Fiecare dintre noi are un dulce preferat, un dulce de suflet care i-a făcut copilăria mai frumoasă, i-a oferit confort în momente de criză în adolescență și care încă îi fac zilele dulci și îi hrănesc nostalgia și dorul de copilărie. Un fel prieten imaginar apropiat care te însoțește, care îți este aproape și știe cum să te facă să te simți bine. Cam așa văd eu chestia asta cu dulciurile – o relație nescrisă între individ și dulce care durează toată viață, ca un cuplu îndrăgostit. Și de ce n-ar fi așa pândă la urmă?!?! Avem mâncăruri preferate, vinuri preferate, filme preferate, locuri preferate, culori preferate, activități preferate.Totul se bazează pe preferințe și pe gusturi. Stă în firea lucrurilor. Cu dulciurile cred însă mai dificil de ales, dat fiind faptul că toate-s bune. Nu poți să nu iubești ciocolata, înghețata, tartele cu fructe, bezelele, delicioșii macarons, delicatele choux à la crème etc. Și totuși, deși le iubim pe toate, avem unul de suflet. Nu-mi spuneți că nu-i așa că nu vă cred -și văd deja cum unii dintre voi încep a semăna cu Pinocchio.
Eu mărturisesc că, deși îmi plăceau toate în copilărie și nici nu mi-ar fi trecut prin cap să aleg, simțeam totuși ceva deosebit de plăcut când bunica îmi aducea o prăjitură cu brânză fantastic de bună care se numea simbolic “Diana” (sau poate nu; poate era doar un nume inventat de bunica știind când de mult îmi plăcea), prăjitură al cărui gust m-a urmărit toată viață răscolindu-mi amintirile și nostalgia copilăriei. În căutarea gustului pierdut care mi-a alintat copilăria (acea prăjitură din păcate s-a pierdut printre ani) am cultivat o oarecare slăbiciune pentru prăjiturile cu brânză iar întâlnirea într-o altă etapă a vieții mele cu cheesecake-ul a fost una dintre cele mai fericite întrucât mi-a ajuns la suflet și am simțit acel “ceva deosebit de plăcut” pe care îl simțeam atunci când savuram prăjitura cu brânză când eram mică. Acesta a fost începutul unei noi relații de dragoste – delicată și plină de savoare.
Există multe variante de cheesecake și vă spun din capul locului că cele fără coacere nu sunt printre preferatele mele. Poate pentru că gelatina nu e prietena mea cea mai bună. Un cheesecake trebuie “descântat”, făcut cu dragoste la foc potrivit, într-un ambient nu foarte uscat dar nici foarte umed deoarece se riscă obținerea unui blat puțin crocant, lăsat să se odihnească în tihnă fără a fi deranjat că se supără și crapă de ciudă. Ei, un cheesecake e delicat iar toți acești pași sunt importanți pentru obținerea unui cheesecake divin, de consistența și cremozitatea dorită, care se topește în gură și te face să visezi. Pregătirea unui cheesecake e ca un ritual și necesită răbdare, multă răbdare. Trebuie tratat cu grijă, alintat, ferit de șocuri termice – nu -l scoateți brusc din cuptor, că nu-i priește nici asta :) Vă spuneam toate aceste lucruri când v-am vorbit de cheesecake-ul cu căpșune.
Cred că ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că te poți juca cu ingredientele și îl poți îmbrăca în ce straie vrei tu în funcție de ocazie și totodată în funcție de starea de spirit. Ești un pic trist? Un cheesecake cu ciocolată îți dă energia necesară să mergi mai departe arătându-ți latura dulce a vieții. Ești visător – un cheesecake clasic cu vanilie dau aripi viselor tale. Și topping-ul – oh, topping-ul face diferența. Cum să nu iubești cheesecake-ul. Mâinile sus cine nu-l iubește? (cred că trebuie să stăm de vorbă :)). Astăzi vă propun o rețetă care trebuie neapărat încercată și care vă va transforma în cheesecake lovers forever (dacă nu sunteți deja :D), o rețetă cu caramel, muuuult caramel
Caramel Cheesecake cu Krantz

Răsfăț dulce, cremos cu caramel ;)
Ingredients:
- biscuiți integrali Digestive - 150g
- zahăr brun - 2lg
- unt - 75g
- cremă de brânză Philadelphia - 160g
- mascarpone - 200g
- zahăr - 200g
- frișcă lichidă - 200ml
- ouă - 4
- suc de lămâie - 1/2 lămâie
- păstaie de vanilie - 1
- dulce de leche - 3 - 4lg
- nuci măcinate - 50g
- Caramel
- zahăr - 180g
- unt - 50g
- smântână lichidă - 200ml
- fleur de sel - 1 pișcătură (opțional)
- Krantz
- zahăr brun - 3lg
- nuci - 3lg
- sare - 1 pișcătură (opțional)
Instructions:
Cheesecake
- Se fărâmițează biscuiții (cu ajutorul unui robot sau cu propriile degețele) și se amestecă cu zahărul brun , nucile măcinate și cu untul la temperatura camerei pentru a obține blatul prăjiturii
- Se unge o formă cu pereții detașabili (24cm) cu puțin unt și se distribuie"blatul" din biscuiți în mod uniform (se îmbracă și pereții tăvii câțiva cm, puțin mai sus de jumătate) pentru a evita o baza cu denivelări. Se modelează destul de ușor, deci nu ar trebui să aveți probleme.
- Se lasă tava la rece, timp în care se prepară crema de brânză:
- Crema de brânză Philadelphia (Philly, cum o mai numesc eu) se amestecă cu mascarpone, frișca și zahărul cu mixerul la viteza mică. Se adaugă sucul de lămâie și semințele de vanilie, continuând să se amestece, după care se adaugă câteva linguri de dulce de leche (după preferință - eu am pus 4 linguri). Ouăle se încorporează unul câte unul amestecând ușor. Ideea e să nu se bată ouăle la viteză mare deoarece o cremă de brânză foarte aerată va face ca prăjitura să crape
- Se scoate baza de biscuiți de la rece și se toarnă crema de brânză. Pentru a elimina aerul rămas în compoziția de brânză se bate tava de masa vreo câteva ori ( veți observa cum bulele de aer ies la suprafață).
- Se coace în cuptorul încins la 160° timp de 55'. E indicat să se pună un vas cu apa în cuptor pentru a asigura o coacere uniformă și a evita eventualele fisuri de care vorbeam mai înainte.
- După cele 55' necesare coacerii, prăjitura se lasă să se răcească în cuptor deoarece schimbările bruște de temperatura pot crea, din nou, fisuri nedorite
- În timp ce se odihnește în cuptor se pregătesc Krantz-ul și Caramelul
Sos Caramel
- Se taie untul rece în bucăți mici
- Zahărul se pune la caramelizat într-un vas la foc mic; se amestecă ușor până se obține un caramel roșiatic
- Se adaugă smântâna puțin câte puțin (nu e necesar să o încălziți înainte dar trebuie să fiți atenți să fie flacără mica să nu sară peste tot)
- Se adaugă sarea (dacă vă place caramelul sărat)
- După ce smântâna s-a amestecat cu caramelul se toarnă sosul într-un bol și se adaugă untul putin câte puțin, amestecând continuu. Se va obține un sos cremos și fin
Krantz
- Se caramelizează zahărul
- Se adaugă sarea și nucile și se amestecă bine
- Se toarnă compoziția pe o coală de hârtie de copt pe un tocător din lemn și se lasă la răcit. Când s-a răcit se acoperă cu o altă hârtie de copt și se sfărâmă cu un sucitor.
Când prăjitura s-a răcit se toarnă deasupra sosul caramel și kranzt-ul . Se servește rece.
Lăsați-vă răsfățați! <3
Notă:
- Dacă nu aveți la îndemână dulce de leche dați-mi de știre și revin cu o rețetă simplă ;)
Dacă v-am făcut poftă și dacă în fiecare dintre voi există un cheesecake lover (chiar dacă nu l-ați descoperit încă ) vă recomand și un cheesecake cu vanilie minunat pregătit de Monica @ Eat, Love And Be Happy, un blog care ne face să visăm și ne răsfață cu rețete și imagini remarcabile. ♥
Hugs and kisses!
Sunt cu fata lipita de ecran si as da orice sa bag lingurita in farfurie! Arata extraordinar de bine!!!Speechless <3
Oh, draga mea, daca ai fi mai aproape!!! Pupicei cu aroma de caramel. <3 xoxo
Acum (defapt de ieri) nu ma mai pot concentra la nimic :)). Noroc ca maine primesc un borcan cu caramel sarat de la mama sa imi mai aline suferinta. Arata fantastic iar dupa ingrediente cred ca a fost de vis. Multumesc pentru recomandare :*
Ce buuuun! Și eu cred ca o sa îmi refac proviziile în weekend.;) Fara a fi modesta, trebuie sa recunosc ca a fost de departe cel mai bun cheesecake pe care l-am facut. Asta poate pentru ca ador nucile si caramelul, care au fost din plin. Te-as recomanda zilnic, Moni. <3 Doar stii cat te iubesc eu pe tine si minunatiile pe care le faci!!! xoxo
…este delicios!!!
Sarut mana pentru reteta aceasta si celalalte .
Doar vroiam sa va intreba cum se poate face in
casa dulce de leche???
Eu tot timpul am cumparat,dar mi-ar face mare
placere sa stiu sa il prepar.
Va multumesc.
Astept cu nerabdare raspunsul.
Ileana.
Draga Ileana iti multumesc pentru vizita. Sunt mai multe modalitati de a prepara dulce de leche acasa cu lapte proaspat sau cu lapte condensat. Eu prefer a doua varianta (dupa metoda lui David Lebovitz) pe care o voi publica in curand pe blog sa fie la indemana in caz de nevoie ;). O seara frumoasa
Vai cat de bine arata! Am tot zis ca-mi fac si eu cheesecake, ba chiar am si forme speciale, mai micute ca sa nu ajung sa-l mananc pe tot numai eu, doar ca pana acum n-am ajuns sa fac. Imi place enorm caramelul ala, cred ca merge grozav de bine cu branza.
Kadia, cred c-a venit momentul sa iti faci cheesecake-ul ala la care tinjesti. Daca iti place caramelul, e reteta perfecta. In my opinion ;). xoxo
Mmmmm ce deliciu am gasit aici la tine. Arata grozav!
Multumesc Rocsy, xoxo
arata suuuuper si pun pariu ca e delicios! thanks for sharing!
Cu mare drag, Anca <3
Arata fenomenal!Gustul pot doar sa mi-l inchipui,combinatia este grozava!Pupici
Daca iti place caramelul,combinatia e divina!!! <3 Pupicei
Chesecake e mereu in top, in varianta asta pare a fi o nebunie ♥
Ooooh da! Confirm, o nebunie <3
Este numai bun pentru Diana mea,iubeste caramelul.Eu nu-s deloc prietena cu el!
Am sa incerc si eu pentru ea!
O zi buna!
Daca iubește caramelul trebuie sa o încerci. Weekend frumos! <3
Cine s-a înfruptat din această minunăție culinară?
În afară de tine, bineînțeles. Te-ai îndurat totuși să-l împarți și cu altcineva?
N-a fost simplu sa-l impart Alina, dar vazand reactia celor care l-au gustat m-a facut sa ma simt atat de bine incat a meritat
Superb! Mi-ai facut o pofta…
Ce mai astepti Laura? Give it a try
Tocmai ce mi-am facut planuri pentru acest sfarsit de saptamana, si acest lucru s-a intamplat datorita tie si acestui articol.
Ador cheesecake-ul, ador caramelul, ador fructele in prajituri sau proaspete, si deja te ador pe tine.
Tin sa marturisesc: de mai bine de 40 de minute mi se lungesc ochii analizand fiecare articol (te-am descoperit acum 40 de minute… :)) si nu ma mai satur admirand tot ceea ce faci).
Iar fotografiile sunt… delicioase asa cum sunt convinsa ca sunt si minunatiile preparate.
Felicitari!
Cecilia, iti multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca retetele prezentate sunt pe placul tau si te mai astept cu mare drag. Daca ai reusit sa ramai 40′ inseamna ca nu te-a plictisit, ceea ce nu poate decat sa ma imi faca placere. Weekend frumos si astept sa imi spui daca ti-a placut prajitura. Imi poti trimite o poza s-o punem pe site (stiu ca esti talentata si nu numai in ale fotografiei ;))
O , Doamne…si tu ?! :))
Am zis sa mai dau o raita pe la mamaligari si uite ce-am gasittttt :).
Nu cred sa fie cineva sa nu-i placa minunatia asta
Data viitoare o sa pun si eu nuci sau alune prajite.
Si o sa vin mai des in vizita, ca am ce vedea
Iti multumesc Adriana. Te mai astept cu mare drag. :*
la cum arata eu i-as mai fi pus niste frisca si arata si mai bine, dar sigur are un gust delicios si asa..bravo
Dupa Sunday lunch cu Gaby,am promis ca mai vin in vizita.
Acum,nu stiu daca am facut bine sau nu,ca am nimerit peste desertul asta divin.
Daca vine vorba despre mancare,pot sa ma abtin destul de usor dar dulciurilor nu le rezist.
Felicitari si sigur voi mai reveni.
Zi frumoasa.
Ei, bine ai revenit
Am vazut eu si la tine niste dulciurele tare oachese. Te mai astept cu drag. :*
Mai vin,ca vad ca gasesc multe idei apetisante.Seara frumoasa si te mai astept in casuta mea.