Bucataria frantuzeasca e printre preferatele mele dupa cea italiana. Nu ca francezii n-ar fi chic si ca nu ar sti sa gateasca :). Oh, nu! Sunt chic, si inca cum! Si stiu si sa gateasca! Si gatesc bine. Doar ca incerc sa evit excesul de unt si de grasimi si stim cu totii ca bucataria franceza nu e cea mai light.
Dar, chiar si asa, din cand in cand ne mai facem poftele cu cate ceva frantuzesc chiar daca stim ca va trebui sa alergam putin mai mult in timpul saptamanii :).
Si daca ne gandim la bucataria franceza nu poate sa nu ne vina in minte deliciosul confit de canard, specialitate tipica Gasconiei.
Pana la urma nu-i mare filosofie confit-ul asta ca e cam acelasi principiu cu care pregateau bunii nostri carnea de porc la tara si o pastrau iarna. E un procedeu simplu cu rezultat fantastic.
Cum aveam doua pulpe frumoase de rata le-am pus gand rau si le-am transformat in “confit” iar ca sa pastram specificul francez al pranzului, le-am servit cu pommes sardalaises si un pahar de vin Barton & Guestier, Bordeaux Reserve in compania celor de la Mixtopia.
Confit de Canard aux Pommes Sarladaises

Reteta tipica franceza
Ingredients:
- Confit de Canard
- pulpe de rață - 2
- sare de Camargue - 1lg
- piper curcubeu - qb
- cimbru - qb
- foi de dafin - qb
- usturoi - 2 căței
- grăsime de rață topită - 500g
- Cartofi Sarladaises
- cartofi roșii - 500g
- usturoi - 2 căței
- pătrunjel - 1 legatură
- cimbru - qb
- chives - qb
- grăsime de rață topită - 2lg
- sare - qb
- piper - qb
Instructions:
Confit de canard
- Frecati pulpele de rata cu usturoi strivit. Amestecati intr-un vas de sticla sarea cu piperul , foile de dafin si frunzele de cimbru. Frecati pulpele de rata cu amestecul obtinut si lasati-le la rece in vasul acoperit cu pelicula alimentara pana la 48h, intorcandu-le o data.
- Curatati pulpele de sare si condimente si puneti-le intr-un vas de lut cu cativa catei de usturoi, acoperindu-le cu grasime.
- Incalziti cuptorul la 120° si introduceti vasul in cuptor. Lasati carnea in cuptor la foc mic 4-5 ore. In mod normal carnea gatita asa se poate pastra cateva luni in borcan cu grasimea in care s-a facut, dar e cam dificil sa faci asta :)). Eu recunosc ca am gatit-o sa o mancam la pranz; nici gand sa o pastrez.
- Gatita astfel, carnea este de o fragezime fantastica si gustoasa rau. Da, gustoasa este cuvantul perfect.
- Ca garninura dupa cum va spuneam mai sus am pregatit cartofi sarladaise, un preparat tipic din Périgord
Pommes de terre sarladaises
- Spalati cartofii si tatiati-i rondele subtiri ( Cartofii pe care i-am folosit eu nu trebuiau curatati. In cazul in care folositi cartofi normali, curatati-i de coaja). Uscati-i cu un prosop de hartie.
- Incingeti grasimea de rata intr-o tigaie. Adaugati cartofii si prajiti-i usor la foc iute, amestecand constant pana incep a se rumeni.
- Condimentati cu sare si piper proaspat macinat. Adaugati usturoiul feliat subtire, chives-ul si patrunjelul tocate marunt.
- Acoperiti si sotati cartofii la foc mic cca 20'-25', scuturand tigaia usor din cand in cand.
- Cartofii vor fi aurii, crocanti la exterior si moi in interior.
- Serviti confit-ul de canard pe un pat de cartofi sarladaise.
Un pahar de vin rosu (am optat pentru Barton & Guestier, Bordeaux Reserve) se potriveste perfect acestor preparate.
Pofta buna!
Așa ceva aș mânca și eu. Când o să prind o rață, pregătesc și eu acest confit:).
Bun si simplu! – (parafrazind “pur si simplu”)
Sans commentaire!
Si cat de bine arata!!!
Un adevarat deliciu! Si eu am facut si confit de canard, si cartofii sarladaise… nu pot decit mmmmmmmm, sa spun
Arata demential ratusca asta! Vreau si eu o portie.
@ Alina, data viitoare te anunt si te invit la masa
@ Kyra, I completely agree “Bun si Simplu”
@ DiaMar, pe cat de ochioasa, pe atat de gustoasa
@ Draga mea Maya, oooooh daaaaa!!!Stiu eu cartocii sarladaise de la tine de pe blog aia cu ciumpercute. Yum!!! Sa stii ca o sa ii incerc si eu asa cu ciumperci ;). Cat despre confitul tau, jos palaria!!! Cat am mai poftit eu pe langa pozele tale.
@ Alina, urmatoarea ratusca gateste-o asa. Eu am una pregatita pentru reteta ta
Va pup dragelor.
Cat de bine arata, e un deliciu!! Am si eu o rata in congelator…numai bine s-a nimerit reteta ta!
As putea spune ca ai “eliminat ” toate ratele din imprejurimi
Arata excelent!
Nu iert confit-ul de canard pe unde il prind. Imi place la nebunie.
Cu toate asta, nu l-am pregatit niciodata. Ciudat
Arata fantastic asta al tau. Ma apuca cu ameteli… ca sunt chiar inainte de masa
@Paula, te sfatuiesc sa sacrifici rata si sa pregatesti confit-ul ;). Sunt sigura ca o sa iti placa.
@S&B,ma faci sa rosesc
@TWO, daca iti place te sfatuiesc sa il pregatesti acasa. E de-a dreptul delicios
Ah moi je suis vraiment fan. Très bon blog. Chef Tiramisu.
A fost primul preparat de care m-am indragostit pe taram francez si, de asemenea, si primul pe care l-am gatit pe Bistro Margot. Cu el am inceput! Sunt foarte indragostita de domnul Canard Confit
Si uite asa descoperim ca ne mai leaga ceva in afara de dragostea pentru doamnele smochine <3
Pingback: Sunday Lunch cu Disturbingly Delicious |