Va plac caisele? Daca da, trebuie neaparat sa incercati aceasta prajitura fantastica: prajitura “tatin” cu caise ca sa nu o numim “tarta rasturnata cu caise”. Suna mai fancy asa
Reteta adaptata dupa reteta Inei Garten , Plum Cake “Tatin” din Barefoot in Paris
Apricot Cake Tatin

Ingredients:
- unt nesărat - 6lg
- caise - 10-15 (tăiate pe jumătate)
- zahar - 350g
- ouă - 2
- smântână - 80ml
- esență de vanilie -
- faina - 150g
- praf de copt - 1lg
- sare - 1 praf
Instructions:
Incalziti cuptorul la 180°. Ungeti generos cu unt o forma rotunda cu diametrul de 22cm si asezati jumatatile de caise pe toata suprafata cu partea taiata in jos.
Amestecati 200g zahar cu 80ml apa intr-o vas si fierbeti la foc iute pana devine de culoarea ambrei.Rotiti cartita usor pentru a amesteca siropul ( nu amestecati ). Turnati siropul peste caise.
Intre timp bateti cu mixerul la viteza mare cele 6 linguri de unt cu 150g zahar pana devine usor si pufos. Se adauga ouale rand pe rand si se amesteca la viteza mai mica. Adaugati smantana si vanilia si amestecati usor. Puneti intr-un vas faina, sarea si praful de copt. Adaugati-le la compozitia cu unt si amestecati la viteza mica.
Turnati compozitia peste caise si coaceti cca 30-40'.
Lasati sa se raceasca 15' si rasturnati prajitura pe un vas intins. Daca se prinde vreo caisa , desprindeti-o usor si ajutati-o sa isi gaseasca locul alaturi de suratele ei pe tarta :).
Se serveste calduta sau la temperatura camerei cu zahar pudra.
Cu frisca sau inghetata de vanilie e delicioasa.
Pofta buna si o duminica frumoasa !
O declar awesome si o spun din experienta.. ca am facut si eu ceva extrem de asemanator acu vreo cateva saptamani
Sunt de acord cu tine, TWO. E buna rau