Săptămâna acesta a fost tare urât. O vreme gri, apăsătoare rece și umedă. Simțeai umezeala în oase, în suflet. Nori gri spânzurați deasupra orașului creau o atmosfera și mai apăsătoare. De plumb.
Milano e un oraș gri de felul lui dar când vremea e mohorâtă devine de-a dreptul insuportabil. Acum câteva zile a început să plouă. Și-a plouat. Și-a tot plouat. Și ce să faci pe-o vreme de-asta? Din pragul bucătăriei vedeam stropii mari de ploaie spărgându-se pe acoperișurile blocurilor vecine…nori zgribuliți purtați de vânt…și câte un sunet de clopot răzleț, rătăcit din clopotnița bisericii de peste drum fără voia lui, se pierdea gri-ul orașului. Nici nu se punea vorba de ieșit din casă. Felix torcea nepăsător, cu spatele la fereastră, în ciuda ploii parcă. Ce să faci pe o astfel de vreme?!?! Aveam și niște chestii de făcut pentru birou pentru luni dar…cu așa o vreme…nici gând. Mă simțeam ca la scoală .Vă mai amintiți cum era pe vremea când eram elevi și aveam de făcut lecții în weekend?!? Și orice scuză era bună ca să mai tragem de timp? Exact așa eram eu. Dădeam târcoale calculatorului și inventam câte o scuză ca să nu mă apuc de lucru: îmi aminteam tot felul de lucruri pe care nu le făcusem și care trebuiau făcute.
Dar când acestea s-au terminat nu am mai avut de ales: ori work ori o scuză plauzibilă care să mă țină ocupată ceva vreme. Doar, doar. mi-o veni cheful de a lucra de acasă. Și ce credeți?!?! Mi se făcu poftă de mămăligă. Ha! Da, de mămăligă! Ați auzit bine: MĂMĂLIGĂ! Și așa a început totul. Saved by polenta!…:)…
M-am luat frumușel de mânecă, m-am trimis în bucătărie și m-am apucat de treaba fredonând Cassandra Wilson …”I can stand the rain, against my window…” Și cum m-a lovit inspirația, am decis să fac o mămăligă parfumată cu ierburi proaspete și roșii uscate. Îmi plac roșiile uscate mult de tot. Le mănânc ori de câte ori am ocazia: în sanwich-uri , la un aperitiv, în risotto, în tarte sărate, în pâine…nu le iert. Și gândindu-mă mai bine mi s-a năzărit că niște gorgonzola ar da un plus de personalitate la mămăliga noastră aromată. Și uite așa s-au născut niște crocante batoane parfumate de mămăligă cu gorgonzola la cuptor.
Batoane de mămăligă cu roșii uscate, ierburi aromatice si gorgonzola

Ingredients:
- mălai - 375g
- apă - 1,5l
- cimbru - qb
- busuioc - qb
- rosmarin - qb
- roșii uscate - qb
- parmezan ras - 5lg
- unt - 30g
- gorgonzola - 200g
- sare - qb
- piper - qb
Instructions:
- Spălați și tocați ierburile aromatice. Eu am pus o lingura de busuioc tocat, una de cimbru și una de rozmarin.
- Tocați și roșiile uscate (3 linguri ).
- Puneți apa la fiert într-un vas încăpător cu sarea.
- Când apa începe sa fiarbă adăugați mălaiul în ploaie și amestecați continuu cu un tel în forma de pară, cu o lingura de lemn sau, ca bunica, cu un făcăleț. Fierbeți mămăliga la foc mic până se îngroașă și obțineți o compoziție omogenă. Timpii diferă în funcție de tipul de mălai pe care îl folosiți Urmați instrucțiunile de pe ambalaj ca sa nu dați greș ;). Eu am folosit un mălai care nu necesita mai mult de 10'.
- Când mămăliga este fiartă adăugați parmezanul , untul, piperul și la urmă ierburile aromatice și roșiile uscate. Amestecați bine.
- Răsturnați mămăliga pe hârtie de copt unsa cu puțin ulei de măsline într-o tavă și distribuiți-o pe toată suprafața tăvii ( o întindeți ca pe un aluat) sa obțineți un strat de un deget. Puteți pune hârtie de copt deasupra să vă fie mai ușor să o nivelați.
- Lăsați mămăliga să se răcească și tăiați-o în dreptunghiuri egale ( batoane de cca 3 cm )
- Puneți câte un triunghi de gorgonzola pe fiecare baton.
Coaceți batoanele în cuptorul încins la 200° pentru cca 10'-15' până vor deveni ușor crocante iar brânză se va topi inundându-le de savoare.
Se servesc calde dar sunt bune și reci.
Mie chiar mi-au plăcut mai mult reci căci aromele erau mai bine definite și se simțeau mai puternic.
Asta pentru că am savurat vreo câteva în timp ce lucram , că n-am mai avut nici o scuză :).
Poftă bună!
Și pentru că mămăliga astăzi este vedeta blogosferei românești, vă invit să trageți cu ochiul și la celelalte rețete pregătite de bloggerii participanți la acest proiect.
- Diana @ Rețetele mele dragi
- Violeta @ Caietul cu rețete
- Claudia @ Arome Culinare
- Geta @ Rețetele Panseluței
- Iuliana @ Bucate Aromate
- Cerasela @ Saffron and Dates
- Lili @ Cu Lili în Bucătărie
- Elena @ Bucătăria Elenei
- Gabriela @ Culoare și Savoare
- Andreea @ Dea’s Cakes
- Brindusa @ Cooking with my soul
- Dana @ Prăjiturici și alte dulciuri
- Flory @ Rețete fel de fel
- Georgiana și Iolanda @ Sisters’ Kitchen
- Lacramioara @ Arome în bucătărie
- Alexandra @ GustoLandia
- Oana @ Tasty and Fast
- Ioana @ Pasiune și Culoare
- Carmen-Ana @ Savoarea Bucatelor
- Laura @ Rețete ca la mama
- Mary @ Merișor și rețetele ei
- Bucătăresele Vesele @ Bucătăresele vesele
- Ramona @ Piri Piri e Canela
- Nico @ In bucătăria vesela
- Radu @ Bucătăria lui Radu
- Doina @ Arta culinara cu Doina
- Dana @ Aphextwinz’s Blog
- Gina @ Pofta buna
- Alice @ Tara bucatelor
- Daiana & Cosmin @ Simplu si Bun
- Lucian @ Food and Beyond…
- Uica Mihai @ Uica Mihai
- Adriana Lucia @ Dragostea in bucate
aaaaaa…fac si eu , minunata ! mercic
Super! Mi-e dor de o feliuta…
Of, și eu m-am plictisit de vremea mohorâtă de aici:(. Interesantă gustarea ta, Diana. Și eu am de gând azi să fac ceva dulce cu făină de porumb:).
Pot sa spun doar: PERFECTA, SIMPLA, AROMATA, SAVUROASA, …
Gorgonzola that do wonders.
Hmmm, cat de bine arata, trebuie sa o incerc si eu neaparat-Noroc ca azi face mama mamaliguta si peste, ca daca nu ma infiintam la tine:D
Vrei zapada?trimit eu cat vrei ca eu m-am saturat de ea.
@Coco, nu ai pentru ce. Sunt sigura ca o sa iti placa. Astept dovada: o pozica sa o punem aici la dovezi
@Din dragoste pentru gatit, te astept cu drag
@ Alina, te inteleg perfect. Eu nu mai suport vremea asta. Abia astept sa vad ce faci tu dulce
@Kyra, multumesc. Pupici.
@Johanna, chiar te rog sa o incerci. E buna rau. Dar si mamaliguta cu peste e buuuuna. Ce spuneai de zapada ?;)
Clar pe gustul meu!!Imi place ideea!
Ma bucur ca iti place, Haplea
Foarte interesanta polenta ta.
Am luat si eu o bucatica.
Cu mare drag, Doina
Vremea bacoviana ma deprima,si sunt la fel ca tine fara chef de nimic si inventez scuze ca sa fug de responsabilitati,hahahah.
Imi place mamaligutza la nebunie,as incerca-o in viarianata ta dar stii ca nu ma dau in vand dupa gorgonzola.O inlocuiesc cu mozzarela
pupici
Stiu ca nu iti place gorgonzola, Violeta, dar pentru tine o pot pregati cu altfel de branzica :*
ingenios si bun
felicitari !
Multumesc Adriana :*
Ce bine arata!!! O varianta deosebita!
Multumesc Gabriela! :*
Grozav!!!
<3
Pingback: Am pus-o de mamaliga | Aphextwinz's Blog
Pingback: Mamaliga cu lapte | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu
Foarte interesanta mamaliga ta,Diana.
O sa incerc si eu varianta asta mai… stilata
Multumesc Claudia. E simplu rau de facut
arata fenomenal…si gustul cred ca e pe masura!
P.S. desi la mine e vreme frumoasa…tot n-am chef de lucru pt. job, nici eu!
Multumesc Adnia. Te inteleg perfect
Ce mamaliga deosebita si aromata! Eu sunt pe invers, vremea mohorata ma inspira
Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…
Pingback: Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”) | Arta culinara cu Doina
Pingback: Mamaliga fiarta in lapte de cocos | Retetele Mele Dragi
Eu sunt singura care mãnâncã brânzã albastrã asa cã tot timpul am bucãti in congelator; ce poftã mi-ai fãcut!
Tare faina reteta!! Trebuie incercata!
Multumesc Dea :*
Oare merge si cu Roquefort?
Cred ca da, deși Roquefort-ul e mai puțin cremos decât gorgonzola.
Pingback: Rulada de Mamaliga cu Ciuperci | Retete Culinare - Bucataresele Vesele