Dintre toate dulcegăriile de pe planeta asta crumble-ul este unul din preferatele mele nu doar pentru că se face rapid și te scoate din încurcătură ori de câte ori ai poftă de ceva dulce sau, cum spunea o fată dragă mie, când ai musafiri neașteptați ci și pentru multitudinea de fructe cu care se poate pregăti. Astfel te poți juca cu aromele și texturile obținând mereu un desert surprinzător.
După savurosul crumble cu căpșune pe care îl fac mereu în plin sezon, toamna și iarna ne răsfățăm cu cel cu mere. Ador mirosul de scorțișoară și măr care-mi învăluie bucătăria și mă face să visez la sărbători.
Crumble cu mere

Ingredients:
- făină - 200g
- zahăr brun - 150g
- unt - 100g - la temperatura camerei tăiat cuburi
- mere - 6
- unt - cât o nucă
- zahăr brun - 50g
- stafide - 2 lg
- nuci - 30g (opțional)
- scorțișoară - 1lgț /după gust
- suc de lămâie - 1/2 lămâie
Instructions:
- Se curăță merele, se taie cuburi, se stropesc cu zeama de lămâie, se pun într-o tigaie cu unt și cu zahăr. Se amestecă ușor la foc mic până devin aurii. Se adaugă nucile, stafidele și scorțișoară după gust.
- Se încălzește cuptorul la 180°.
- Făina se amestecă cu zahărul și cu scorțișoara. Se adaugă untul. Se frământă ușor până se obține un aluat sfărâmicios( firmituri).
- Se unge vasul cu unt. Se pun merele. Se adaugă firmiturile de aluat . (Firmiturile ajung pentru un vas de 28 cm Ø. Eu am făcut 4 porții generoase în patru vase mai mici.)
- Se coace în cuptorul încins până când aluatul devine auriu iar siropul merelor clocotește ușor făcându-și loc printre firmituri.
Eu m-am jucat de data aceasta și am făcut un crumble fin iar deasupra am pus niște cristale de zahăr brun pentru un plus de crocanteţe.
S-aveți poftă!
Îmbrățișări milaneze!
xoxo
What people say