Aveam de mult in plan o schimbare dar nu era nicicand momentul potrivit … Dupa amanari perpetue, uite ca am reusit sa ne mutam in sfarit cu catel, cu purcel si cu pisoi, cu oale si ulcele intr-o noua casuta virtuala. :))
O “casa noua” trebuie inaugurata; o sa lasam taiatul panglicilor si aplauzele pentru evenimente mai importante, dar, ca orice gazda care se respecta, si isi respecta oaspetii, m-am gandit sa va intampin cum se cuvine …. nu cu paine cu sare, cum spune traditia… ci cu ceva bun….cu ceva dulce… Bavareza cu zmeura, caprino si vanilie.
Si cum ingredientele se potrivesc perfect cu cele ale Provocarii Dulce Romanie, initiativa promovata de Mihaela in bucataria ei virtuala, De prin lume adunate, le voi lasa sa joace in piesa Provocarea lunii iulie in regia doctorilor in bucatarie Simplu si Bun pe scena blogului lor.
Bavareza cu Vanilie , Zmeura si Caprino

Ingredients:
- Dacquoise
- albușuri - 3
- faină migdale - 60g
- zahăr pudră - 60g
- zahăr vanilat - 10g
- zahăr - 10g
- Bavareză de caprino
- caprino proaspăt - 160g
- zahăr - 80g
- lapte - 2lg
- frisca lichida - 100ml
- gelatină - 2.5g (foi)
- Mousse de vanilie
- lapte - 200ml
- smântână lichidă - 200ml
- gălbenus - 3
- zahăr - 50g
- păstaie vanilie - 1
- gelatină - 10g (foi)
- Jeleu de zmeura
- zmeură - 125g
- zahăr - 1lgt
- gelatină - 2g
Instructions:
Bavareza cu zmeura, caprino si vanilie
( cca 8 bavaresini sau o forma de 25cm )
Dacquoise
Cerneti faina de migdale cu zaharul pudra. Bateti albusurile spuma, adaugati zaharul ( inclusiv cel vanilat) si mai bateti putin. Adaugati faina de migdale si zaharul pudra si amestecati usor de jos in sus sa nu le lase albusurile. Intindeti compozitia pe hartie de copt intr-un strat de 1- 1,5cm. Coaceti in cuptorul incins la 180° cca 10' pana cand devine galben aurie. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Taiati cercuri de dacquoise de marimea inelelor de montat si asezati un strat la baza fiecarui inel. Puteti tapeta peretii inelelor cu o banda de acetat pentru obtinerea unei bavareze uniforme si pentru a fi mai usor de indepartat inelul.
Bavareza de caprino
Intr-un vas bateti bine caprino cu zaharul si laptele pana obtineti o crema pufoasa dar nu foarte lichida. Lasati gelatina in apa rece cca 10' apoi, diluati-o la foc mic in putin lapte. Aveti grija sa nu o fierbeti deoarece isi pierde proprietatile si nu vreti o bavareza moale :). Adaugati gelatina in crema de caprino si frisca batuta si amestecati usor. Turnati un strat de crema (mai putin de jumatatea inelului) peste dacquoise , acoperiti inelele cu pelicula transparenta si lasati la rece cca 2 ore.
Mousse de vanilie
Preparati crema engleza: puneti laptele la fiert cu pastaia de vanilie desfacuta.Bateti galbenusurile cu zaharul. Eliminati pastaia de vanilie si turnati laptele peste galbenusuri, amestecand bine. Puneti crema la foc mic si amestecati usor 8' pana cand se ingroasa. Nu fierbeti crema engleza deoarece se va branzi . Adaugati gelatina inmuiata in apa si amestecati bine. Lasati crema sa se odihneasca si sa se raceasca la temperatura camerei( in frigider se va intari). Bateti frisca si adaugati-o la crema engleza calduta. Puneti un strat de crema peste bavareza de caprino si lasati la rece cca 1 ora.
Jeleu de zmeura
Puneti zmeura intr-o craticioare cu zaharul si trei linguri de apa si lasati la foc mic cateva minute pana se leaga putin. Filtrati compozitia printr-o sita deasa pentru a elimina semintele zmeurei si adaugati gelatina inmuiata in prealabil. Adaugati un strat subtire din acest jeleu peste stratul cu mousse-ul de vanilie.
Lasati la rece cel putin 1 ora inaite de a putea servi.
Scoateti inelele, indepartati banda de acetat si lasati bavareza la temperatura camerei 5-10' inainte de a o servi.
Stiu, e un proces lung, dar merita efortul. Rezultatul este fantastic de bun: nu foarte greu, dulce acrisor, delicat ...
.....si very good looking!!!
O saptamana delicioasa!
Goodbye “De vita beata”..
Bun venit in casa noua.
Prajitura asta nu am incercat-o dar arata fantastic. Maestrie curata, nu alta.
I’m not good at saying goodbye dar a venit momentul, biata “de vita beata”:)). Bine ai venit in casa noua, Chef si multumesc de apreciere. Ti-o recomand cu drag. Inarmeaza-te cu multa patience si , try it!Merita efortul.
Arata nemaipomenit bavareza ta! Combinatia celor 3 straturi…foarte interesanta.Trebuie incercata!Cosmin
Multumesc Cosmin. Combinand cele trei straturi se obtine o deliciosenie delicata, dulce acrisoara. E musai de incercat
Exceptional blogul!!!
Am dat de tine la Provocare…cat ma bucur,e foarte frumos totul,imi place:-)
Felicitarile mele!
Multumesc Angelica. Si eu ti-am descoperit blogul tot la Provocare si imi place mult, mult.Retete si prezentari fantastice. Noroc cu Provocarile astea ;). O duminica frumoasa iti doresc si iti multumesc pentru vizita.
Cioc cioc! Primiti oaspeti?
Acum am descoperit casuta ta noua, e absolut fantastic la tine!
Primim, primim
Multumesc, Any. Esti tu o draguta :).