“ Autumn Serenade” – John Coltrane & Johnny Hartman
“Season of mists and mellow fruitfulness,/Close bosom-friend of the maturing sun;/Conspiring with him how to load and bless/With fruit the vines that round the thatch-eaves run;/To bend with apples the moss’d cottage-trees,/And fill all fruit with ripeness to the core;/To swell the gourd, and plump the hazel shells/With a sweet kernel; to set budding more,/And still more, later flowers for the bees,/Until they think warm days will never cease;/For Summer has o’erbrimm’d their clammy cells.”- (J. Keats – Ode to Autumn)
Hello toamnă! Cred că spun asta în fiecare an, dar, deși sunt născută iarna, toamna este anotimpul meu preferat. O ador! Îi iubesc bogăția și paleta variată de culori și arome. Iubesc diminețile însorite cu frunzele aurii scăldate în lumina soarelui leneș de toamnă. Iubesc zilele ploioase care mă țin în bucătăria mea caldă scăldată în miros de pâine proaspătă. Iubesc delicioșii hribi. Iubesc castanele. Și iubesc smochinele. Oh, da! Le iubesc. Proaspete sau în diverse combinații dulci sau sărate reușesc mereu să îmi creeze o stare de bine.
Le-ați încercat vreodată cu brânză de capră și puțină miere? Tocmai făcusem pâine de casă și cum aveam niște brânză de capră și câteva smochine mi-a venit geniala idee să le combin și așa am reușit să fac cei mai buni crostini ever. Mierea de salcâm de la tata și ceva piper negru au completat tabloul de toamnă alături de câteva frunze proaspete de cimbru. Atât! De-aveți Prosecco prin casă să știți că puteți avea invitați la un “aperitivo” și îi veți cuceri cu siguranță.
După cum ați intuit, nu-i vorba de vreo rețetă complicată. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și ceva imaginație.


- pâine de casă
- smochine
- brânză de capră
- miere de salcâm
- cimbru proaspăt
- piper Tellicherry
- Încingeți cuptorul la 180°.
- Spălați smochinele și tăiați-le într patru.
- Tăiați pâinea felii și puneți feliile într-o tavă pe hârtie de copt.
- Pe fiecare felie de pâine puneți brânză de capră ( o felie) și câteva felii de smochine.
- Adăugați piper proaspăt măcinat și câteva picături de miere.
- Coaceți în cuptorul încins circa 8'.
- Adăugați câteva frunzulițe de cimbru și serviți cu poftă.
- În loc de pâine de casă puteți folosi o baghetă franțuzească.
Delicați și totuși plini de savoare, acești crostini nu vor fi ușor de uitat!
Enjoy!
P.S. Nu uitați de Prosecco ;)
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Pare ceva foarte crocant, iar incredientele sigur ii vor da o aroma puternica. Imi place cum arata si de gust nici macar nu ma indoiesc, trebuie testat. Multumesc mult pentru reteta!
Adriana, desi par, acesti crostini nu sunt foarte crocanti. Tocmai pentru a evita acest lucru nu am prajit painea inainte. Oricum, combinatia e fantastica. Iti multumesc de vizita
Combinația e și una din preferatele mele. Iar toamna o aștept mereu pentru smochine. Fie, și pentru ziua mea! ^_^
E greu sa nu iti placa combinatia asta, Laura. Cu siguranta ziua ta te face sa iubesti toamna si mai mult.
Keats, Coltrane e buon cibo e sono già 3 le cose che abbiamo in comune. Adoro questi crostini, sono perfetti. Qui in autunno ne mangiamo spesso, con l’aggiunta di olio di nocciole e il miele di castagno.
Foto bellissime
Cara Rebecka, anch’io ho avuto la stessa sensazione quando ho scoperto il tuo blog, quella di avere qualcosa in comune, oltre alla origine. Grazie per le tue parole e per la visita. Con il miele di castagno li ho provati anch’io, l’olio di nocciole invece mi è sconosciuto. Adesso devo cercarlo
Un abbraccio da Milano. :*
Wow, smochinele si branza de capra sunt preferatele mele. Abia astept sa incerc reteta si sa ma bucur de gustul ingredientelor mele preferate. Felicitari!
M-aș fi gândit și eu că sunt crocanți înainte să arunc o privire peste comentarii. Dar observ că, într-adevăr, pâinea nu este prăjită, nici smochinele. Totuși, am început puțin să salivez doar văzându-le.