Hello, fall! Good to see you again!
Cam asta i-aș spune eu toamnei dacă ar fi să o întâlnesc pentru că întâlnirile cu ea ar fi mereu o încântare :)
Într-un articol precedent vă spuneam cât de mult iubesc eu toamna și printre numeroasele lucruri care îmi plac există unul care mă binedispune in mod deosebit, și acela ar fi că pentru mine toamna marchează începutul sezonului de copt. Da, ați citit bine, zilele de toamnă mă îndeamnă să încing cuptorul și să îmi petrec și mai mult timp în bucătărie. Părerea mea este că nu există nimic mai frumos decât o bucătărie inundată de aroma deserturilor proaspăt scoase din cuptor. Din coșul încărcat al toamnei am ales astăzi niște mere oacheșe pentru a prepara cea mai bună plăcintă cu mere – aromată și delicată ca o mângâiere a soarelui într-o zi de toamnă.
Plăcintă cu mere

Ingredients:
- Aluat
- făină - 240g
- unt - 150g (foarte rece)
- sare - 1/2 lgt
- zahăr - 1 lg
- apă rece - 5-6 lg
- Umplutură
- mere - 6
- zahăr brun - 3 lg
- suc lămâie - 1/2 lămâie
- unt - 50g
- făină - 2 lg (sau gris)
- stafide - 50g
- amaretto - 30ml
- scorțișoară - 1 lgt
- nucșoară - 1/4 lgt
- Pentru uns
- gălbenuș - 1
- lapte - 1 lg
Instructions:
Aluat:
- Amestecăm făina cu zahărul și sarea într-un vas.
- Tăiem untul (foarte rece) în cuburi cam de 1 cm.
- Punem cuburile de unt peste făină și amestecăm ușor apoi, cu două cuțite, încercăm să mărunțim cuburile de unt până când au dimensiunea boabelor de mazăre. Ar fi bine să nu amestecăm cu degetele deoarece untul se va topi.
- Adaugăm apa rece puțin câte puțin și amestecăm cu o lingură până când aluatul se leagă. În cazul în care este sfărâmicios se mai adaugă apă rece dar nu trebuie să lucrăm prea mult aluatul întrucât va fi tare.
- Împărțim aluatul în două bucăți și le punem la rece învelite în folie alimentară cca 1 oră.
Umplutura:
- Punem stafidele în amaretto pentru a se hidrata.
- Curățăm merele și le tăiem cuburi (se pot felia); le stropim cu sucul de lămâie pentru a nu își schimba culoarea.
- Topim untul într-o tigaie și călim merele.
- Adaugăm zaharul, stafidele, scorțișoara, nucșoara și făina și luăm tigaia de pe foc. Nu amestecăm încă pentru a nu avea o umplutură ușor "apoasă".
- Încingem cuptorul la 220°. Scoatem aluatul din frigider. Batem gălbenușul cu laptele.
- Întindem o foaie de aluat ca un disc și o punem în tava unsă. Foaia trebuie sa fie destul de mare cât să acopere pereții vasului în care va fi coaptă plăcintă.
- Amestecam compoziția cu merele și o turnăm peste aluat în tavă.
- Întindem cea de-a doua foaie de aluat și acoperim merele. Foaia trebuie să fie mai mare cu vreo 2.5cm decât forma în care coacem plăcinta. Vom împinge marginea foii de deasupra ușor sub cea de dedesubt pentru a sigila plăcinta (o putem sigila plăcinta cu furculița sau cu degetele)
- Ungem plăcinta cu gălbenușul bătut și presărăm puțin zahăr .
- Facem patru tăieturi deasupra pentru a permite aburului să iasă.
- Coacem plăcinta în cuptorul încins la 220° cca 10' până începe să devină aurie.
- Micșorăm temperatura la 185° și coacem pentru încă 30-35' până când se rumenește iar printre tăieturile pe care le-am făcut se vede sucul "bolborosind".
- O lăsăm să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Se poate servi cu frișcă sau cu înghețată de vanilie.
S-aveți poftă! E bună rău ;)
Îmbrățișări milaneze!
xoxo
O cutiuta dulce din care as trage si eu un sertaras pentru ca sa il mananc cu mare pofta.
Pozele cu merele sunt de vis. Ce culoare si stropii de apa ce frumos se vad.
Daca ai fi mai aproape, draga mea. :*