“A perfectly cooked poached egg is one of the most brilliant things in the whole world!” – J. Oliver
Sunt dimineți în care mă trezesc cu o poftă nebună de a mânca altceva decât clasicul mic dejun italian. Nu pentru că un latte macchiato și un croissant sau o ceașcă de ceai verde și două fette biscottate cu unt și dulceață nu ar fi un mod plăcut de a începe ziua însă uneori vreau altceva. Ceva nou, ceva savuros care să-mi facă ziua specială. Iar dacă se întâmplă să mă trezesc târziu ( deși asta e o raritate în ultima vreme deoarece Little Miss Foodie se trezește cu precizia unui ceas elvețian) se cere un brunch deosebit.
Azi a fost una din acele zile și considerând The Food Connection - proiectul de suflet al fetelor de la Savori Urbane ne duce în Turcia iar bucătăria turcească este găzduită de Simplu si Bun , am decis să mă răsfăț cu un brunch turcesc - Çılbır. Astfel, ouă poșate, iaurt aromat cu usturoi și niște pâine caldă mi-au înseninat ziua.
Çılbır

Ingredients:
- iaurt grecesc - 300 g
- usturoi - 2 căței
- sare - după gust
- piper - după gust
- ouă - 2
- unt - 2 linguri
- oțet alb - 1 linguriță
- paprika - după gust
- peperoncino măcinat - după gust
Instructions:
- Amestecați iaurtul cu usturoiul pisat, sare și piper și divideți-l în două farfurii.
- Spargeți ouăle în două ceșcuțe.
- Puneți apa într-o crăticioară și lăsați-o la foc mediu. Când apa începe să fiarbă ( nu să clocotească) adaugați puțină sare și oțetul.
- Amestecați cu o lingură astfel încât să formați un vârtej în apă și adaugați ouăle ușor, unul câte unul. Lăsați-le să fiarbă cca 3-4'. Scoateți-le pe un prosop de hârtie și puneți-le peste iaurt.
- Topiți untul într-o tigaie, adăugați piper, paprika și fulgii de peperoncino și răsturnați-l peste unt și iaurt.
- Serviți cu pâine caldă sau cu pâine prăjită.
Note:
- Apa în care poșați ouăle nu trebuie să fiarbă
- Este important ca ouăle să fie foarte proaspete.
Dacă vă plac ouăle poșate și nu ați încercat încă rețeta asta, atunci e musai să o faceți. La început nu eram prea sigură de combinația iaurt – ou însă acum că l-am încercat trebuie să recunosc că Çılbır-ul m-a cucerit și și-a găsit locul printre preferatele mele.
Îmbrățișări milaneze,
Diana
Ce minunatie! Cred ca este foarte bun iaurtul cu aceste oua posate, mai ales ca vine si untul spicy peste ele
Oana, sincera sa fiu nu ma asteptam nici eu sa fie asa bun!!!
Foarte bun a iesit.
Am presarat si sumac la final si a mers foarte bine.
Multumesc pentru idee.
Ma bucur mult ca ti-a placut, Mihai si iti multumesc si eu pentru vizita
Ce coincidenta, ca sa zic asa :).
Reteta asta sta de mult la mine pe lista de asteptare.
Am dat intamplator de Cilbir si m-a tentat din prima, adica e genul ala ca esti sigur ca-ti va placea.
Am salivat destul. Sper ca vara asta sa reusesc si eu.
Inițial mi-a fost frică să nu se-mprăștie-n toată apa, da’ s-a închegat repede…