cu ceva.Pupici
Ma bucur ca e pe placul tau si te astept cu mare drag, Ioana. xoxo
astept parada, din pacate n-am apucat sa postez nimic, pregatisem ceva, dar n-am mai apucat sa urc reteta:(
Ador articolele tale. Le spui asa frumos! <3
Sper sa ajung si eu
Te pup,
M.
Oh, draga Maya, eu te astept , sa stii ! <3 Pupici
Frumoasa provocare! Abia astept sa vad cum o sa fie
Si eu sunt curioasa ce-o sa iasa, Laura. Te astept cu reteta/retetele tale
Imi plac mult provocarile tale! Cu drag am sa particip
Te pup
Draga mea Paula, nici nu ma gandeam ca nu o sa vii si tu macara cu o reteta minunata ;). Te pup.
Foarte frumoasa provocarea ta !!! Sper din tot sufletul sa am timp si sa pot pregati si eu ceva !!
Te-astept cu mare drag, Adina! <3
Cred ca as putea sa-ti trimit cate o reteta in fiecare zi de vara
Ce frumos!!!! Asa am avea cu siguranta o minunata colectie de retete sanatoase ;). <3
DAAA! Am intuit bine!
La rosie ma gandeam, asa ca am deja pentru tine cateva retete!
Oooo…ce ma bucur ca am avut aceeasi idee. Abia astept sa vad ce ne-ai pregatit!!! Te astept cu drag <3
Și eu particip, mai ales că ești tu gazda de luna aceasta. Te pup!
Draga mea Alinutza! <3 Te astept cu mare drag. xoxo
Sper sa ajung si eu la aceasta frumoasa parada!
Eu te astept! Ai o luna la dispozitie ;). Te pup
Frumoasa provocare!! Multumesc de invitatie!!!
Ma bucur ca-i pe gustul tau, Lili. Te-astept cu drag
Pingback: PASTE CU ROSII COAPTE | Diva In Bucatarie
Suuuuuuuuuper, deabia astept!!!!!!!
Si eu te astept cu drag, Micky . xo
Vin și eu, vin și eu!!! M-am gândit deja ce să fie cu roșii și am niște idei de vacanță nepublicate încă
Sa inteleg ca provocarea asta a picat la fix pentru ideile de vacanta nepublicate inca ;). Abia astept sa vad ce ne pregatesti, Ile xoxo
Ce tema generoasa…va fi o adevarata provocare sa ma decid asupra preparatului pe care sa-l trimit; eu imi incep ziua mancand o rosie spalata in roua, rupta direct de la vrej, asa de mult iubesc minunile astea mai mici sau mai mari. Voi fi prezenta la parada, cu asa ingredient, tot sa defilez!
Mmmm…ce bun!! Te invidiez pentru ca poti sa te bucuri de minunile astea in propria gradina, Gela. Presimt ca o sa fie o parada frumoasa! Te astept cu drag xox
super inspirata alegerea…ne place foarte mult!
pe curand draguta >3<
Ma bucur mult ca alegerea e si pe placul vostru , fete dragi <3. Abia astept sa vad cu ce-o sa ne incantati xo
Mmmm… rosiile, legumele mele preferate vara! Sper sa vin si eu cu o reteta!
That makes two of us, Isabela ;). Te astept cu mare drag. xo
Cu siguranta voi participa la provocarea ta, draga Diana! Ma atrag mult aromele verii si ale vacantei
Abia astept sa vad cu ce-o sa ne rasfeti, draga Liana. Te pup. xoxo
Frumoase teme! Fac tot posibilul sa fiu prezenta la parada.
Te astept Alexandrina!!! xoxo
Pingback: CHUTNEY CU ROSII VERZI, CEAPA SI MERE | Diva In Bucatarie
Pingback: SUPA PICANTA DE ROSII CU BUSUIOC | Diva In Bucatarie
Pingback: Pui Cacciatore » Arome din bucatarie
Pingback: Zarzavat pentru iarna cu rosii, dovlecei si ardei | cufarul cu bucurii
Pingback: Bruschette cu ton şi roşii | Arome Culinare
Am fost placut surprinsa cand am vazut, acum cateva zile, pe blogul meu proaspat, invitatia de la tine, Diana. Mi-a placut tema imediat si mi-a si venit o idee draguta. Apoi mai multe. Acum, inca imi mai vin idei, doar pe tema :D. In sfarsit, astazi, am reusit sa coc ceva. Pe aceasta cale te anunt ca voi da curs invitatiei tale, provocarea fiind cu atat mai mare pentru mine cu cat este prima data cand iau parte la o astfel de initiativa cu un scop asa de frumos. Vorba multa, saracia omului, asa ca te salut si iti multumesc din suflet pentru invitatie!
Ma bucur mult ca tema a fost pe placul tau, Oana. Abia astept sa vad ce ai pregatit. “Blogul tau proaspat” e incantator. xoxo
am pregatit deja retetaaaaa
Abia astept sa vad ce-ai facut!!!:)
Scuze ca raspund asa de tarziu invitatiei. M-a incantat ideea pentru ca am pierdut sirul acestei provocari. Am participat un an si ceva la ea si dupa aceea am renuntat ca eram aglomerata cu proiectele personale. Apoi n-am mai primit invitatie de la nimeni… Deci, daca o sa fie loc, ma prezint cu doua variante, din care una e desert! Un weekend placut!
Elena,te astept cu mare drag. O duminica frumoasa! <3
Am trimis datele si pozele pe mail. Sper ca e ok. Cu mare drag am preparat pentru aceasta provocare!
Multumesc Elena ca te-ai gandit la mine si mi-ai trimis retetele acestea minunate. O duminica frumoasa.
Ma bucur ca am descoperit cine e gazda luna aceasta. Imi place blogul tau Diana asa ca incerc sa particip si eu.
Duminica frumoasa! Sara
Te astept cu mare drag, Sara! xoxo
Un preparat l-am facut deja si e pe blog, azi s-a nascut si-al doilea si va fi gata de parada, succes tuturor in pregatirile pentru defilare!
Abia astept sa vad si al doilea preparat si nu uita sa imi trimiti mail cu fotografiile
Pingback: Retete de vara: Salata de rosii Heirloom cu burrata, fistic si lime [lacto-vegetarian] - Menta & Rozmarin
Pingback: CHUTNEY DE ROSII GALBENE | Diva In Bucatarie
Pingback: Coaste de miel marinate cu mustar si cimbru | In jurul Kadiei
Particip si eu, n-am uitt, dar am fost in vacanta
Trimis mail. Pupici multi!! :* :*
Multumesc Liana! Am primit mailul. Mia-i facut o pofta
Te pup. O zi frumoasa
Pingback: Inghetata de Dulce de Leche | Bucataria familiei mele
Pingback: Salata calda cu naut, rosii coapte si frunze de sfecla | Blog cu legume
Pingback: Hummus cu linte (roșie) și roșii uscate. Turte moldovenești | Ladleful
Pingback: Crostini cu rosii cherry si doua feluri de branza | Prăjiturici şi alte dulciuri.
Pingback: Maria sa, Rosia! | Viva La Dolce Vita!
Pingback: Înghețată de roșii uscate și busuioc... - Papa la Ile